用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 06年秋季鋼琴三級試
樓主: kidslover
go

06年秋季鋼琴三級試 [複製鏈接]

Re: 06年秋季鋼琴三級試

我是鋼琴老師, 你有怎麼問題可以問我,如果你個仔今年11月考試, 你而家應該已能熟記所有Scales, 考試歌能熟練,這個時期是speed up 考試歌的時候, 你有冇買Exam CD? 多聽別人如何演奏, 是一個很好的訓練, 當CD播放時,並拿出譜子, 一路聽一路看, 會發現自己有不足之處, 我自己都是用這方法來練習家!      

你個女要八月考試, 現在一定能把三首歌曲練到滾瓜爛熟, 絕對要清楚知道aural ABCD 各part是考怎麼: A part考打拍子; B part考唱歌; C part考分別兩句旋律的不同之處; D part考答問題; 每日練琴要先練scales ,一來可以鬆一鬆手指, 二來加倍記憶, 請用餘下的時間去作最後衝刺, 預祝成功  

你個女只學年半而有三級, 當然是學得快啦!因為通常是一年一級,如果想在二,三,四級攞merit or distinction都並不是一件難事, 跟足老師所講的要求去做(意指大細聲的地方), 考試時記著要一氣呵成地彈畢整首樂曲, 就算有彈錯都不可停下來或回頭再彈一次,這是大忌!

如果女兒是鍾情音樂,不妨去大型唱片鋪買一些鋼琴或單簧管的CD, 多聽國際知名的演奏家演奏是非常有幫助的

你要記住每個人的進度是有分別的, 請不要比較! 小朋友有的是時間, 最緊要是打好基礎, 練好手勢, 當佢哋學到高級時候就不會感到吃力,其實又何須急呢?而且你的進度是絕對正常添 !另外,練琴是要找出方法的, 並不是坐下來練就OK, 例如每一首歌都一定有一些較容易同較難的地方, 要多練較難部分,不可只由頭練到尾,仲有常常彈錯的地方要多加練習添!其實還有更多方法.......   

如果每一次聽都要開電腦, 然後再link入網址先聽到音樂, 會唔會覺得麻煩咗啲呢? 再加上在網上聽音質太差了! 一隻CD都只不過是100蚊左右, 這個鋼琴考試講座只是話俾我哋聽應注意嘅音色技巧係邊度, 都可作一個參考, 但就絕對唔可以代替CD!  

ngyanting:

嘩!你個囝囝學得好快喎!如果真係二級咁就真係快!都係嗰句啦!視乎每個學生嘅資質啦!我啲學生通常學完一級尾,就可以準備考二級, 因為需要用一年時間去準備 :

ming2:

ming2都講得好啱!越高級嘅考試:三首歌最重要係選擇不同時期(即代表不同風格音樂)樂曲,考官絕對不會因為考生選擇較長樂曲而給予較高分數,最重要係所選樂曲是否符合風格及音樂好唔好聽,我在乎音樂能否吸引別人去聆聽,

yanyan-mummy:

更係要去book考場啦!雖然係有啲貴,之但係可以俾囝囡睇吓考試環境,熟習一吓環境,試吓部鋼琴, 都係一件好事,好快啲去book啦!繁忙時間好快俾人book哂!
‹ 上一主題|下一主題