用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇人可以教我點做?
樓主: irisban
go

有冇人可以教我點做? [複製鏈接]

我個 2女剛剛比醫生診斷有自閉, 要見職業治療師做訓練, 佢依得兩歲, 其實我覺得佢平時除咗脾氣大D同上堂唔專心之外都冇咩大問題, 我想問係咪唔可以讀普通幼稚園? 有邊種可以幫到佢? 同埋有冇人有經驗有冇得變番正常?
   1    0    0    0

回復 apple~y 的帖子

不好意思, 不是我不覺得她有問題, 只時不知道原來佢O既問題叫自閉症, 所以依家唔知點做, 醫生叫我唔好逼佢讀D只注重學術的學校, 但我又唔知邊D學校先幫到佢? 有冇人可以教我? 仲有, 醫生話1星期見1小時職業治療師, 但我見D人一星期要上最少15小時, 想問1小時夠唔夠?

係呀, 係私家醫生評話話佢有自閉, 政府要月底先見,  我上網見密集訓練要上15小時, 咁同1小時見職業治療師有咩唔同用途? 我見個女個N班D課本好多同好深, 我知可能唔係咁適合, 但我想問有冇D N班可以照顧到佢呢D需要? 唔好意思, 我今日先知佢有事, 突然間唔知點算

回復 apple~y 的帖子

我個女係唔會聽指領, 我行我素果D, 平時上堂會係課室周圍走, 唔會坐定定....我想問咁你之前係咪密集訓練同職業治療一齊做呀, 咁言語治療呢? 如果一萬蚊一個月, 咁係咪兩年就唔使做, 我依家想辭職係屋企教佢, 但係又驚仲要使好多負擔唔到, 你有咩意見?

回覆:csy_0101 的帖子

我想問你番邊間?因為個醫生淨係refer個職業治療師比我,我都係係呢度見到有密集訓練?

回覆:Vichang 的帖子

冇講,因為我睇私家,佢話會寫信比我排政府,我想問係咪一定要讀I/S位?讀普通幼稚園得唔得?咁你個小朋友讀緊咩學校?

佢一星期有一次職業治療,醫生冇講排咩學校,淨係話唔好讀得咁辛苦,另外健康院會有assessment, 不過唔知咩嚟,咩叫Cac?咁你個仔唔讀住n 班先,等排到I/e/s 位先轉?

回覆:llam1210 的帖子

我係私家醫生評估,不過佢要下次睇先refer比政府,我估見政府先幚我排,所以依家係私家度做住訓練先,我見D人話有私人的 s/i位,咁讀果D係咪好過普通N班,同埋可以去邊度搵?

你好,我依家都冷靜咗,其實個醫生係專科,不過未得閒比報告我,佢話依家要做一對一職業治療先,遲D先言語治療,職業治療一星期一沒,我都幫佢問step,佢地話比佢一星期兩堂,不過我唔知上埋step好唔好,可否比D意見?

a328  please seek for 2nd opinion, why report need to give u later?? so strange> suppose can help to arrange government service already, furthermore, many centre outside, please compare and check the price   發表於 13-9-24 18:21

回覆:chowqv 的帖子

女女上咗職業治療依家好好多,雖然都係成日發脾氣同成日尖叫,但係開始講多咗嘢,不過我都唔知報咩學校比佢好,佢依家個間pn教k1嘢,又多功課,我想下年幫佢轉,但佢唔講嘢又好難搵學校收,點算?

‹ 上一主題|下一主題