用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停不了的自殺!家長應如何自處
樓主: jadenhayden
go

停不了的自殺!家長應如何自處   [複製鏈接]

crysta2l 發表於 17-2-21 13:51
聽左一個小一入學準備講座, 最重要的一句是"什麼都唔準備都得, 最緊要趁仲有尼幾個月儲多D愛, 加強親子關係 ...

關係是一件需要長久經營的事情,靠幾個月愛多些就能夠有多些保障?
如果家長EQ稍低,怕一次考試成績唔理想已一舖清袋!
咁學校既然知道學業會對親子關係做成壓力,但校方交比父母搞掂,有乜事唔關佢事?

little_yolky 發表於 17-2-21 16:47
我樓下對母子, 由小一嘈到依家小五, 今年個男仔明顯惡咗好多, 識得駁咀。佢哋真係嘈得好勁, 我真係好擔心有 ...

已經小五,當然會惡咗。
小五再鬧都無用,父母都唔接受自己個小朋友,出面搵邊個去接受佢,只會內外都有巨大壓力。

little_yolky 發表於 17-2-21 18:00
大仔又係咁, 當年終於打到入B1了, 但高中病發停咗一段時間學, 依家都間唔中發顛咁鬧個細佬, 唔知係對父母唔 ...

好高危嘅一家人!成個家都病了

回覆樓主:

一家人,有時話下幾句是平常事。輕生者在事前同家人爭執幾句,就指責是父母教子無方,沒做好父母角色,令子女尋死,這個判斷沒太多事實根據。
我十幾歲時都會同呀媽嘈,但唔會嘈下就想死。
打機係幾毒害人,也破壞親子關係,相信無乜想打機嘅細路認為屋企對打機的限制,覺得合理滿意,邊個唔想玩多D.
我小朋友快9歲,佢有個人興趣,甚少打機,但我都唔敢話佢第日一定唔會玩,不過相信佢嘅興趣會去平衡得到,唔會過太沉迷。
對於輕生者,我唔會一句就話佢哋軟弱唔肯去面對困難,佢哋有些只是十多歲人,做人都未識就要佢哋自己一個擔當晒所有困難?一個人成長需要時間,十多歲未明白人生,咁有幾無用,有幾懦弱?
佢哋係需要人幫助,只係無人發現佢哋內心嘅問題,有時十幾歲係未必會主動同父母講。父母是真的要留心多些子女情緒。

MrBeast 發表於 17-3-2 12:05
最慘是做好自己,但和親友食飯,人地細路玩,自己個自然供埋去睇,有次仲離po,姨媽玩親民叫d細路陪佢玩, ...

有時小朋友出街打機應酬下,係好難避免,如果完全唔比,怕第日反抗得更緊要,點都無得避開個世界。
好似如果細個完全唔比飲汽水,第日中學自己有錢,有可能就會日日狂飲汽水

MrBeast 發表於 17-3-2 13:10
當然當然,我都有比電玩,不過一定是完全當天功課,有時都會flexible, short break時玩15分鐘。
講開氣水, ...

我同你一樣,唔會揀顏色汽水飲。
偶意打機當減下壓,都無所謂,我以前都有段時間打機,仲贏埋男仔,但打到夠就失去興趣,一直唔再有興趣玩,反而見有些細個嗰時唔打機,人到中年先嚟沉迷

IloveJJ 發表於 17-3-2 10:28
所以其實有呢啲新聞,我係好想知佢哋成個背景,例如:父母同子女平時既關係,管教既方式。如果只知最後係 ...

我聽聞到其中一單是同校園欺凌有關。尋死原因唔會只在於家庭,當然家長有責任關心子女。
‹ 上一主題|下一主題