用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會何澤芸小學 - 2016升中結果
樓主: sinityleee
go

聖公會何澤芸小學 - 2016升中結果 [複製鏈接]

引用:學校將中學介定BANDING,跟普遍家長

原帖由 chocolatebean 於 16-07-10 發表
學校將中學介定BANDING,跟普遍家長所定不一,伍不是B1
澄清一下,個分晰並非亨澤官方出的。
學校只出了每間學校派位人數。個分晰是位好有心的家長計算出來

引用:Quote:原帖由+sinityleee+於+16-07-10+發表

原帖由 mokimui 於 16-07-10 發表
那你個資料是錯了,網上好多排名也有很不同,不過中中變英中就....誇張d

...
誤會吳祥川是英中,有可能是因為佢有開英文班!不過就算咁樣都應該計入中中的

引用:Quote:原帖由+kmmum+於+16-07-12+發表回覆+

原帖由 kctsang 於 16-07-12 發表
學校肯公佈升中派位增加透明度其實係一件好事,可以比家長更多資料去選校

...
認同!
派位如何又點,只要適合小朋友讀,20%好,30%好,根本不是問題,只要讀得開心就好,選學校不是單憑升中派位來決定,如果真是這樣,HKPAPA個分晰入面最高派位的,應該大部份家長都用來填第一志願,但我相信唔會咁樣囉!唔好話青衣區,其他區都唔會,派位數字純參考,講真到自己小朋友升中派位,已是另一會事!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-7-12+11:41+認

原帖由 hkpapa852 於 16-07-12 發表
升中派位資料最重要係可以俾個概念家長,要去到咩名次先可當自己係B1學生。 ...
是的,可以了解下小朋友的位置在那裡!
順便謝謝你的詳盡資料分晰!

引用:派位真係麻麻地 +

原帖由 austism 於 16-07-12 發表
派位真係麻麻地
將羅傑承83總理計落B2A,青衣很多小學派B1的%都會明顯下降!但實在選擇83的學生,應該有唔少是B1成績的。其實睇返自己有興趣的中學,實質有幾多學生入讀到,自己小朋友又達唔達到嗰個水平,好似實際D

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-7-12+15:08+將

原帖由 hkpapa852 於 16-07-12 發表
其實我建議係睇個欄升讀B2A-B1中學比例(包括體藝)......
原來咁樣,多謝你解釋,但好多家長只睇升B1嗰欄!我姨甥仔幾年前都在83畢業!今年亦理大畢業了!青衣區內得一間英中,唔讀呢間就要出青衣,所以有些想近就會揀83!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-7-12+15:08+將

原帖由 jojoplanet 於 16-07-12 發表
下...83不是B1C嗎..何解計落B2A
你可以參考下#33,HKPapa的講解

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-7-12+15:51+你

請問當年你兒甥在83成績是否中上? 呢間的確位方便但係每次撘車經過覺得佢好殘..好似鬼屋咁.. ...
我姨甥仔,初頭成績一般,佢係末代會考生,會考考得麻麻,轉新制讀多年中五再升中六考DSE(之後成績有進步), 佢品行好的!
事實83在B1學校嚟講,普普通通,無乜過人之處!所以之後我姨甥女成績較理想,就入了蕭明!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-7-12+17:13+我

男仔係葵青區好似無乜選擇..

安柱,李兆基,都好好呀

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-7-12+17:20+安

但B1男都湧晒去咪好多人爭囉...
香港讀書就係要學識爭

Dylanlee 發表於 16-7-11 19:52
回覆 kmmum 的帖子

升讀band 1只有20%咋,請睇小一論壇果邊,版主已計左出來。大部分小學升band 1中位數是 ...
不如又睇睇世德

(66網) 世德
http://www.plkcastar.edu.hk/sub_ ... 7%A4%EB14%A4%E9.pdf

升中概況 (只列B2A-B1中學)
中學名稱人數
喇沙書院

德望學校

英華書院  

保良局第一張永慶中學  

荃灣官立中學  

佛教善德英文中學  

中華傳道會安柱中學  

天主教母佑會蕭明中學  

保祿六世書院  

保良局羅傑承(一九八三)  (B2A-B1C)  

陳兆民中學 (B2A-B1C)

香港管理專業協會李國寶中學 (B2A-B1C)  

升讀B1直資中學人數: 3, 比例: 3/112=2.68%
升讀B1官津中學人數: 28, 比例: 28/112=25.00%

升讀B1中學人數: 31, 比例: 31/112=27.68%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 2, 比例: 2/112=1.79%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 17, 比例: 17/112=15.18%

升讀B2A-B1C中學人數: 19, 比例: 19/112=16.96%

升讀B2A-B1中學人數: 50, 比例: 50/112=44.64%

‹ 上一主題|下一主題