用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bibitom
go

del [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Anniemun+於+14-10-28+發表本

原帖由 bibitom 於 14-10-28 發表
有時真係幾辛苦甘去就學校,太多不合理,不論行政管理,規則,教育方式和師资上,我身邊大部分朋友都要仔女 ...
有些學校越熱門,就越會高姿態,唔驚無學生!D校長隨時連招呼都唔會打!
咁嘅日子好難過,你打算忍埋呢幾年?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-10-28+發表

原帖由 bibitom 於 14-10-29 發表
佢校長同副校都好中意佢,只係話佢仲係 bb 甘,大少少會好好多
咁都唔係好差呀,如果佢哋係對事不對人,都有欣賞你囝囝。
但都要幫小朋友同學校合作,唔只係為呢間學校,對將來點做人都有好處,係個社會,太有性格唔識轉彎,好難做人,現在細個,當磨練下!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-10-29+發表

原帖由 bibitom 於 14-10-30 發表
佢性格係好硬頸,老師罰佢,佢要問清楚點解罰,點解甘样罰,點解由你来罰。。。。

...
佢實在十分之聰明,其實去邊度都會有咁嘅情況,除非佢蠢D囉,但無得變蠢喎!但嘅然聰明,就真係要學精D囉,否則蝕底係佢,如果佢真係唔明點同人相處,試下搵評估,心理學家,輔導等…
佢就算考第一都要處理到問題所在,相信樓主明白,也明白你唔好過!
我仔只係小一,佢學嘢好好,未知考第幾,但科科9字頭,默書100,但其實去緊精神科見CP,學校都有投訴,開學兩個月,有兩次話再唔改寫手冊,只係見佢P1,放過佢,投訴最多嗰科,竟然係成積最好嗰科!我聽完,返去又提佢,教佢囉,事實有做過,就要認!幼稚園已經係咁架啦,每次電話響,都會諗,今次開邊樣呢,如果係其他事,就會諗,咁好采嘅!
唯有盡量同學校合作,做到嘅事情,就盡量做好D! 當安慰自己,將功補過!

MrBeast  更正:I meant 平常  發表於 14-10-30 09:14
MrBeast  唔係話唔栽培會變返正常?   發表於 14-10-30 08:25

引用:Quote:原帖由+bibitom+於+14-10-30+發表每

原帖由 hongk 於 14-10-30 發表
對你家小朋友,下午鍛鍊晚上睡一覺能量又回來了。不如試試早上早起加多半小時游泳,跑步,踢球,都行,讓他 ...
啱呀,上課前跑幾個圈,係會定D專心D,呢個都唔係咩新方法,早係幾十年至成百年前,都已經有老師,學校咁做!
只係反而而家D學校唔會咁做,也太重視學科,小朋友能活動的時間太少!

回覆:wan_sosin 的帖子

智力係天生,後天點谷都只會高得幾分,但唔"栽培"變平常,就未必,除非個小朋友唔返學,唔學習,困係個接觸唔到出面嘅地方。
如果真係資優孩子,佢根本有自學能力,唔需要太多幫忙,最緊要係有機會!多D空間比佢哋。
但如果真係經常受到打擊,就可能會將才華收埋

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-10-30+17:41+編

原帖由 MrBeast 於 14-10-30 發表
智能唔會消失的,但才華能唔能夠顯露就唔一定,資優但表現低下叫"潛能未展"
有唔同因素令資優顯露唔到才華!
好多時係環境令到小朋友無信心。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-10-30+18:13+智

原帖由 MrBeast 於 14-10-30 發表
其實有些跟據的,聽過一個實驗,張一隻幼貓的一隻眼瞌住,因為成長期間沒有用那蓋著的眼,大腦中相關的線路 ...
所以,我上面有講,除非將個小朋友與世隔絕!
如果生活係正常社會,係唔多可能令到個小朋友智能消失!
不過好似呢到唔係討論智能問題,唔講咁多啦!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-10-30+發表

原帖由 bibitom 於 14-10-30 發表
其實真係自己會爆出来,由幼稚園到現在都冇谷過佢,補習又冇,两公婆成日周圍飛都冇带佢去第度玩下,完全冇 ...
其實你係個好媽媽
而家幼稚園D諗法都奇,咁快話浪費,咁細個唔知會浪費咗D乜?
我仔K1時,班主任都話佢學習能力高,但就無講乜要教佢多D之類!
但佢一直都有行為問題,要去評估,直到K3個班主任叫我去check IQ,話可能佢IQ高先有行為問題,叫我搵出原因,睇下係唔係!
我到而家都無check! 到而家剛小一,老師話佢某些地方高於水平!係學校仍有攪下事,上堂唔多留心,好明顯hea. 但學校暫時都對佢幾好,覺得佢有潛能,暫時覺得揀對學校!
你有無問返學校評估個情況,你有權知喎!
間學校事實唔夾你個囝囝,無奈!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-10-30+發表

原帖由 bibitom 於 14-10-31 發表
你囝囝適應小學未?
好問題,我仔無嘢唔適應,佢好有自己個性,唔會理人!佢心底有句說話"I don' t care! "
係間學校適唔適應佢嗟!

bibitom 發表於 14-10-31 13:36
你囝囝適應小學未?

BK有D問題,見到你有回覆,但又睇唔到.
‹ 上一主題|下一主題