用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
發新帖回覆
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

我對10A港姐又唔反感喎,雖然佢有時思維/行為係同一般人唔同,但我欣賞佢面對反對聲音總能有智慧地無視/反駁,亦唔會因而受影響。
我又唔信佢係要符合俗世眼光,所以要快快把自己嫁出去。咁如果真心想同一個人一齊,邊個求婚有冇人求婚又有乜所謂

hollyword888 發表於 24-3-26 11:37
講真,女生未來能不能嫁人,想不想嫁人,很重要咩?

同意。
要幾古老石山嘅人,才仍會用"嫁得出"來量度女人的成就?

猴子爸 發表於 24-3-26 13:00
但根據現實生活觀察,嫁唔嫁對好多女性生理心理上嘅影響真係比較大。
老姑婆係點樣,特別喺職場上遇到嘅, ...

你呢個說法真係好stereotype
But anyway既然你話咁都唔係歧視,咁我都分享一個好‘’主觀‘’(都唔係歧視)嘅觀察
我係個女人,但響男人佔7成以上嘅環境工作。冇結婚嘅男人煩起上來,絕對唔會 輸比 冇結婚嘅女人。
我只會話,如果你話 女人唔結婚>工作上反映(因果),咁我會話 男人唔結婚(定結唔到婚?)>系反映左佢性格能力(果因)

以主觀回應返你主觀分享,絕無惡意,不喜就自己睇開d

猴子爸 發表於 24-3-26 13:38
哈哈,我点会看不开,我没有女儿,自己又已经结婚嘛。大家讨论一下而已。男人烦vs女人烦,都是有分别的。当 ...

原來是對自己兒女的擔憂,咁唔需要扯整個女人族群來講,仲要係充滿性別歧視意味嘅話。我只是萍水相逢,犯不著去舉報你什麽,但如果你冇呢個自覺,咁我就提你小心d啦。

憑你所講,睇得出你真係唔知乜野叫‘’男人煩‘’。可能我有性別優勢,工作上處理‘’女人煩‘’,通常俾d同理心就得,佢係想有人明佢,同意佢,你唔需要花太大力真係‘’做野‘’(i.e.證明佢錯/真係解決個問題)。我遇到嘅"男人煩"通常源於Mansplaining(當然這是我性別弱勢,男人對男人係唔會mansplaning的,係咪?)而佢係錯,你真係迫於無奈一定要指正佢時而令佢冇面時,就好易出現佢用權力來迫我/條team,去行個錯嘅方向,個傷害可以係好大。

當然以上係好個人嘅經歷,但我主要係想舉個實例,去講講男女人煩嘅不同,同埋男人煩嘅傷害性,不會比女人煩低。

利申,男女上司都跟過。

猴子爸 發表於 24-3-26 14:27
”工作上處理‘’女人煩‘’,通常俾d同理心就得,佢係想有人明佢,同意佢”。真的吗? 老姑婆就是这么简 ...

咁證明你真係唔識囉。你真的同 一個女人 結左婚而有孩子?

liverpool2023 發表於 24-3-26 15:02
我看現實就不是
父母疼愛的,養成的過度優越感的女孩,很多時在出面並不討好

什麽是過度優越感的女孩?是不是看你不上眼的就是?

你又試想想,如果全世界就10個男人,全都想娶你女兒,你都會從最佳那1-2選吧?女兒想選10,你都唔肯吧?人之常情。

況且,現世代女孩精神財務均能獨立不依賴,仲有個選項叫‘’我全部(男人)都唔要‘’

男孩是不是該反過來想想為何女孩選獨身也不選你,而不是強加罪名“過度優越感”俾人吧?

猴子爸 發表於 24-3-26 15:40
"過度優越感" - 我的解读就是“公主病”。患上公主病的女生,除非本身的条件真的正到不得了,否则最终都可 ...

你可以話 公主病 的人都有 唔尋常地過度嘅優越感,但這並非if and only if,並非有 優越感 的就是公主病啊。

公主病是自我中心,無法符合正常人際相處期望;但一個女孩就算全世界男人都符合不她擇偶要求,也不代表她自我中心和待人處事有問題啊

這樣畫等號,邏輯有問題啊

liverpool2023 發表於 24-3-26 16:03
我只是講你的另一立場的想法,這不是對錯的問題,亦不是你爭辯完就會沒有的事,世界上就是有不同的人

我 ...

哦,乜整個"過度優越感‘’咁惹火嘅命題,原來冇預有人反對同辯論嘅,明晒好幽默呀你

shuiyu 發表於 24-3-26 16:01
深入瞭解,人人都是寂寞人,說不定你太太也是。
Best reply of the day

liverpool2023 發表於 24-3-26 16:22

我咪話預咗好大反應囉!

又把 本應理性嘅討論 關聯到 性別果然是Y人

我指出你立場嘅盲點,關我係X人定Y人乜事呢?呢d贏就要輸就賴性別嘅作風,唔係班自命不凡嘅Y人,話X人先會做架咩?

睇完呢幾版,本來仲想讚d Y人,懂得在適當時機抽身,免落敗仗添。點知用不著,收返。

X同Y自己填啦,因為我覺得呢件事真係同性別無關,唔寫明都表達到我要表達嘅野。你覺得有需要就按自己喜好填充啦

無論對手係X定Y人,我只想同旗鼓相當嘅切磋,所以你自己慢慢啦。

adriantai 發表於 24-3-26 16:43
我從來都唔會講咩失敗
只係作為父母嘅,吾會吾想個女40歲都未搵到個伴侶呀嘛。
結唔結婚好小事, 我覺得 ...
我好簡單,子女幸福就好。

獨身快樂 vs 結婚閉翳,邊個幸福d?

至於 人生陪伴者,明白配偶(如有)一定係重要嘅陪伴者,但唔代表其他人(如朋友,家人)做唔到呢個角色。我都未講,‘’尋找真正嘅人生(靈魂)伴侶‘’,係常見外遇嘅原因。

shuiyu 發表於 24-3-26 16:59
作為母親,我不介意子女有沒有伴侶,不會因為他們單身,就低人一等,是「老姑婆」或者「老光棍」。 社會進 ...

就是討厭這種“女人嫁唔出實有古怪”嘅標籤,其實不論對男女都不應該有標籤嘅,但好彩男人係相對少人會咁label佢地(同華人社會傳統思想似乎有d關係)。

性格係同結唔結到婚係有關係,呢個唔反對,但唔應該 倒果為因。

你最後果句提醒左我:係咪有d人接受唔到新時代嘅現實呢?

adriantai 發表於 24-3-26 17:05
有啲嘢 家人朋友係真係做唔到, 你唔係為咗拗赢而拗嘛

有乜野“陪伴者”嘅野係家人朋友做唔到?願聞其詳,切磋下。如果講唔出,就係你為拗而拗囉

adriantai 發表於 24-3-26 17:18
原來你呢啲都諗唔到,咁....我認輸啦

承讓。當然我係賭你有都唔會講,我係贏策略,並非僥倖來的,嘻嘻

回覆 adriantai 的帖子

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊