用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思 VS 崇真(國際)
go

啟思 VS 崇真(國際) [複製鏈接]

creative is really a good caring school and yes i like the principal as well.  

回復 HK1D 的帖子

只有評估沒有考試也有些擔心, 不過就算變成考試, 如果係好大壓力下成績也未必好, 仲有家庭關係可能更差.

我認識有小朋友選擇去啟中, 有人跟九龍超網派位, 都唔錯.

最重要係我朋友是位大學教授他給我極力推薦, 之前有位政府教育部人員(是朋友的朋友)孩子們都在啟思讀至中學.
(啟中在11月24日啟中開放日)

至於英文, 我剛到另一間學校觀英文課, 不是net教, 而且語境少, 啟小有net至少聽唔係很差去問問題也要用英文.  啟中更多外籍老師, 我家住對面, 我幾年前都覺得班小朋友乖, 佢地係車上傾計是圍繞自己出路問題, 講真, 而家大部份中學生話題係咩.....同埋聽粗口次數好少好少, 佢地都斯文.

我諗小朋友讀書要緊, 品德同人相處亦很重要.

也想分享學校用腦基礎方式教小朋友, 甚少學校做到, 雖然佢既學費我真係認為要比個室內恆溫泳池, 但是學校軟件才是賣點卦.

我的孩子會13年入讀, 希望和大家交流下.

如果我講得不好, 請包容.

http://happypama.mingpao.com/cfm ... prepc/320sh09a1.txt

啟小還有EQ班, 呢課很有心, 相信對小朋友係終生受用.  諗下係屋企講20次都唔聽, 返學同小朋友一齊經歷, 容易上心.  
真的很明白英文程度問題, 我相信比一般沒有net會好, 但同傳統名校就唔好比住, 啟小好可能同維小一樣先啟發小朋友, 所以寫到錯晒都未必好介懷, 只要小朋友有興趣繼續.  傳統名校就申晒生字, 一個都最好唔好錯.  如果咁比之下, 一般實覺得前者程度唔夠.  但係再長線想下, 到底有興趣有信心又唔怕錯去做一件事好, 定係小心翼翼怕少左一分咁計著做好............

只係討論下, 因為選擇學校係我們大家都好緊張, 希望同大家交流下.

回復 elizatyy 的帖子

絕對認同

回復 Parisienne 的帖子

多謝分享

回復 HK1D 的帖子

啟思有中學, 不喜歡它們中學還可用其九龍塘網
祟真是否有中學?

請分享
‹ 上一主題|下一主題