用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wawa
go

愛碟灣基灣 [複製鏈接]

如果你地收到信通知聲, 因為我轉咗地址.

原文章由 wawa 於 08-6-19 09:31 發表
我仔仔間幼稚園今個星期都開始模擬小學上課情況, 我唸上唔上預備班都無問題, 小朋友都會快適應.

不過多唔多功課就真係唔知啦.

今次有問題啦, 原來仔仔幼稚園畢業禮同分班同一日呀. 點算呀?

原文章由 wawa 於 08-6-26 16:41 發表
如果你地收到信通知聲, 因為我轉咗地址.

咁都幾好呀, 漸進式, 唔洗一次定生死.

原文章由 ╭★紫睛☆° 於 08-7-3 10:38 發表
我兩個仔女都係依間讀~
一年班既學習都不算辛苦,但你要預每隔兩天,就要黙下書同ST,同一默書範圍起碼要默2-3次嫁!

例如:今天(3∕7)老師教了一課課文,老師會係手冊上寫明天ST
(ST表示SHORT TEST),亦即表示(4/7)要測下默書範 ...

其實都好辛苦下喎,返完學仲要去補習社. 無乜休息時間咁.

原文章由 ╭★紫睛☆° 於 08-7-3 19:36 發表
其實小一洗唔洗上暑期預備班都冇所謂,因為初初學既野一定淺,但如果要返工,哈哈~好似我咁,我都比對仔女補習社睇,返朝九晚七,想湊都冇時間。

我仔女補個間勝在近我屋企 ,同託管時間方面又長,d老師都有交帶、 ...

基督教5分.

原文章由 amygento 於 08-7-7 16:14 發表
各位媽咪, 本人女兒今年9月選p1, 請問有無人知道新基灣宗教分是怎樣計算

沒有的.

原文章由 amygento 於 08-7-7 17:49 發表

thanks.  有無指定要是中華基督教?

咁你都可以keep 住學緊而家呢個, 係學校選另一樣都得.

原文章由 joannepoon 於 08-7-8 23:41 發表
今天我已收到入學資料了. 在學校中, 有樂器學的, 而我個仔剛好亦在外面學習當中, 請問 join 回學校好, 或係繼續跟回自己導師學好呢? 因為學校話有分計, 如果用自己導師, 又有沒影響呢? 分數又有無影響呢? 煩請有心人 ...

[ 本文章最後由 wawa 於 08-7-9 10:39 編輯 ]

是津校及派位的.

原文章由 raikkonen 於 08-7-16 09:54 發表
我想請教一下, 愛蝶基灣小一選學,係唔係要統一派位,還是可以先敲門。程序是點樣。謝謝!!

真係會微些, 因為有宗教分的人都很多.

原文章由 raikkonen 於 08-7-18 09:54 發表
咁自行分配學位需唔需要整小朋友的profile. 我得15分咋, 咁入讀機會係唔係好少?

我睇咗啦,我仔仔讀1A班呀.  

JOANNE

O個日校長講話一年級係平均班. 我見佢O的NUMBER 都係0001 係A班 都好RANDOM. 同埋男女每班都係一半一半每班都係31人A班就30人. 如果要入CD 班就要睇下小二既成績.

原文章由 joannepoon 於 08-7-25 00:41 發表
Hi, EsMom,

請問小一時讀 C,D 班, 在升小二時, 成績保持水平, 在升小二時入讀 C,D 班的機會很大嗎?

[ 本文章最後由 wawa 於 08-7-25 09:13 編輯 ]

點解咁問呢?

原文章由 曲曲 於 08-7-25 10:19 發表
好奇一問
你們會選邊款樂器學?

o個日我都無試樂器, 直接入咗去試音. 試完音就出來了.  好快, o個日我都要趕去仔仔畢業禮, 完全無時間, lunch 都係同佢去m記食咋.

原文章由 sauyeema 於 08-7-25 13:27 發表
阿仔都是1C班,都有三個同學仔同班,日後多多交流。

你們有冇在評估日選樂器?我當日想去問詳細點,不過見排隊排到出班房,下午要趕上學,所以費事排lu,我自己對音樂一些也不懂,又唔想求祈揀,所以沒有即時報名,考慮下先。

...

原來長笛要排隊呀? 我仔仔首選就係長笛.

原文章由 sarahlee 於 08-7-25 15:19 發表
sayueema,

你囝囝都是1C班, 日後真的要指教, 指教....

我囡囡去音樂班時很少人啊(長笛排第三, 其他不用排), 可能因為我地係坐第一課室那邊, 所以接小朋友時要到地下, 一接完佢買完書同聖經就順勢去一樓搞 ...

點解你地個個都係c or d班既, 你地係咪同一幼稚園呀?

原文章由 myson_mathew 於 08-7-27 23:05 發表
hi,
我囝囝都是1C班, 他的同學就去1D班.
其實評估日當時除左睇樂器表演外, 囝囝起碼對D樂器外型增加認識. 即時自己決定想學中提琴, 跟住去埋課室試樂器, 更加堅持要學中提琴. 因試樂器時, 老師話佢唔夠氣, ...

今日開始要做暑期功課啦.

原文章由 myson_mathew 於 08-7-30 21:16 發表
Hi sarahlee,

大家gum話...多多指教.

我尋日拿出來, 我叫我仔仔寫今日的字,佢只寫了"抄詞",之後就唔寫. 就做前面o個o的,貼相.

原文章由 sarahlee 於 08-8-1 10:01 發表
yes ar, 不過我就早左叫亞囡做, 大約間二至三日要佢寫一直行, 免得佢成日掛住玩.

咁咪幾好出完水痘先返學. 原來你有上公文班, 返咗學係咪會仲keep 住上呀?

原文章由 myson_mathew 於 08-8-1 14:53 發表
係喎, 差d 唔記得要開始做暑期功課.  我亞囝星期一開始出水痘, 呢個星期勁扭計, 叫佢做公文都要好不溫柔地叫佢做.  

嘩!你地小朋友學咁多野呀, 我仔仔只係畫畫同琴. 公文呢樣野我無比佢返, 因為好似好大壓力咁, 返完學又要再上呢中英數, 唔會好悶咩?
我仔仔o個時出水痘,好在係大腿多, 面就無乜, 我同佢睇醫生醫生比佢搽o個o的藥水, 佢話好凍, 可能佢又係冬天出, 所以抓得少.

原文章由 sarahlee 於 08-8-4 11:15 發表
myson_mathew,

冇辦法啦, 小朋友有時痕起上黎真係好難控制到既....
係呢, 亞囝上公文數你覺得有冇明顯進步呀?? 我都心思思想俾亞囡報埋公文數呀, 但考慮中....(daddy就想等埋佢上小學再看時間可否安排到)
因為亞囡 ...

佢有無睇醫生呀? 唔知係咪我仔仔食咗藥會好些, O個時我囡囡得2-3個月大都比哥哥染到,但都係好細粒. 又係食咗藥無事, 同埋搽O的藥水就OKAY.

原文章由 myson_mathew 於 08-8-4 15:27 發表
哎... 亞囝出到全身都有, 口仔都有好多, 攪到完全冇晒胃口, 唔想食野呀. 宜家多數俾 d 易入口同流質佢補充營養啦.

我仲未放心比工人帶仔仔去上課外活動.  因為帶仔仔出去時又要帶埋個細囡.

原文章由 sarahlee 於 08-8-4 17:07 發表
myson_mathew,

oic, thanks. 我都覺得囡囡上左公文, 主動左同埋英文都有明顯進步, btw, 我係在職架, 基本上係星期六我會自己帶佢番興趣班咋, 其他一律都要拜託工人姐姐咯.    

...
‹ 上一主題|下一主題