用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95區今年新增DSE女狀元
樓主: Smarcoy
go

95區今年新增DSE女狀元   [複製鏈接]

siden 發表於 18-8-8 21:28
雖然我佩服呢位同學嘅努力同能力

不過佢咁嘅性格去讀醫科可能害咗佢

agree, 如果讀書搞到抑鬱真係唔值; 有情緒病底(如果因為讀書誘發), 真係要諗清楚係咪有能力handle醫科。
其實考到好成績一定要揀讀醫咩? 只有讀醫先「幫到人/貢獻社會」(or搵到錢)?
如果只有以上心態, 好短視。

siden    發表於 18-8-9 19:26

Smarcoy 發表於 18-8-10 15:41
官中真係厲害了,聽朋友講,以前聖言只係勁係理科,兩班s5理科升一班s6,文科就3升1,成積只是理科標青, ...

以前仲有5個banding嘅Band 1真係勁,而家求其都叫Band 1!
聖言當年25分都升唔番原校,我ex就係咁去左蒙xx, 當年蒙記只算B2。

Smarcoy 發表於 18-8-11 07:50
蒙xx 係咪 曉明街中學?
校風唔錯,現在升咗上B1 ,曉明行出咪官瑪和 呂郭 ,都係B1 ,官瑪係官塘區數1數2 ...

觀塘現在真係好多B1, 2x年前我年代呂郭仲係B3咋,蒙就B2。我弟都係觀瑪,觀瑪一向都係B1, 係乖乖仔學校,不過冇聖言咁smart囉 觀瑪仔純樸d薯仔d。
我父母好傳統,家中男仔要讀男校,我和家姐細妹就讀女校。
做左人阿媽,我唔想阿女讀女校,不過95網都係男女校,但我對呢區d中學唔熟,只係識迦密。
‹ 上一主題|下一主題