用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 完全唔識教
go

完全唔識教   [複製鏈接]

健健BB 發表於 19-1-8 08:33
我反而覺得太多別人的意見,反而吃不消!
那有一個mummy 唔係咩方法都用晒? 咩奬勵,咩遊戲,咩cut 課外活 ...

打有用咩? 小學生喇喎?

健健BB 發表於 19-1-8 09:42
犯法的!

就係lor! 就算唔犯法,都唔應該打

MrBeast 發表於 19-1-8 09:18
回覆 March 的帖子

呢個先係真正trouble 3, 回想自己小孩,都有很多attitude問題,試過破斧沉舟,等佢自己 ...

我想知去到邊個位會知衰?

我女又係做乜都好慢好慢!
唔催佢, 食飯可食足一粒鐘, 每朝係要搬佢出門口(係成個人抱出去), 否則就遲到。不停催佢快d, 佢都係無大反應, 你急佢唔急咁。
功課呢, 之前經常我放工返來佢先知衰開始做...所以做到晚飯後, 就要瞓覺。
最近好少少, 終於肯放學自己做哂功課, 但係幾乎每份都要改正, 尋日有兩份要重改! 漏哂日期、題號、做錯行...乜都有!
我一向盡量唔理, 等老師做野, 但我覺得老師應該會怪我呢個阿媽冇盡責!

我feel到我女真係好唔鍾意做功課(佢把口話唔係, 只係話好眼瞓), 特別係抄寫中文字...只係小一咋就咁。

但佢成績又okay, 雖然我好少見佢溫書, 但佢測默常滿分, 考試亦有豬肉獎。

究竟要去到邊個位, 先會令佢知衰? 知道自己要跟番個pace?

ar_mak 發表於 19-1-8 11:37
有d野,係每日都需要做,冇得拖冇得拉,例如食飯沖涼訓覺做功課,咁就要做個時間規劃,要具體講明,做呢d野既時間 ...

已經定哂時間,甚至set埋鬧鐘!!! 除左開拖,仲可以點?

猴子爸 發表於 19-1-8 11:49
有人教“deprive",把她心爱的时间(例如看电视/电影/游戏机/等等)拿走/减少,作为惩罚。如果你达标,心爱 ...

我呢2星期收哂佢d書 (只准星期六日睇),如果keep到一星期功課唔使改正,就有限度俾佢weekday睇! 仲試緊!

MrBeast 發表於 19-1-8 12:26
deprive / 罸較負面,我用remove privilege

其實係咪同一樣野? 即係佢想做o既野冇得做?

ar_mak 發表於 19-1-8 13:19
如果針對講食飯,我唔建議用獎勵法或者懲罰法,因為食飯係歸類左去"每日都需要做". 而我個理念係,先攪好一樣, ...

佢係細B, underweight & underheight, 仲扣量?
我現在係限佢食30min, 但最後食唔哂(通常剩1/3-half)要餵! 仲恐嚇佢影相俾老師睇! (唉講出來都醜)
老師已話佢o係學校食得好慢, 含飯, 食飯又發呆...幾乎每日都係老師幫佢執書包(佢太慢阻住同學放學)..
話佢又喊!...
佢真係冇野快, 除了睇書!

IloveJJ 發表於 19-1-8 14:06
讀幼兒園啲自理都咁差?

佢讀左4年全日制幼兒園, 仲係長全日!
老師唔係話佢「差」, 因為佢唔係唔識做, 唔係唔肯做, 只係話佢好慢, 而且唔怕人等佢, 好似知道全世界都會等佢咁...
你明唔明? 有冇見過咁極品的?

MrBeast 發表於 19-1-8 13:50
字面和感覺不同.  佢要知道父母責任只在衣食住行,其他的都是privelege,要做好自己先有,做得唔好就自然冇 ...

係,我最怕係佢休息唔夠,佢本身有d免疫系統病,身體唔好情緒唔好就麻煩了。總之佢外表和自理都成個BB咁。。。唉!

ar_mak 發表於 19-1-8 14:15
扣量唔係長期性(例如我指出大約一星期就完成初步訓練,之後係要加番量,是有提及的,而且是不需要每餐都做訓練 ...

no TV during weekdays

猴子爸 發表於 19-1-8 14:16
看来你要以其人之道,还治其人之身。你试试凡是她要你帮她做事时,都非常慢动作,拖时间,让她知道被人拖慢 ...

咦! 呢個冇諗過喎! 可以一試!!

猴子爸 發表於 19-1-8 14:19
通常这些表现代表他们自我中心,一定要让他们受过同样的苦,才会怕怕。

唉你講得啱! 佢非常自我中心!

IloveJJ 發表於 19-1-8 15:42

都有,通常全班有一個囉!

全班一個,果個咪就係我女囉
我女幼稚園已經自己執書包,自己睇題目做功課,所以佢根本好獨立,只係佢生活節奏異於常人

kwokbobo 發表於 19-1-22 07:12
已有規定時間內完成,但都依然跟佢自己的beat, 都有咩方法解決?

我女就係咁,我老公叫我放棄(係放棄d功課,唔係個女),等佢欠交,等佢俾老師追交,唔好勞氣! 呢幾日又還原基本步

retriever 發表於 19-1-22 09:02
自己為自己負責,係最根本最現實的方法。

佢唔係態度問題,佢可能真係能力問題
既然做父母已出盡法寶,唯有交俾學校。

retriever 發表於 19-1-22 09:11
你指什麼能力?

學科能力?自制能力?

時間管理差(對時間冇概念),做嘢好慢,上堂唔專心(老師感覺,但其實佢只係多手又鍾意周圍郁,坐唔定)

MrBeast 發表於 19-1-22 09:15
last weekend 咁啱我們 番看 like stars on earth.  story line doesnt apply to u 但對白可能會有啟發 ...

thanks!

retriever 發表於 19-1-22 09:18
你試下要做事情(譬如:做功課,沖涼)事前事後記下時間。

久而久之佢自己會睇到快左定慢左,最起碼係有 ...

佢有睇鐘架,甚至食飯都有望鐘,但唔知點解就係快唔到。當佢已睇住個鐘,就夠鐘就想喊,好大壓力咁,作為家長唔通仲用打鬧和懲罰? 可能你家沒有慢世魔王,無法想像。

kwokbobo 發表於 19-1-22 11:32
我完全明白你的感受,我果個好似一隻法國的蝸牛,可能在法國生活係無問題的,但無奈卻在香港生活
...

我女都係法國人,食一啖食物,明明就咁放入一口一啖食左,都要分幾啖慢慢嗒
HK真係唔適合佢生活

kwokbobo 發表於 19-1-22 10:56
以前佢每天放學都有一個活動要在外上堂,後來發現佢做事實在太慢,做埋功課再活動埋就連佢自己的free time ...

完全一樣,提一句快少少,但下一分鐘又自動回復慢速
我就好似火警廣播咁,不停重複又重複提佢走火警喇喂!!
‹ 上一主題|下一主題