用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學1個幾月,已經話11月考試
go

小一開學1個幾月,已經話11月考試   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實11月先考試唔算早,好多學校一年4考,10月尾已考試。

自細培養閱讀習慣真係好重要,有心唔怕遲,一年半載已見成果。

fong120 發表於 18-10-12 09:26
我囡谷唔到個種小朋友,所以考試對佢黎講可能比較唔明。
我揀既學校已經唔係勁,係超普通的,但都好似跟唔 ...

我女都係今年小一,開學後先發現好多2、3線津小先係最谷最多功課測考又密。可能學校都想盡快谷出成績。所以唔好旨意d學校會幫你小朋友去適應了,做父母的也不要輕看孩子的潛能,她只是開竅的時候未到,但你付出的一點一滴一定不會白費。
努力每天伴讀吧,一年半載已見明顯效果。加油!

回覆樓主:

可以出去學普通話GAPSK d課程都好貼近小學。我兩公婆普通話都好渣,所以K2就俾呀女去上PTH (GAPSK, KPCC), 因上普通話亦可幫助認字,到現在小一,上堂全普通話對答都冇問題。

如果想速成認字,我推介青田我自己會讀系列,每天俾佢讀一本,每本有字咭,每套有粤/普通話CD, 幾個月內讀哂全系列,識字量已經可以睇橋樑書了,好過上咩認字班。

fong120 發表於 18-10-12 10:14
你所講既課程會唔會有得學埋拼音?因為學校一個佢地識拼埋

GAPSK初小級係要學普通話拼音,而且教得快過我地學校(不過我地係粤教中文科,普通話獨立成科,另外有d科亦用PTH教)。你可以去d學店拎本GAPSK睇下內容是否夾到你女兒學校嘅課程。

bb.fayli 發表於 18-12-3 03:19
回覆 Elenalan 的帖子

請問邊度買到? THX

我女o係出面d補習社上GAPSK初小級, GAPSK書都在補習社買, 唔知出面書局有冇, 你可以去書局睇下。

bb.fayli 發表於 18-12-3 13:55
回覆 Elenalan 的帖子

唔該曬你,,我都想知"我自己會讀"全套那裡可以買到?  ...
青田教育中心
‹ 上一主題|下一主題