用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道IB
go

真道IB [複製鏈接]

引用:今天聽了小一簡介會,他們的IB好像不錯。請

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-04-09 發表
今天聽了小一簡介會,他們的IB好像不錯。請教各位家長,其他學校的IB又如何呢?謝謝。

...
我上網揾到呢個,唔知可唔可信,當參考下。

http://topschools.hk/international-baccalaureate-ib-diploma-results-2014/

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-4-15+17:34+

原帖由 AgapePa 於 16-04-15 發表
兩年前49%都係話教育局規定, 唔知係米教局改規定.
唔通我聽錯,呢幾年我先有去聽校長講嘢,都聽到校長話1/3,話初期申請嘅學校批到近一半,後來越批越小。

引用:回覆+bigboyenzo+的帖子 大家好,路過想和

原帖由 mask2010 於 16-04-16 發表
回覆 bigboyenzo 的帖子

大家好,路過想和各位分享小女在真道學習的情況,她現已畢業,經DSE入讀科大Year  ...
多謝分享,想請問那些未能成功入U嘅同學,會因為入唔到U而失自信嗎?會尋找自己才能去發展嗎?知道自己想點,知自己做乜嗎?校風好嗎?

引用:回覆+ozoz+的帖子 據統計,香港每年成功入

原帖由 mask2010 於 16-04-17 發表
回覆 ozoz 的帖子

據統計,香港每年成功入讀本地八大的比率不超過20%,除了真道,相信傳統名校也有不少同 ...
謝謝分享。我小朋友喺小學部,返學開心,見到全個團隊上上下下好用心培養,我小朋友自主學習底子同能力,開始有起色,日見進步,阬跌力亦提升咗好多,呢d係我最想見到嘅,亦希望我小朋友能傳承呢d真道精神,好好去行佢嘅人生路,對社會有貢獻。對於入U率,等等數字問題,我當作一個參考而已。

‹ 上一主題|下一主題