用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教〜東區B1中學選校策略
go

請教〜東區B1中學選校策略 [複製鏈接]

回復 abcd0001 的帖子

去參加呢幾間中學嘅升中簡介會會了解多D, 港島民生(8 and 15/12) ,筲官(15/12),中華基金(已過)。三間我都會去/去左,民生會注重讀書多D,呀仔D師兄入左去叫悶,聖馬可都值得去睇下,今年換左個校長,聞說由DBS過來,想聽下佢有乜大計。

abcd0001  升中簡介會是要去的, 不要齋聽人講!自已和孩子去看看非常重要!無人知誰是你杯茶  發表於 12-11-30 11:06

回復 pchui2046 的帖子

唔好意思, 筲官係14/12至啱,聖馬可就15/12.

回復 abcd0001 的帖子

聖馬可今年換左個新校長,簡介會最重要嘅信息係明年中一大抽獎無左接龍嘅問題,即係話全數大抽獎嘅位(一共87個)會俾全東區嘅小學,變相入嘅机會大左。其次係佢地唔會hard sell自己學校,只係叫D家長參觀校內的各項設施同埋學生嘅表演,等家長自己判斷。無錯,呢間老名牌D英語水平確實頗高,入U率有6X%(only Jupas),入HKU都唔少,LS也是用英話授課,佢地有精英班,全級頭40名係A班,如此類推,大部分出來做demo的都是A班同學,但真係一班好top嘅學生,自信、英語水平高和表達能力强。佢地會係小兒選擇之一。

abcd0001  如果 Jupas 入U 有 6x% 真不錯 跟 CCSC 差不多 . 請問是會上講 定是自已問老師呢?  發表於 12-12-17 17:04

回復 pchui2046 的帖子

簡介會結束後,有家長私下問副校長,佢同家長講嘅。
‹ 上一主題|下一主題