用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 ** PART 4 **
樓主: maba
go

仔女經 ** PART 4 ** [複製鏈接]

Re: 仔女經 ** PART 4 **

典會呀,都要妳自己接受到先得架,又話自己個樣後生喎,咁咪有囉

布甸仔媽媽 寫道:

me 冇wor....不過我照著ja     

annie,

妳啲數咁叻,俾條數妳計丫。其實個個都可以幫下我架,加埋算式都唔軀架

2006年度觀塘區升中人數約為5673,原區英中學額為902,他區英中學額為53,每5.9人數爭讀1英中額。
2006年度深水埗區升中人數約為4012,原區英中學額為1041,他區英中學額為120,每3.5人數爭讀1英中額。
表面上,好像深水埗區會容易啲入到英中,但係再深入分析之後….

觀塘區有呢幾間band 1 中學: ( 除了NO. 1 有6班F.1 之外,其餘則有5班F.1)
囝囝就可以揀NO. 1 至NO. 5
1. 聖言中學 - 男
2.順利天主教中學 - 男女
3.觀塘瑪利諾書院 - 男
4.觀塘官立中學 - 男女  (聯繫)
5.中華基督教會蒙民偉書院 - 男女
6.聖傑靈女子中學 - 女
7.藍田聖保祿中學 - 女
8.梁式芝書院 - 女

深水埗區有呢幾間band 1 中學: ( 除了NO. 5 有4班F.1 之外,其餘則有5班F.1)
囝囝就可以揀NO. 1 至NO. 5,但係每間都有小學同佢有關係。
1.長沙灣天主教英文中學 - 男 (聯繫)
2.英華書院 - 男 (一條龍)
3.中華基督教會銘賢書院 - 男女 (聯繫)
4.香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學 - 男女 (聯繫)
5.瑪利諾神父教會學校 - 男女 (直屬)
6.寶血會上智英文書院 - 女
7.聖母玫瑰書院 - 女
8.德雅中學 - 女

仲有就係按2006年度數字,深水埗區都有幾間九龍城區英中ge 他區額 (如九華 (10),銀禧(17) 及開平 (17),
而觀塘區就得張祝珊比較多 (30),其餘多數都係TKO ge 中中。
如果不幸,連大寶都要跌到去 band 2,咁觀塘區都有好多間BAND 2 學校,而深水埗就得3,4間。
如果係咁,囝囝誇網,應該揀邊區好呢?

係呀,我俾啲時間咁多位今晚zip 高枕頭同我計下

天日 2b 同 maba 見到,有排佢哋計   

唔係咁講ge,我覺得每個人都會有自己ge 見解,我就想聽下妳哋ge算式,我唔想胡亂做決定。

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
vivi_vivi 寫道:
天日 2b 同 maba 見到,有排佢哋計   

佢地你專家, 實曉計na    [/quote]

郵寄失誤喎,收唔到呀 :cry:

收pm

放工喇,天日就傾   

早晨~

maba,

收cat  

仲有補充.....以我估計,觀塘區同埋深水涉區應該水準差唔多,所以無論囝囝誇去either one ,我諗個factor 都係差唔多。

46兄,

叩門緊係遲啲先諗啦,我而家要決定誇邊區做大抽獎呀。   
況且,今年叩門機會比往年更難呀,因教統局已下令各中學,每班最多只可收40人,軍令如山呀。如果囝囝自行冇得in,咁大抽獎就不容有失架喇。我對孖寶又唔係成績標青,又冇代表性奬項,又身冇長物,我點會咁高博叩門呀   

正46 寫道:
VV, 你0既資料只是一些統計數據, 根本就分析唔到.
其實最重要0既一樣就係你個仔0既成績, 如果好0既根本就唔使擔心去邊區報.
計我話, 你倒不如計劃下一旦結果唔令你滿意, 你會點做仲好啦....     

sorlo,

英華同銘賢都係ssp 。英華今年一條龍,所以好扎洗。
而銘賢就係好多區內媽咪ge 心儀中學,相對嚟講,比較少區外媽咪會誇區揀銘賢。我自己都好鍾意呢一間,校風純樸,而且啲老師又有heart,niece 都highly recommend 銘賢,佢話佢有啲小學同學仔係度讀,不知教得幾好喎。
而黃隸珊都係區內英中,比較少家長選擇,如果剩係想入英中,揀呢間首選都好大機會,奈何老師麻麻,同聽聞都好有機會要落車。

sorlo 寫道:
銘賢呢?

男校會否机會大的

timmy,

誇區未必一定跌band,要視乎小朋友成績,同埋係咪又弱區誇去強區。
囝囝讀緊係TKO 區,係屬於弱區,如果誇去灣仔,中西區,九龍城區,就會好大機會跌BAND。但係如果而家誇去觀塘或者深水埗,只要佢能夠保持或者再提升前啲名次,我諗都應該唔會跌BAND。
其實我都有考慮過跌BAND ge 問題,所以我都要睇呢兩間多唔多校風好ge band 2 學校囉。

[quote]
timmysum 寫道:
VV,
嘩。。。你諗住跨區呀,乜你咁勇呀,聽講跨區會跌BAND

2b,

嘜妳有舖頭咁近架,唔怪得大仔可以   

2bzmummy 寫道:
因為黃隸珊係南昌街, 所以HB唔贊成揀, 呢頭好雜, 我地有間舖係度, HB 以前成日係度出入, 勁唔 like ....      

2b,

嘩,HB 公司ge 團年飯都要請半day假,係咪要盛裝出席呀    要晒碼頭   

2bzmummy 寫道:
今日我又遲到喇, 都係 say 個 Hi 咋, 下晝放假呀, 今晚去 HB 公司既團年飯, so half day off      

wow, 原來係D 嚟,好近呀。     
咁妳有冇骨都唔緊要啦   

timmy,

我要申請定誇區,咁我係大抽獎ge時候先可以係"乙部"揀
KT OR SSP 區內ge 中學架。

咁咪係,仲係度成日神窮 ,又一個禾趕cum 珍珠喇   
係呢,唔知呀D 仲駛唔駛請part time 呢

緊係,而家咩時間先得架,原來講下講下,好快就過年喇

sorlo 寫道:
食完飯囉

旺角成街都係人

而家人仔升值嘛,其實我發覺有啲產品係hk 買平過係大陸買呀,而且啲質料仲好啲添。

‹ 上一主題|下一主題