用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:st Paul Boy vs 高主教
樓主: little_kid
go

請教:st Paul Boy vs 高主教 [複製鏈接]

回覆:請教:st Paul Boy vs 高主教

Spc一年得大約十個入到st Paul boys, 高幼一年90個入高小,要保障一定係高幼。

回覆:請教:st Paul Boy vs 高主教

高主教正所謂進可攻、退可守,正因為同中學部只係直屬,所以如果成績好,升中時可以喺自行階段及甲部搏更好的心儀中學,只要乙一填番高主教就ok. 而st Paul boy 就一係直升,一係先放棄中學學位,再外出試其他中學。

引用:Quote:原帖由+hha+於+16-02-06+發表高主教

原帖由 MMVV 於 16-02-06 發表
不太明白,不是SPB升中時也可以自行階段及甲部搏更好的心儀中學嗎?
Spb係一條龍直資,所以一但答應直升,就要放棄政府派位。

引用:其實樓主只係有聖保羅堂幼稚園的offer,而

原帖由 cyhh 於 16-02-06 發表
其實樓主只係有聖保羅堂幼稚園的offer,而且聖保羅堂幼稚園又唔係st paul boys嘅直屬,所以比較spb同rc嘅中 ...
雖然樓主唔係有offer, 但佢topic真係比較緊spb同高主教嘛,邊算係唔關事呢!

引用:如果肯定小朋友係成績係名列前茅的,當然高

原帖由 JKR 於 16-02-06 發表
如果肯定小朋友係成績係名列前茅的,當然高主教係進可攻,退可守,但如果係中游或者中下的,就可能要承受唔 ...
其實我估高小最top嗰一兩成應該會升到更好的中學,而乙部會收番五成多,所以基本上約bottom 30%高小生冇得原校升,咁如果換轉喺spb做bottom30%,當符合直升要求,雖然冇升中壓力,但spb入U率都唔係百分百,我覺得除咗學校個名好聽d外,同派咗去其他band 2/3學校的出路可能分別唔大,仲要有機會因為成績唔夠好揀唔到想讀的科。

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+16-02-06+發表玩過

原帖由 little_kid 於 16-02-11 發表
謝謝各位回覆。
想知道經歷過考小一,覺得半龍重要嗎?
如果你預計自己小朋友係top 3%(120/4000), 又或者你認為等抽獎都冇所謂,就一d都唔重要。(認真mode)

‹ 上一主題|下一主題