用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問瑪利諾小學的家長....
樓主: 2TMummy
go

想問瑪利諾小學的家長.... [複製鏈接]

想問瑪利諾小學的家長....

小女下學年k3, 1st round想報瑪利諾小學, 有20分機會有多大呢? 請問學校是否很push小朋友, 老師有耐性及愛心嗎?小朋友k3升上小一是否很難適應? 因為我不想只是自己喜歡這所學校而忽略女兒是否適合? 現在有小朋友讀這校的家長, 可否解答呢?

Re: 想問瑪利諾小學的家長....

很多謝各位的回應. 但我更想知道的是小朋友在這校是否開心及壓力有多大? 因我也是傳統名校畢業, 實在太辛苦了, 不過聞說瑪利諾現在比較開放, 只想証實一下吧!

我的情況同你差不多,有兩個女. 不過你住41網機會大很多呢! 聖家小學我都喜歡,但不太喜歡聖家中學. :

瑪利諾程度高,?是否讀高一級的書呢?如果小朋友不是讀要識好多字的幼稚園,是否小一可以應付?

咿!既然有d話識嘅人全部入到,有d話入唔到. 不如做個統計,實際有幾多%吧! 反正大家其實都係估估吓! 朋友個朋友的囡囡入了,20分 

這麼低? 唔係掛? 不過同我一齊等校車的一位家長,她的大女是在瑪利諾讀三年班,她說學校收細女都唔夠位,所以她叫我最好借定地址wor! 但係我覺得好似呃人,所以唔會這樣做!

細女當然收哂啦!她的意思是細女收完後給街外人的位就更加少,叫我唔好太樂觀可以抽到. 不過其實是否有這麼多細女呢?

想請問第一輪抽韱得三十幾個位是怎樣計出來的,我都係最近先開始知個遊戲點玩,請指教.

不如轉話題唔好講分啦! 請問AmyWonglo,你是否瑪利諾的家長? 我想知校長領導如何? 其他天主教學校多數是神父�修女做校長的,反而出名的這所女校是位太太,很奇怪!   

IT04

多謝提供資料!
唔知你有沒有同校長交過手呢?

請問是否今個暑期的芭蕾舞課程, 因為我剛剛有本演藝暑期課程手冊在手, 但看不見呢?
‹ 上一主題|下一主題