用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

如果你小朋友仲係要瞓一陣晏覺既話, 不如K2至插班KCS啦, K1就讀番而家嗰間先! 一唻你呢頭放棄左KCS下午班個位, 嗰頭求番個位, 要諗同學校既解釋都幾頭痕, 同埋都尷尬啦, 仲有好多人都WAITING緊下午班既K1學位啊, 學校要畀, 都畀番WAITING緊既學生啦; 二唻都係三歲幾啫, K2至讀上下午班都唔會遲嘛, 到時CONFIRM個仔唔駛瞓晏覺喇, 至畀佢讀埋下午班, 工人姐姐同小朋友都唔駛太辛苦啊!

原帖由 Happy小米 於 09-5-19 08:25 發表
十月媽咪,

唔該你呀, 是的个个小朋友既狀態不同..

佢放左學喺巴士上都會瞓的, 回到家就會醒, 大概睡20分鐘左右...

另一方面, 可能佢晚上真的不夠瞓, 如果調到佢一晚瞓到夠可能ok.

我朋友个仔, 到4岁左右就不用午 ...

sorry sorry, 我響度, 我響度, 唔駛緊張, 無失踪到, 只係忙得滯, 睇完bk既留言 (我通常係留言兩個topic, 一個係呢度, 一個係公文嗰邊), 覆得公文又覆唔得切呢邊, 就走左去接女, 千萬個唔好意思! 下次唔敢架喇, 累得你地出"通告"尋人! 哈哈哈!

vanustat,

我記得你呀, 你小朋友最後都讀左蘇幼, 又讀得開心, 大家做家長都係想見到咁樣啫, 我都戥你高興!

答番你既問題先...

問: 聽人講蘇淅國際部幾好,至於主流部好唔好呢?
答: 蘇淅國際部聽講好多人揀的, 尤其嗰d唔合乎讀ESF (英基)資格既小朋友, KCIS會係佢地一個唔錯既選擇, 不過學費太貴喇, 絕對唔係我負擔之例, 所以對KCIS就無乜研究!

至於主流部...上學期小學部副校長同K3家長講過小學部點好點好, 點勁點勁...勁到點樣"無進步的空間" (真誇張), 相信佢咁樣講得, 蘇小都應該幾勁下! 又睇番佢地升中派位, 又著實係非常唔錯, 所以...就算不被公認為名校, 但點都係一間有實力既小學啩!

問: 英文方面又點樣?
答: 至於英文方面如何...根據副校長所言, 小一至小三英文科既GRAMMER & WRITING會由普通話老師教授, 目的係讓小朋友更易理解一D難以明白既概念 (不過呢個POINT我就覺得好搞笑的, 如果小朋友唔識普通話, 而又用普通話教英文GRAMMER, 我諗個小朋友要首先明白左老師既普通話究竟講緊乜, 至可以明白所講既GRAMMER係關於乜囉!) 所以響呢方面, 蘇幼升蘇小既學生會較有利, 最低限度, 佢地自小就學習普通話, 相信對老師既講解, 會較容易明白! 而LISTENING & ORAL方面, 就會由外藉老師負責番! 升到小四至小六呢, 就無論聽, 講, 讀, 寫, 都會全權由外藉老師負責...副校長講過, 呢個教學上既安排, 使到佢地既學生無論響聽講讀寫四方面既成績平均都高於全港(系統性平估)既成績!

不過就我自己觀察, 語言既學習, 尤其聽&講, 學得好唔好, 始終都係睇番自己個小朋友, 肯多聽多講, 唔怕錯既話, 就始終都會學得好! 另外屋企可以提供到相關語境既, 亦都會令小朋友既學習事半功倍! 而學校既角色, 只係一個地方, 提供番適量既野畀小朋友, 其餘既, 仲係要靠小朋友自身既努力 & 家長配合!

問: 你地舊年係咪要再interview 先至收ga?
答: 我地呢一年, 副校長話係最後一年唔駛INTERVIEW而收生既, 算係直升, 只要填長FORM, 交張支票, 就已經留左位架喇! 若然副校長係講真既話....即係小朋友呢一年, 會係第一屆要面試至可以決定收唔收讀小一既一年啊!

問: 想問全日同半日有咩分別?
答: 全日班同半日班有咩分別? 嗯...我只知半日班每年要返多14-16個星期六囉, 應該係隔個星期六就要返學校"補課OR上課外活動" (BUT我NOT SURE), 因為身邊識既人都係揀全日班! 而我自己都係留左位響全日班, 不過若然最後CONFIRM讀番蘇小, 就會寫信轉讀半日班的了, 因為我女課外太多活動, 我唔多想浪費太多時間響學校食飯&做功課啊!

原帖由 vanustat 於 09-5-19 17:17 發表
十月媽咪:

唔知你仲記唔記得我呀!係07年我考慮阿囝讀蘇幼個陣都問你意見,未比阿囝讀呢間學校之前我都有好多顧慮,後未睇番你比既意見。我最終都比左阿囝讀呢間,阿囝讀得好開心呀!同埋好好。係呢度真係要多謝你!

今年阿 ...

悠媽,

你真係玩野, UFO教徒, 睇到我一頭霧水!

原帖由 joeytcy 於 09-5-21 19:36 發表
唔好意思..我講得唔清唔楚....其實我係無任何宗教...但係所有宗教我都相信有佢信仰能量......而ufo教.....我其實意思係我絕對相信有外星人存在....所以我話我係ufo教....hahahaha ...

悠媽,

話時話, 我放左將天響第二位, 唔知有無機會派到同悠悠一齊返學呢?! 仲有10幾日就知道答案喇!

原帖由 joeytcy 於 09-5-20 22:37 發表

第一輪收左....將軍澳天主教小學....阿門

悠媽,
我地走晒去小學一覽嗰邊既新TOPIC呀, 你都過番去嗰邊一齊傾啦!

原帖由 joeytcy 於 09-6-5 21:04 發表
祝各位小朋友順利入到心儀學校....
‹ 上一主題|下一主題