用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

CanKan,
我而家仲係日日跟車呀, 事關阿女想我跟囉! 我同佢講, 跟到三歲, 媽咪就唔跟架喇! 佢都應承左架喇! 咁即係話, 我應該跟多三個星期左右, 就可以回復自由身咯! 呵呵呵... 不過就咁, 若然橫風橫雨呢, 我就點都會跟跟跟, 跟到天腳底都跟呀!

阿女開始串字, 我都唔知係學校教, 抑或係佢自發性串的, 總之我無迫佢, 係佢自己返到屋企, 拎住d字母拼來拼去, 然後話我知, 果個係咩英文生字囉! 等我星期一問下老師, 係咪教過佢地串字先!

至於溫書呢? 我就無特別同佢溫, 只係而家每日我陪佢返學, 我每朝就會叫佢響書櫃搵兩三本書, 坐車果陣拎唻睇, 有時佢睇完自己帶既書, 而架校車又塞住未到學校, 佢就會拎埋學校果兩本書出唻睇, 咁果陣我就會順個便問下佢呢d係乜野唻, 果d又係乜之類...佢就係咁樣, 逐樣話我知, 亦都因為咁樣, 我知道佢究竟識左d乜, 學左d乜囉!

phonics果隻cd我仲未畀佢聽呀! 不過肯定既係, 英文老師係有教佢phonics的, 因為佢返到唻, 講到畀我知abc既phonics發音係乜! 而學校隻普通話cd呢, 佢日日放學返唻都會聽住唻瞓覺架, 開頭幾隻歌, 因為已經教左, 咁佢就會跟住唱, 唱得兩唱, 後面果d未教, 咁佢又唔知d歌唱緊乜, 佢就聽下聽下瞓著, 你都咪話, 用唻揞瞓真係一流, 聽大約十首就會瞓著, 哈哈哈!

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

CanKan,
今日又見到Kelly放學喇, Kelly仲同我地say hello添!
話時話, 你知唔知Kelly日日都要過車架? 佢地放學果陣, 會先將部份接左既學生放上一架白色既大車, 然後接得咁上下學生, 又會將部份學生(包括Kelly)轉去另一架姆褓車架, 呢個情況你知唔知架?

另外, 我又問左老師喇, 原來英文老師係無教串字架, 王老師話淨係教佢地拼音, 但就唔會咁快教串字, 如果係咁, 即係阿女睇得多, 然後自己串番出唻的!  

CANKAN,
佢地係集合部份小朋友響架停定左既白色車上面, 然後湊齊晒人之後, 再響架白色車度帶番D小朋友落車, 行番去正確既姆褓車, 然後先開車既! 放心啦, 佢地唔係開行一段路, 然後又落車又上車的!

間學校點呀? 嗯...其實如果校長可以做得再好D, 行政上更加有效率D, 基本上我都滿意既! 至於小學呢, 蘇小一定係我地既BACKUP, 但就好視乎究竟將來阿女會唔會考到間更好架喇! 如果考到...坦白講, 梗係讀間更好架啦! 係咪?  

煎雙旦,
你個仔係K1邊班架? 我個女E班架!

今日阿女卒之都放過我, 唔駛我跟佢返學, 湊佢放學喇! 今朝響屋企既時間, 做左一份freelance, 熨衫, 吸塵抹地, 煮定飯, 仲上埋bk同班friend吹水添, 嘩, 好充實!

而家阿女又瞓緊晏覺, 我又有多d私人時間, 真係, 原來咁正架! 哈哈!      

mysteven,
嗯...so far做左全職媽咪一年零四個月左右, 我都習慣左lu, 由最初一開始, 自己一手一腳跟佢d野, 搞到成個人瘦晒(食都唔得閒食), 到佢返左學(N1), 我開始有自己時間, 亦都開 始有時間食下野, 於是乎, 心廣...自然就體胖!    到而家, 所有野都上晒軌道, 真係唔肥就奇!

不過有時都想返出唻做野架! 畢竟自己搵到錢, 就真係鍾意買乜都得, 最緊要就係, 我可以畀多D家用阿媽都得嘛! 不過都只係想下啫! 因為我知我唔捨得畀個女人地湊嘛! 所以...點都會頂硬上, 繼續自己湊佢的!  

CanKan,
哎吔, 你做乜咁衝動呀? 點解唔打電話畀我, 等我幫你買咪得囉! 學校d質地, 我今日摸過, 真係...救命...頂唔順既呢!

有個好心家長同我講, 馬寶道有個三個字既校服商(費事響度賣廣告, 總之馬寶道條街有三間校服商, 兩間係兩個字既, 一間係三個字既, 今日同阿女買左一件線衫(45蚊, 學校賣50蚊), 一套運動服(85蚊, 學校賣90蚊), 至於條裙, 因為只得22碼, 我一拎起, 覺得阿女著會太短, 但24 or 26碼又未有貨, 要下星期初至有, 所以我下星期初會打個電話去問下有貨未, 如果有, 我至跟車順便去買! 同埋呢間校服商話, 蘇幼既校褸係有分厚薄的, 佢地有得賣厚果隻, 不過我未摸過係厚成點, 因為都係未有貨! 不過條裙佢地賣110蚊, 學校就賣130蚊, 校褸佢地賣150蚊, 學校賣160蚊, 所以所有野入面, 無一樣係唔平過學校既! 所以我全部都係同佢地買, 一件都無響學校買呀!

仲有呀, 我係將呢個topic加左入"我的最愛"入面, 所以唔駛次次響幼稚園個topic入面搵餐懵!

Mysteven,
馬寶道d校服商, 好近地鐵站架咋, 北角地鐵站, 馬寶道果邊出口, 一出, 行幾十幾廿步就係果間三個字既校服商架喇! 好容易搵架咋! 如果你想要電話地址之類, 話我知, 我pm畀你丫!

CHM,
點呀, 點呀, 仔仔呢排點呀? 仲有冇喊呀? 適應到未呀? 聽日學校有兒歌欣賞會, 我同佬都會去禮堂做觀眾呀! 雖然無K1同學表演, 但都想睇下KC既K3學生, 水準如何嘛!  

CanKan,
我今日都摸清楚學校果條裙, 嘩, 頂唔順, 真係好"鞋"呀! 我印象中, 寶馬道果間d裙, 我摸過, 唔係好似學校果d咁鞋架, 好似係滑d既! 嗯...佢地星期三有貨, 到時我買左再confirm你!

今朝同隻佬齊齊去左睇"兒歌欣賞會", d表演大約一小時左右! 係FOR所有K1-K3既學生及有興趣既家長觀賞, 今日係K3A-K3F輪住表演, 過多幾個月就輪到K1架喇!

今日個欣賞會好精彩呀, 首先老師叫晒D今個月生日既小朋友企晒出唻, 接受全校其餘幼稚園學生的祝賀, 點祝賀佢地呢? 就係唱生日歌喇! 先唱普通話, 再唱英文! 呢PART阿女好投入, 佢仲要企最前面, 又同我揮手, 當然佢都有唱埋一份啦!

之後就輪到K3各班輪流表演, 睇得出老師係有落過心機, 亦都睇得出, 雖然每班教既野係一樣, 但係表演既方式, 做既手勢, 學生既投入程度, 老師既緊張程度都有唔同, 總之就精彩!

K3學生表演完之後, 就輪到K2老師表演雜技 (轉手帕), 呢PART笑到我C, 事關無諗過連老師都要表演埋一份, 仲要D手帕成日都轉唔起/轉轉下飛左落地等等...真係笑C我!   

跟住就輪到舞蹈組既小朋友表演一齣舞蹈, 好好睇既呢! 有D小朋友跳得好出力, 有D跳得好優美, 個個都好可愛, 好認真啊!   

最後就係全體學生起立, 然後擰轉身, 向住我地D家長大聲說: 謝謝各位家長! 我諗意思係多謝我地出席佢地既欣賞會! 然後佢地又擰番轉身, 我地D家長就企晒響佢地後面, 大家唻張幾百人既大合照, 嘩...好壯觀既呢!

幾個月後若然輪到阿女有份上台表演, 我一定要帶定部相機&錄影機, 出行力咁影低佢, 事關真係好有紀念價值呀!

遲d輪到k1表演果陣, 你地都盡量抽時間出席欣賞啦, 真係好精彩好好睇好得意架!      

CHM,
個兒歌欣賞會, 手冊有寫架, 不過無寫話有乜野內容之嘛! 加上我佬記得家長日果陣, 老師講過話兒歌欣賞會, 家長係可以出席做觀眾, 所以我星期三就打番學校問, 係咪真係可以畀家長欣賞, 咁個書記之類既人就答我, 話係可以出席的, 不過就係K3小朋友表演, K1要遲幾個月先有得表演!

至於學校D校服, 我真係不敢恭維, 越摸越覺得唔掂! 噚日拎住D運動服認真咁睇下, 嘩, D手袖同腳跟位, 都係果D好易"WEI"既剪裁, 馬寶道果間, D手袖同腳跟位, 唔易WEI, SO FAR我洗完成套運動服, 都係依然咁四正架!

其實呢個情緒問題, 都唔一定係關係到性別既, 小朋友本身既性格都好緊要! 你仔仔可能比較慢熱, 唔係咁容易接受新人物, 新環境, 咁佢既情緒就真係會無咁穩定, 慢慢唻啦, 大大下, 佢地習慣左, 就會開開心心上學去架喇! 我見之前日日喊既一個女仔同一個男仔, 佢地而家返學同放學都無再喊喇, 個女仔放學果陣, 仲要係開心到飛撲去佢媽咪度, 放心啦, 畀D時間仔仔適應啦!

有時我問阿女返學開唔開心? 佢都話唔開心架! 咁我問佢點解, 佢有時會話: 好多同學仔, 好恐怖呀!/ 我聽唔明老師講既野丫嘛!...之類! 但有時佢響屋企自己玩果陣, 又好搞笑果喎, 佢會將王老師上堂既情境, 用普通話演繹番出唻, 聽到我耳都側之餘, 又覺得佢好好笑! 其實佢地仲細, 有時唔想做某D野果陣, 佢地會搵藉口唔去做! 情況就正如我地大人, 有時一早起身, 情緒忽然低落, 都會唔願返工, 都會畀藉口自己, 唉...個頭今日有D痛, 不如請個S.L.偷下懶咯! 所以果陣阿女NURSERY個校長同我講, 小朋友係會鬧情緒的, 就算平時情緒好穩定果D, 都忽然間有一日會發下脾氣, 唔願返學! 不過大人千祈唔好因為咁而鬧佢地, 要耐心話畀佢地知: 媽咪知你今日好攰, 唔想返學, 但老師同埋同學仔響學校等緊你一齊玩喎, 不如我地快D起身換衫返學同佢地玩啦!

首先畀佢知道你係明白佢既感受&想法, 再畀佢知道, 無論響咩情況下(當然生病&假期就作別論啦), 都係要返學既, 久而久之, 佢返學鬧情緒呢個情況, 應該會減少的, 希望少少經驗, 可以幫到你啦!  

joeytcy,
你意思係, 佢返左學之後, 變成唔衰得...輸唔起呀? 可唔可以畀個例子我, 等我觀察下我女有冇咁既情況呀?  

CanKan,
無問題, 校服商話聽日先有貨,我晏d會打電話去confirm, 如果真係有, 聽日就跟車, 順便去買埋條裙! 跟住就盡快向你地報告下d質地!

joeytcy,
嘩, 真係睇到我眼都突埋!    
c喇, 我想問, 你個女返學之前, 係咪都係咁架? 抑或係返學之後至係咁呢? 你個女係咪年頭出世架? 點解佢會識得講呢d說話既? 係咪有人教過佢? 抑或係佢自己發自內心講架? 我睇完之後, 心諗, 如果發生響我身上, 我都唔知點算? 睇怕我會九秒九開度門掟佢出街都似! 實在太傷父母心喇!    

CHM,
阿女話今日所有小朋友都係食旦糕同埋飲左水, 唔知係唔係真呢?  

CanKan,
下? 你個女都試過? c喇c喇, 下個會唔會到我架? 弊喇弊喇! 不過你個方法好似好d, 應該你自己行出門口, 唔應該係我掟佢出門口, 若然大吉利是我遇到呢個問題, 我要記住係我自己行出門口, 咪我驚我火遮眼果陣, 變左掟佢出門口呀!    

joeytcy,
你囡囡好得意呀, 會響電話同你講故事, 仲玩埋故事接龍添! 又玩包剪揼, 我果個...唉...真係問一句, 答一句, 唔啱聽果d, 直頭唔鬼答, 畀番個電話我添呀!    

joeytcy,
噚日打過返學校問呢個萬聖節既問題, 書記話遲少少會有詳細通告放入手冊, 不過肯定既係, 果日係唔駛著校服, 佢話可以著便服, 亦可以為小朋友打扮一番, 悉隨尊便架!

之前, 我都問過k2 & k3既家長, 佢地都話年年都有搞萬聖節party架, 都會有幾多小朋友扮鬼扮馬的, 我而家考慮緊, 究竟幫阿女扮小仙女好丫, 定係小女巫好呀!     我諗住收到通告之後, 睇清楚至決定!

另外, 聖誕節個聯歡會我就唔知駛唔駛打扮一番喇, 不過可以肯定既係, 阿女果班已經開始準備聖誕節既表演項目, 幾乎日日都有綵排咁滯架! 今日見到老師畀左d用益力多樽加紙條做成既pongpong (好似啦啦隊用果d彩球), 阿女放學果陣, 我問佢係咪有玩pongpong, 佢話係聖誕節表演架! 所以到時如果家長可以出席觀賞既話,大家記得請定假喇! 我諗一定好得意, 好可愛架!    

CanKan,
今日同阿女去完廁所, 送左佢入課室之外, 再望去kelly課室, 已經唔見左你喇, 我仲想話畀條校服裙你直接摸下個質地

joeytcy,
大長今同萬聖節or聖誕節都好似無乜關聯喎! 似民族服多d!
不過聖誕節有表演, 可能都係著番自己衫, 未必係學校提供的表演服架, 不過到時再問老師喇!

CanKan,
哎吔, 原來你見到我呀, 咁你走埋唻叫我吖嘛! 阿女個課室d窗, 以我既高度, 真係...唉...望塵莫及呀! 仲要衰到封晒d門, 你地果班度門張紙都除左喇, 我女果班度門張紙仲未捨得除呀!

其實點解我知阿女綵排緊聖誕節表演呢, 事緣噚日送阿女返學果陣, 因為胡叔叔架車好早到學校, 好似0845就到學校喇, 咁我咪有成十分鐘裝下d小朋友響度做乜囉!

咁其中一個小朋友, 佢一見到我, 就係咁跳係咁跳, 仲要企響課室中間勁跳喎! 跟住老師又糾正佢既跳法, 唔知點樣舉高隻手, 一二三四五六七八之類, 好有節奏的! 老師可能見我個樣好疑惑, 於是就同我講: 我地準備緊聖誕節既表演, 而家教緊佢地點跳!

其實當時我都打個突架, 而家先十月, 咁咪即係要排兩個月, 嘩, 好認真啊! 咁跟住今日送阿女去完廁所再入課室, 老師已經閂左門, 仲派緊d排排隊球, 咁放學果陣, 我咪問阿女果d pongpong用唻做乜囉, 阿女就話係聖誕節表演一二三四...好搞笑的! 就係咁喇!

至於呢個萬聖節呢, 其實我屋企有條小仙女裙, 不過係吊帶, 我驚月尾唔知會唔會涼, 到時出面又要加多件長袖外套, 冚左條裙, 又好似無乜意思, 所以咪諗緊好唔好同佢扮小女巫, 咁買件斗逢, 加個丫叉, 加埋頂尖帽, 搞掂! 無論咩天氣, 都可以著得, 事關入面果part係任我著丫嘛! 不過就學你話齋, 小女巫就一定唔夠小仙女靚架喇, 但就真係方便嘛!  

所以阿大長今呢...算啦...暫時收起佢先啦!    

阿女淨係知佢左手邊個同學仔叫迪迪, 佢今日無返學(係阿女講既, 我女仲問我: 媽咪呀, 唔知迪迪今日係咪唔舒服呢? 佢今日無返學呀!), 右邊前邊既同學仔, 一個都
‹ 上一主題|下一主題