用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無媽咪的小朋友是語文智能低弱 ?
go

有無媽咪的小朋友是語文智能低弱 ? [複製鏈接]

原文章由 hw1115 於 08-4-25 18:04 發表
No. He is my relatives' son.
語文智能是低, 非語文智能是中下,
學校的虹工叫佢讀特殊學校.

咁IQ 同語言發展呢?

原文章由 hw1115 於 08-4-27 14:19 發表
非常多謝您的回應.
但他現在在主流學校, Dictation 是0分的,
您兒子是否如此? 他是P1學生, How about yr son?

不是攞幾多分的問題...... 如果花六年時間, 日日返學放學, 乜都學唔到, 只有挫敗同唔開心, 咁又為咗乜呢?過咗呢六年, 中學又点呢?

原文章由 414928 於 08-4-28 22:26 發表
小朋友自理能力差到去邊?如果大小2便,食飯/寫字都ok,可以考慮主流學校,如果基本自理唔得,就可能要考慮特殊學校了,因為主流學校是沒有職業治療師的,除非你自費係出面做訓練。 ...

我平日都有睇到你答其他媽咪, 俾的意見都好好, 好幫到佢地, 但今次我實在不敢同意, 現時的主流學校, 就算正正常常的一個普通小朋友, 都不會讀得很舒服, 你怎會覺得「大小2便,食飯/寫字都ok」,就「可以考慮主流學校」?
我識得一個讀融合位的小朋友, 每次測驗/默書甚至考試, 老師都會事先將題目交給媽咪和她温習, 因此她是不會零分的, 但六年過去, 她不知學識了些什麼, 數學科十以內的加减數仍是用數手指的方式計算, 過了十便計不到, 現在在特殊學校, 老師教的方式她反而較易接收......
入了主流學校, 好難不花時間去應付功課測驗, 沒有時間做其他的, 如果學到少少還好, 學不到, 便浪費6年時間!

原文章由 414928 於 08-5-1 12:27 發表
你的回應好正常,但當自己的孩子是弱智時,要考慮的問題就會好多,我自己都考慮了很長時間,亦都參觀過特殊學校才作決定,你應為佢地上堂一定係發夢?難道係特殊學校就唔發夢@@"當然這些小朋友父母不會對佢係學業上有很 ...

你說的當然是對, 而我說的, 只是反對「大小2便,食飯/寫字都ok」,就「可以考慮主流學校」!
我說加减數仍是用數手指的方式計算, 過了十便計不到的那個「小朋友」, 他並不是二年級, 而是中二。
我無意去左右任何父母的決定, 我亦無法知道誰會適合什麽學校多些, 我只是將我所知的講出來, 給樓主作個参巧。
‹ 上一主題|下一主題