用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九真(九龍塘)與培道女子中學哪一好d? ...
樓主: lucial
go

九真(九龍塘)與培道女子中學哪一好d? [複製鏈接]

請問如題,謝謝!
   1    0    0    0

好多謝各位寶貴的意見.個人對女校效鐘情,因為可更專注於讀書。培道今次的開放日我地也有去聽過,如上所講校舍新及大,學生斯文有禮。其間亦有撞見她的師姐,小囡也喜愛此校。而九真開放日我地錯過了。請問培道及九真是否均是2A?

ATSLO 發表於 14-7-1 16:29
九真跟培道比較的話,

九真用地理用英文教,培道用中文;而且九真有Eng Lit (Reading), 培道冇。
看見你的詳解,真是難下決定。小女剛呈一,成績還好,尚在等待成績表派發。女兒屬文靜帶動。conduct A. 二間學校都同樣喜愛。請問九真或培道是否只注重學業?小女有芭蕾舞grade 6及鋼琴grade5的考試證書,在自行時會否有幫助?

simonkawah 發表於 14-7-1 22:04
幣在亞女係正宗邊緣人 ,吾知派吾派到,派到又吾知跟吾跟到。
死了,我會否錯?為求女讀得輕鬆,其實我唔理佢band 1b,c我都捻住揀尼2間哦。因為唔想佢讀得辛苦,除讀書外還是有很多興趣的事情做嘛,我係咁捻嘅。

心心媽 發表於 14-7-1 13:41
我女話如果中意旗袍,可選九真,否則選培道!培道F4先要著旗袍!

...
我女勁中意旗袍,不過佢話在穿到佢前要減肥先。哈哈

ATSLO 發表於 14-7-3 02:52
如果係band 1學生,叩門九真應該唔難,因為去年有band 2學生成功叩門。不過我估係因為那學生來自英文小學, ...
講真,感覺上阿囡不是能言善辨的人,對時事議題又不熱心 ,在學業上尚可。如果面試考討論,我不敢躬為,筆試或還可以。面對現時的教育感到無奈,每一小朋友均要面面、科科精通,試問現今的教育者又是否俱圓?只是身在此遊戲當中,既然不能改變,惟有配合。
九龍城尚有一女校嘉諾撒聖家書院,請問此校可好?

‹ 上一主題|下一主題