用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蕭明女校
樓主: mabelc
go

蕭明女校 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

NurseSally 發表於 15-12-25 11:31
我囡响林x 就讀F2, 我就話佢學校內四周都冇蕭明用咁多英文,所以英文好係蕭明優勝之處!
  ...
舊年問朋友蕭明同保祿兩間係點時, 朋友講到明一入校門已經要全英對答, 所以學生已經習慣晒用英文溝通.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-12-25+發表舊年

原帖由 ktdanielli 於 15-12-27 發表
我公司有個同事是保祿畢業,佢會考英文是取A的,她說當年讀書有一些外籍修女教他們。兩三月前,和一個蕭明 ...
兩間都唔差架!

只係蕭明唔岩我囡,保祿岩佢性格,所以舊年揀保祿做自二。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 15-12-28 08:46
回覆 miriam 的帖子

我識蕭同保2間同一屆DSE畢業生, 共通點係兩個小朋友都好怕羞, 直頭到左"怕男孩"的地步 ...
我識既都 ok 無話怕男生, 怕既話我估係自細已經係咁, 唔會話係讀左女校先怕.

醒目開學勳章 王國長老

bymummy 發表於 15-12-28 14:46
想請教亞囡是九龍城區小學band 1C, 自行選蕭明或保禄會有機會嗎?
蕭係 B1B 機會不大, 保 B1C 都會有機會.

醒目開學勳章 王國長老

dobbybabie 發表於 16-1-6 14:47
咁你小朋友學校家長應是仁紀或仁立了,林護有聯系位抽,正常非林護唔嫁既同學祗選—間好正路。如唔是雙仁既 ...
我朋友講老師叫佢一定要填埋自二, 唔好剩填自一揀林護, 唔排除因為咁有少數學生派位後要返轉頭去林護叩門.

醒目開學勳章 王國長老

wonglily 發表於 16-1-6 19:50
所以我說你若果填自行2,就一定唔好後悔比自行2收咗,或者你有機會被大抽獎抽中的機會而後悔。 ...
所以我囡小學都封定後路, 派到自行或甲乙一既學生係唔會寫推薦信, 主因就係自行兩間一定係家長鍾意架喇, 甲乙一都係, 入到仲要叩門, 留返機會畀派得差少少既學生喇.

升中講座時既實例, 有學生入左自二既中學, 原來家長只鍾情自一, 當然去叩門喇, 最終自一唔收, 所以負責既老師都講到明, 真係非君不嫁時唔好填自二, 免得入左自二時要翻叩自一.

‹ 上一主題|下一主題