用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: YN
go

2009 P1 [複製鏈接]

I don't think so la!  They should have some activities for those lessons.

I guess the English dictation starts on 22.9.09, as typed on one of the vocab list.  Do other moms think so?

原帖由 mariobie 於 09-9-11 22:12 發表
1B班星期五最後兩堂係活動堂,做甚麼呢?
係咪參加泳班呀?唔參加可以早放嗎?

Do they need to have dictation on next week??
Because I found a piece of paper of First Term Vocabulary List. There are 15 words. My  ...

咦, 咩嚟?? 我囡冇收到嘅??

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-19 11:25 發表
請問有無小朋友星期五收到功課輔導班既回條? 我而家心大心細比囡囡參加, 之不過, 佢要留在學校到四點幾至走得, 好辛苦... 當然, 可以在學校做好功課又有人指導梗係好啦. 有無人可以比 D 意見參考下... ?

Thanks,
晞 ...

oic. 你係full time mom定working mom? 我覺得如果係full time mom, 可以返屋企自己跟進都ok, 但如果係working mom, 而下午又冇其他人可以指導囡囡的話, 留校有學校協助都不失為一個好選擇呀, 至少放工回家後可以跟少d.

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-19 23:30 發表
Hi mermaidmom,

我相信如果你囡囡一般進度無問題係唔需要參加功課輔導班架, 我個女做野比較慢, 老師至想幫幫佢 law...

晞晴媽咪 ^^

你要兼顧2個囡,咁d時間都好tight喎, 安排倒嘅咪比學校分擔吓囉, 我都成日覺得冇時間, 放工返嚟打杖咁...本來暑假後已經cut咗d活動, 點知一開學又有咁多嘢參加... !

係呀, 默書範圍全中, 中文2課真係好多, 亦是我囡最c是一環, 呢頭寫完生字, 果頭即係問返佢都可以唔記得! d筆順又錯哂, 不過都唔理得咁多!

旅行果日我抽唔倒做義工, 我囡就話唔想去, 你/other moms 有冇份?

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-20 00:49 發表
Hi mermaidmom,

我平時要返工架, 所以要放左工至可以同佢跟功課, 加上我仲有個大女喺另一間小學讀緊六年級, 食完晚飯既時間真係分秒必爭. 講真, 我都好開心學校有咁既安排, 但我個女平時放左學都要上課外活動, 要 ...

'再默又可以唔識.'  -- 哈哈...同我囡一模一樣喎!:;pppp:

旅行要拜託你映相啦! BTW, 你上開facebook記得 accept我做friend, 我啱啱開咗account啦!

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-21 11:48 發表

唉, 中默真係好金....默完明明識, 再默又可以唔識.

旅行果日我抽倒做義工......到時希望可以有空映下相

katykylam,

中默是單元一第1及3課, 即'我的家'及'報紙和蘋果'.
至於功課, 要待1A班媽媽回答你啦, 因我囡不是1A的.

原帖由 katykylam 於 09-9-22 00:27 發表

我囡囡都是1A班的, 請多多指教.

今天手冊囡囡寫了以下, 問她是怎麼又答不出, 可否告知是怎麼.

"2) read HR ret Wrn2819"

明天第一次英默, 希望各位的囡囡都有100分!

中默的範圍是否每班不同? 囡囡說默(一)一 ...

B班可以放係櫃桶, 不過dirty就要拎番屋企清潔, 我叫阿囡weekend/holiday才拎走, 因為書包已經好重喇!

原帖由 Mcada 於 09-9-23 08:34 發表
早晨,想問大家個餐盆係唔係放係櫃桶呢?備忘係咁講,但呀女都係日日帶番屋企,又話老C冇講可以留係學校。

係呀, 因為係'肉'字部, 唔係'月'字(細個時老師教我的!)

原帖由 Mcada 於 09-9-23 08:35 發表
請問大家個「腳」字月字面係唔係一點同一tick,而唔係兩劃呢?  

我2樣都冇訂呀!

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-23 10:32 發表
係呢, 妳地有無訂"英文8寶箱" or "Eng-class網上英文閱讀計劃"? 邊個好d呢?

唔會喇, 呀囡已經lau lau kau kau, 廁所衛生情況又唔知點, 要換衫都好煩, 我由佢算喇.

原帖由 Hillary2002 於 09-9-28 10:07 發表
星期三去旅行落雨, hilary話老師要佢地穿長褲, 我擔心濕透身, 你們會否帶多一套運動服

晞晴媽咪,

我問咗呀囡, 佢話5/10係評估前的練習, 冇話要剪報紙wor.12/10就係評估. 另外, 數學功課應該係作業同新亞洲2樣, 如冇記錯好似一本係p.15-16, 一本係p.19-20.

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-29 23:23 發表
Hi Hillary2002,

我相信亞女寫有關 12/10 既應該真係時事常識評估, 星期六我有喺家長支援小組問過老師要注意 D 乜, 佢話平時要多同囡囡一齊睇報紙, 而一般出既時事題係會集中在評估之前三星期既新聞, 另外, 亦會出 ...
‹ 上一主題|下一主題