用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL進入最後倒數5️⃣4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣ ...
樓主: Happy_funny
go

TSL進入最後倒數5️⃣4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣   [複製鏈接]

chBB 發表於 16-1-19 10:33
今星期好緊張
今年3rd in係400人還是300人 ?
400人

麥子仲肥 發表於 16-1-19 11:30
回覆 retriever 的帖子

係校長講?

stated in their official web site

LittleCowCow201 發表於 16-1-27 11:54
想請問一下有offer的家長,是否都有喺3rd in時表明收就一定讀TSL?

楊校長無咁小氣卦

beirut 發表於 16-1-27 14:37
我們去年11月見副校,冇問我特別問題,有交流小朋友的表現,學習和性格。
最後副校給了一個「暗示」,叫我 ...

其實正校, 副校見有無分別?

校長話:"今年有REJECT, 不過一定唔係你!"

Snoopyboy 發表於 16-1-27 15:00
咁其實第三輪interview 計不計分?
如果不計又有reject case , 為何仍叫人地去jnterview ?

...

佢地講明為分享... 信不信由你?

校長有解釋話唔想比人FALSE HOPE, 所以出REJECT...

Snoopyboy 發表於 16-1-27 15:08
咁何不直接turn down the candidates 入第三輪??

我覺得, 無論YW 或者 TSL, 第三輪都有避神校之嫌...

beirut 發表於 16-1-27 15:13
我想校長或副校見,純粹只是分工與時間上安排。

Reject的疑惑:so far 好似未有EK家長話收到reject⋯⋯

校長有解釋... 無為講太多費事校長點相...

有時不要太認真, 覺得校方講野字字珠璣...

可能都係打圓場而已

HaYi  agree  發表於 16-1-30 09:53
HaYi  agree  發表於 16-1-30 09:53
littleblackdrez  agree  發表於 16-1-28 06:09

引用:校長講過入得3rd+round+都有waiting+or+off

原帖由 wongkitty 於 16-01-27 發表
校長講過入得3rd round 都有waiting or offer 喎
所以話唔好咁認真…

校長可能係打圓場,或者真講笑。

不過不只一個版友話校長講過有reject

引用:知道,不過好失望,想喊噤!今日再同佢傾,

原帖由 QQmamimi 於 16-01-27 發表
知道,不過好失望,想喊噤!今日再同佢傾,佢心目中仍存一點希望,希望後備會有佢份。這樣令我更難過⋯ ...
係咪女仔?

男仔睇怕無咁上心

引用:我覺得這樣玩了一大輪真係好痛苦!校長講到

原帖由 QQmamimi 於 16-01-27 發表
我覺得這樣玩了一大輪真係好痛苦!校長講到我們好似有offer噤,最後出來是失望而已。 ...
其實睇返三面分享,正校,副校講既野幾多矛盾,唔係好實在,我指問機會方面。

我當時無問機會,因為知道唔會有答案。

littleblackdrez 發表於 16-1-29 12:55
認同, 仲有學校都要會見吓家長,睇最後大家個理念會唔會相近,男女比例,種族,各小朋友有咩強項等,
始終 ...

除左鬧教育制度, 羊群心理...

最重要係TSL 既定位, 係挑英文好, 而且認知也相當既孩子(二面加埋可能有3小時了)...

淨係英文聽講讀能力優良既小朋友, 已經同幾間一條龍直資甚至神校既TARGET STUDENT 重覆左...

仲有揸私小抽獎既人, 都可能放棄....

boyboobee 發表於 16-1-29 13:20
雖然話waiting仲有機會, 但400人收了150個,waiting的都仲有250個, 放得出來的又唔會真係好多, 機率唔過呢,  ...

相信2月頭會CALL 一堆, 唔少..

有神OFFER既, 或者搓私小去抽獎既...

後面應有D 搓一條龍直資考慮緊既, 呢班應會搓耐D.. 到6月交大訂吧...

littleblackdrez 發表於 16-2-1 12:48
我去註冊當日係9am-12n,
我11:30到時拎號碼係90幾號,即已有90人去咗register, 未知我之後仲有冇人去

when did u reg? fri or sat?

littleblackdrez  sat  發表於 16-2-1 16:00

LittleCowCow201 發表於 16-2-2 22:32
其實大家有邊間offer會令你放棄陳守仁呢?何解?
不少有一條龍會放... 這年頭好多人怕昇中...
揸私想搏抽獎都可能放...

其實TSL 定位有D "監介", 要英文程度好既小朋友, 本地家長投放心血唔少, 所以家長自然更有要求

程度好既小朋友也有不少知名龍校, 或私小OFFER...

yumiee 發表於 16-2-11 00:14
其實tsl 的moral education 如何? 知唔知唔會唔會好愛國?

HMMM....

覺得近CIVIL EDUCATION 多些吧..... 始終是非信仰學校... 基本是要做個守法好公民...

話時話, 個人覺得今年突改制, 要求NCS要讀本地中文課, 跟前年9月的學生運動有關...

TaroMum 發表於 16-2-6 23:28
Heartbreaking decision for giving up TSL, as i have followed the school for over 2 years.  祝大家快 ...

人生充滿不同決定... 有時決定左諗番都有D 奇怪...
‹ 上一主題|下一主題