用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學幾問,急問!
go

英國升學幾問,急問! [複製鏈接]

1.我今年中3,想下年去英國升學,我冇任何親戚&朋友係英國,咁我係咪只可以讀boarding school?2.boarding school既生活如何,希望有經驗既CHING分享下.我知時間唔多了,但真係想問下各位CHING意見,真係驚自己去左會後悔!
   0    0    0    0

真心想問boarding school free唔free!呢個我幾關心

bigfoothk 發表於 14-1-1 12:37
free唔free?school,or......
姐係放左學可唔可以出街,間房比擺D咩,幾點要訓呢D

Ding 發表於 14-1-2 06:47
每晚大概 9:30收電話及要瞓,不過你知啦,舍監一走 ......,但唔係間間一樣,但大致上都係咁嘅模 ...
要收電話?姐係冇上得上床玩手機?上堂比唔比用平板抄筆記?

BrandonVictoria 發表於 14-1-2 11:38
回覆 soysso 的帖子

通常21:30hr (year 9) 收手機及電腦, 跟住最遲22:00hr梳洗完畢上床,熄燈全部瞓 。Boar ...
有冇地方放置私人desktop電腦?擺唔擺得落PS3?

引用:回覆+soysso+的帖子 Really+surprise+to+h

原帖由 BrandonVictoria 於 14-01-02 發表
回覆 soysso 的帖子

Really surprise to hear boarding with personal PS3 console.  In fact, some board ...
咁有部自己既始終安心d,可能公共個d game,唔係個個岩玩。我諗全部都係d教育性既game.主要都係我係香港唔太開心,冇咩朋友,太多人唔理我,所以先萌生去意姐。同埋想去英國睇波,支持心愛既球隊

bigfoothk 發表於 14-1-2 16:58
寄住家庭應合你多D,自己有一間房,外國男士喜睇波和吹水
咩可以咩?可以唔讀boarding?

spiderlily 發表於 14-1-2 17:10
1.  Why do you think you would be happier studying in the UK?

2.  Why do you think you can make fr ...
英國空氣清新,又有波睇,人都開心D啦,仲識到大把FD TIM!又有鬼妹仔

我真係想讀書架!因為我現在讀band2 頭中學,成績OK唔錯,但始終驚升唔到大學,又想到英國睇波,故想出國留學

香港升大學率始終較低,所以希望到英國,穩升大學,不會浪費人生.仲有本人中文差劣,恐再本地再升上去會唔掂

caa 發表於 14-1-4 13:56
I bet your English wouldn't be better
我英文好過中文,但可能因為香港英文較淺

Ding 發表於 14-1-4 16:25
如果你想過去睇波,咁一定會失望,星期一至五放學唔可以出去,電視只得一個,仲唔係得你一個用。而且英國中 ...
咁D學校有冇足球隊?

Ding 發表於 14-1-4 18:18
去到 six form 先會有, 中學時期打男打 rugby, 女打 cricket. 出去比賽都係 rugby
唔係掛? six form係咩

noel2010 發表於 14-1-5 02:24
我仔學校year 10 有足球隊,仲可自已帶PS3, 又有TV, 不過全校園不設wifi, 及不準打電話。星期一至日不能外 ...
唔係牙化?星期六日都唔比出街,仲要做D甘既野?

spiderlily  HK looks like the best place for you.  發表於 14-1-5 14:30

Ding 發表於 14-1-5 11:31
如果要去英國讀書,首先你應該好好睇下英國學校資料,了解一下整個學制才去諗過到去可以怎樣怎樣!

...
我明啦,six form即係a-level

bigfoothk 發表於 14-1-5 15:23
英國學校生活是嚴的,看來選錯地方,去其它地方,但又想看英超,如法國很方便,佢是歐洲其中一個便宜讀書地方,還 ...
去法國仲要學法文,又要坐車去英國睇波,好晒時間,其實大部份困難都可以克服.不過未問之前真係估唔到原來係嚴格成甘.我只係想搵間係newcastle就夠啦

sancheng138 發表於 14-1-5 18:03
請問你為甚麼想去英國讀書?  你是否很想去英國讀書 ? 我原本不想回應,因為對你提出的問題感覺困惑, 請問你 ...

主要都係想第時穩入大學,唔想係香港浪費時間讀D唔知咩野IVE呀咁,同埋睇波.以及係香港不大開心,冇咩朋友,又溝唔到女.以及中文差,怕到時影響入大學既機會.大部分困難我相信都可以克服到,老實講係香港真係未盡全力,因為大多遊戲,足球,色情等等誘惑,令我專心唔到讀書,都係想遠離色情.因為以我所知broading school都會block晒咸網

引用:選擇學校請加上一定要男校,眼見不少未畢業

原帖由 bigfoothk 於 14-01-06 發表
選擇學校請加上一定要男校,眼見不少未畢業,己辨囍酒十滿月酒
d鬼仔牙?

smallfoothk 發表於 14-1-6 13:55
路過者,不要講想識女仔,只想學好英語為目的廢話有否想過學費和生活費多少?平約1個term要10000磅,一 ...

甘有冇得係英國賭波?想減輕一下學費,其實都計過條數,本身預50萬一年添.不過都ok

3b 發表於 14-1-6 17:32
你是去讀書嗎?你不停講溝女, 賭波, 睇咸網, 就算屋企很有錢, 都不應該這樣浪費金錢吧!

...
當然系啦!我只是諗賭波可否減輕一下學費.溝女呢D其實只屬次要,溝不到也冇所謂.睇咸網真係唔好,我希望可以去英國讀書之餘,亦令我不再睇咸網,我真系有心去讀書!
‹ 上一主題|下一主題