用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一轉變,可以教我處理嗎?
go

中一轉變,可以教我處理嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

中一開學快兩個月,發覺跟小學真係兩個世界,開學咁耐,我連班主任把聲都未聽過,再唔似小學開學後老師會打電話俾家長講吓小朋友問題,我都唔知小朋友適應成點,點解咁擔心呢?因為聽阿仔返嚟講,有兩位同學經常唔返學,開學至今返咗都冇兩個禮拜學,又唔似病;留堂又偷走,默書又出貓,又有打交問題;某同學打電話嚟,阿仔開speak phone,我就聽到對方粗口橫飛;有次佢哋約出去打波,阿仔轉過頭就返嚟,佢話某某銀包有千幾蚊,話請晒去睇戲,所以大家就唔打波改去睇戲,阿仔話要問過我先,對方就話佢死蠢,唔講阿媽唔會知。
其實係咪我多餘?妳哋小朋友中學嘅同學係咪都係咁?我真係擔心佢學壞。

goodgoodluck  your son is a good boy   發表於 14-11-3 17:45
   0    0    0    0
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

醒目開學勳章

引用:我覺得最不能適應的,是家長本人。我都好唔

原帖由 KT0603 於 14-10-27 發表
我覺得最不能適應的,是家長本人。我都好唔慣,一個同學、家長都不認識,所謂家長會,是全級家長一 ...
係囉,嗰日家長日,全班同學連家長一齊,班主任話不如分享吓小朋友升中後的轉變,全場冇人出聲,心諗,小朋友都有自專心,要響佢和同學仔面前講,即係只可報喜不報憂?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!
‹ 上一主題|下一主題