用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-10-11 15:13
唔係勁,唔係邊到讀,係出嚟做事,出路遇貴人,在香港兩個Directors 收咗佢做入室弟子,傾囊相授,同替佢 ...

上司肯教, 也要亞仔肯學, 我分享D行業資訊比同事, 佢話有閒情逸致就會睇, 無言

ANChan59 發表於 23-10-11 15:37
又係先苦後甜?抑或先甜後苦?

阿仔班同事好肯學,最醒目果兩個都係去咗投行,其中一個係佢referral 俾HH ...

唉, 我已經唔係講額外知識, 係嚟緊香港對multinational enterprises 的徵稅改變, 香港要跟OECD那套, 係直接影響我們的客户, 我地有D客有要求跟得好貼, 如果作為advisor唔知發生緊什麼事, 咪得啖笑, 佢地唔睇我咪自己睇囉

猴子爸 發表於 23-10-11 16:01
你是指FSIE?
BEPS pillar 2 - global min tax

猴子爸 發表於 23-10-11 16:11
全世界政府都积极抢钱。

OECD 話係 level playing field, 大家不能再用低稅去吸引投資, 一律最少交 15%, 咁 in scope 的跨國企業在香港的子公司以前收海外公司 dividends 日後一律要交稅, 以前D offshore claims, capital gains 免稅就無哂lu, 稅務局局長都話香港要考慮 other non tax attractions, 大家點睇?

猴子爸 發表於 23-10-11 17:08
香港的FSIE Foreign sourced income exemption 就是应对这件事,对吗?

唔係呀, FSIE係回應EU, 嚟緊會再改, global min tax 就預計明年立法

猴子爸    發表於 23-10-11 17:20

ANChan59 發表於 23-10-11 18:41
以前在年尾有德國啤酒節,美酒佳餚巡禮,現在只係幾個half hearted 的夜攤,有什麼吸引力?

下星期有客嚟 ...

時間啱嗎?

https://www.discoverhongkong.com/hk-tc/what-s-new/events/wine-dine-festival.html?utm_campaign=HO_2023WINE&DINE_SEP28&utm_source=GOOGLE_HK&utm_medium=CPC&utm_content=SEM-WINE&DINE_TC&utm_terms=%E7%BE%8E%E9%85%92%20%E4%BD%B3%E9%A4%9A%20%E5%B7%A1%E7%A6%AE%202023&gclid=Cj0KCQjwj5mpBhDJARIsAOVjBdohzZ0jTdoqL_YpzKnxuhahYieMIA2W8QFnwMZ8sg6qoCXutNTA3T4aAvR_EALw_wcB

回覆樓主:

Labour Party's changes to Math:

https://www.bbc.com/news/uk-politics-67068351

回覆樓主:

除了學生,香港的大學教職員超過一半也是non local,  so "international "

ANChan59 發表於 23-10-20 20:49
這個時間點跟美元脫鈎?這些突首智囊怕香港死得唔夠快。

https://www.hk01.com/財經快訊/952340/聯匯40年 ...

雷生?算把啦

ANChan59 發表於 23-10-23 19:00
多謝提醒!

特首都講到咁清楚,冇懸念啦。

仲有一帶一路, 你估咁易可以同塔利班同場
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊