用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學生保險 - 英國
樓主: wloi
go

海外留學生保險 - 英國   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+wloi+於+15-05-27+發表想問大

原帖由 DKmum 於 15-05-27 發表
如我公司medical plan provides worldwide coverage to dependent, 還有需要買嗎? 除medical 以外, 这些p ...
咁你要睇下公司個計劃住院包幾多錢,一般香港公司提供保障按香港醫院收費,如住院每日賠上限一千,在香港可能住三人房,去到當地夠唔夠哩

回覆:海外留學生保險 - 英國

除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高保額HK$120萬,唔知其他公司保幾多。聽個一個案學生冬天令到學校D水渠爆哂,學校要求賠償HK$200萬

引用:Quote:poonseelai+發表於+15-5-28+08:21+除

原帖由 wloi 於 15-05-28 發表
咁真係賠完錢要返香港讀書...咁就更加要幫佢買保險,都唔知佢會整爛 d 乜野。 ...
唔洗咁擔心,我講是個別例子,我個人會留意醫療同責任賠償

引用:Quote:Umi+發表於+15-6-15+23:02+我女學校

原帖由 thekingdom 於 15-06-16 發表
請問你有無聽過 (Assicurazioni Generali S.p.A.) 這間保險公司 Generali

http://www.generali.com.hk/sit ...
有呀,它做很多旅遊保險

引用:我買alliance+前身間公司係RSA,平靚正,現

原帖由 scso 於 15-07-31 發表
我買alliance 前身間公司係RSA,平靚正,現做緊推廣可揾manulife買alliance
Manulife RSA 個計劃你要問清楚若在海外有事會否包醫療專機回港,之前有一單用它的旅遊保只包醫療專機由出事地點到當地最近醫院,情況好番才只包回港普通經濟客位。

引用:我買alliance+前身間公司係RSA,平靚正,現

原帖由 scso 於 15-07-31 發表
我買alliance 前身間公司係RSA,平靚正,現做緊推廣可揾manulife買alliance
剛上網看過個'留學無憂'計劃,緊急醫療運送指'將傷病的受保學生緊急轉送至有足夠醫療設備的醫院',並無提及運返原居地。

www.awac.com/marketing/asiapacretail/hk/ALLIEDStudyCompanion_web.pdf

引用:回覆+poonseelai+的帖子 你攪錯了不是買旅

原帖由 scso 於 15-08-01 發表
回覆 poonseelai 的帖子

你攪錯了不是買旅遊保,而是買海外留學生保
你再睇埋上面我講Manulife 留學無憂計劃,有事只送學生到當地醫院,有其他公司留學計劃會送學生返原居地。

引用:回覆+poonseelai+的帖子 我也打去hotline

原帖由 scso 於 15-08-08 發表
回覆 poonseelai 的帖子

我也打去hotline問過,送返原居地就醫的安排要睇醫生意見,因有的情況是不適合運 ...
咁都安心D, 大吉利是有事時若條款無清楚寫明可能要依賴保險公司恩恤處理

引用:其實要緊急運送,是親屬要求的,所以一般都

原帖由 Kyan1827 於 16-08-14 發表
其實要緊急運送,是親屬要求的,所以一般都一定是送返香港,冇理由送去其他國家ge.
Prudential 的各項保障 ...
一定要看條款,唔一定包送返香港,有計劃只包送到最近的醫院,所以要問清楚

引用:回覆+scso+的帖子 我問左Manxxxxx的agent

原帖由 3b 於 16-08-18 發表
回覆 scso 的帖子

我問左Manxxxxx的agent了, 保障範圍更廣泛及好, 依家問緊有無折扣 ...
之前M記同 QBE合作的旅遊保只包送到最近医院,不包括送回香港,記得問清楚

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-08-18+發表回覆+scs

原帖由 poonseelai 於 16-08-18 發表
之前M記同 QBE合作的旅遊保只包送到最近医院,不包括送回香港,記得問清楚

...
補充一點,個計劃只包括送到最近醫院和經濟客位返港,不包括医療專機送返香港

引用:Quote:原帖由+scso+於+16-08-24+發表回覆+M

原帖由 Mapleac 於 16-08-26 發表
問過agent, 包恐襲。
這員只列出緊急醫療運送到醫院,並無提及回港

引用:大仔9月中去美國交流5個月,+中大已幫他買了

原帖由 alke999 於 16-08-31 發表
大仔9月中去美國交流5個月, 中大已幫他買了保險, 另叫家長買份後備, 應買什麼保險?? 因只買5個月, 謝! ...
一般買單次旅遊保險,最好先取中大保險資料,再看看自己加保額多少,如有機會参加危險活動,看清楚保障有無限額

引用:Quote:原帖由+alke999+於+16-08-31+發表大

原帖由 Mapleac 於 16-09-02 發表
如果一次性的旅遊保險,好似最長只包120日。5個月的應該買1年旅遊保險。

...
一年保有每個trip最長日期,好多得90日,要看清楚,單次一般可買長D日數

‹ 上一主題|下一主題