用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 最遲需什麼時候轉國際學校?
go

[中學] 最遲需什麼時候轉國際學校? [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主先同老公取得共適先啦,如果轉咗出現任何狀況引起爭拗就麻煩。講學費,英基中學部仍有政府資助,相對平D,你孩子今年升小六 (即英基year 7), 已過了 central application (機會大D), 申請插班過到 assessment 又有位就可以,而家多人移民,機會可能高少少。除非有特別原因,想唔到點解最後兩年才轉,一上ibdp已開始為兩年後公開試作準備,這時候轉學制再轉環境再認識新同學仔,何必哩?直資同時提供 dse and ib 都有一年 pre ib比同學仔適應模式啦。個人意見最遲完成本地中二要轉,如去esf (13年制), year 10 and 11預備考 gcse, 如去十二年提供 myp 學校,冇記錯 year 10  personal project 一上year 9 要開始準備。

Salad316 發表於 21-9-2 13:01
好多謝大家嘅資料及意見。我會爭取時間積極研究,再與家人商量。

始終IS好似分好多唔同嘅制度,唔同學校又 ...

冇快餐㗎,EK 好多分享,要慢慢睇。其實去到中學, 了解孩子能力強弱同將來打算去那裡升大學同樣重要
‹ 上一主題|下一主題