用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

我都唔記得係咪, 但我都好buy 要認多d 字, 自己睇書都容易d.阿仔平日都好鍾意認字, 逢mtr 出口派的傳單實攞黎睇, 最熟 " 君傲灣, 海景抵住, 247 萬" "蔚景灣伴 ..." "將軍澳中心... 豪裝..上車首選" 果d

原帖由 Jennie 於 08-9-18 16:48 發表
may>>你學校係咪又用咩高效認字法??

http://www.chineseedu.hku.hk/ChineseTeachingMethod/learnword/index.htm

Hello!  101 聚會

Hello !

我地tt舊生聚會又黎啦 !  

日期 : 2008年 10 月1 日 (星期三)
時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
地點 : FORUM CAFÉ (包半場)
(長沙灣深盛路八號名車博覽館一樓一三三號)
(荔枝角mtr, 長沙灣廣場出口,碧海藍天門隔離)
費用 : 約HKD 80 /人 (大小同價, 3歲以下不收費)
人數 : 40人或以上

形式 : 歡樂暢聚 3 小時 + Tea Buffet +飲品 + 波波池
請各位盡快報名啦 !

已報名名單 :
may - 2 大1小
yellow - 1 大 小
queenie - 2 大 2 小
yy - 2 大 1小
save - 1 大 1 小
zzss - 1 大 小
phebe - 2 大 1 小
cheerful - 2 大 小
mamamui - 1 大 1 小
2 - 3 個 上午班家庭

cheerful :

補祝cherry 生日快樂 !  身體健康 !

owl : 預祝琪琪生日快樂 ! 快d 谷佢食多d 野 , 遲d 見佢可以肥左又靚左 !

時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
費用 : 約HKD 80 /人 (大小同價, 3歲以下不收費)

形式 : 歡樂暢聚 3 小時 + Tea Buffet +飲品 + 波波池
請各位盡快報名啦 !

已報名名單 :
may - 2 大1小
yellow - 1 大 小
yy - 2 大 1小
zzss - 1 大 小
mamamui - 1 大1小
Cheerful - 2 大 1小
phebe - 2 大 小
2 -3 個上午班同學家庭

cheerful :

阿仔認中文字都幾好, 暫時仲跟得上學校要求。但無話特別方法, 都係靠記憶, 及教佢認時會聯埋d有意思的野講, 佢就好記得 . e.g. "踫" 字, 我會講踫踫車個踫, "摘", 摘蘋果個摘 之類, 佢就自自然然好記得。
反而串英文, 我就覺困難d, 生字都ok,一到句字, d 字就漏咁d。我要請教你點教cherry 寫d 字咁靚, owen d 字真係嚇死人, 有人睇住佢寫就四正d, 無人睇住就..以為佢有學 障tim

一起努力 ! 條路好長 !

1/10 見

原帖由 Cheerful12 於 08-9-24 22:50 發表
May May,

多謝您的祝福!

我忘記問您, 您囝囝學校要認咁多字, 有無特別方法教佢地架? 我覺得教同認中文字比較難, 因為一筆一畫對小朋友來說真係好難認!

琪媽 :

琪琪打針都無喊, 真係好勇敢! 值得讚佢! 預祝琪琪愈 ...

請各位盡快報名啦 !(到果日才收錢)

已報名名單 :
may - 2 大1小
yellow - 1 大 1小
yy - 2 大 1小
zzss - 1 大 1小
phebe - 2 大 1小
YYJC- 1大1小
connie- 1大1小
himbb - 2大1小
jennie - 1 大1小
mia1112 - 1 大 1 小
陳x 宇 family  -  2 大 1小

mia1112 好歡迎你呀 ! 請你pm 個電話我作聯絡呀 !
我遲d call 你 !
一家三口, 好歡迎你下次一齊來玩 !

mia1112 :

我剛pm 我手提比你, 你有時間call 我呀 !
我再confirm 你明天party 事情 !

maymay

原帖由 mia1112 於 08-9-29 21:33 發表
mamamui

我pm咗個電話比你,收唔收到,請覆電比我,24小時on call

Thank you

請各位盡快報名啦 !(到果日才收錢)

已報名名單 :
may - 2 大1小
yellow - 1 大 1小
yy - 2 大 1小
zzss - 1 大 1小
phebe - 2 大 1小
YYJC- 1大1小
connie- 1大1小
himbb - 2大1小
jennie - 1 大1小
mia1112 - 1 大 1 小
陳x 宇 family  -  2 大 1小
jade - 1 大 小
wawa - 2 大 1小
得意媽 - 1 大 1 小

大家唔駛客氣啦 ! 見d細玩得開心就得啦 !
秋風起 , 等我地康樂組plan 下下次去 BBQ or  戶外烹飪都唔錯wor !

maymay

原帖由 Jennie 於 08-10-2 12:27 發表

暫時仲係叫低壓槽, 望佢打唔成啦, 打得蝕個星期六.....

多謝maymay 安排, 我地下次都可以齊齊去bbq 都好喎...

近排成日出入醫院 & 診所 , 真係好 早輪阿仔燒左幾日, 無返幾日學, 依家要追返好多課書, 又要谷返肥d阿仔,因一病又瘦左好多 !
下星期開始有quiz, 11 月初評估, 阿仔英文好弱, 中文範圍又多,都唔知從何溫起好

6/11評估中文, 7/11評估英文, 10/11 數,11/11 常識
現在晚晚努力溫習 !
見你地有部份d paper 咁多又深,都有d驚
21/11 owen 去西貢戶外康樂中心, $29 , 要自備午餐.
但果度都幾好玩 , 諗起上次我地去宿營, d燒 chicken wing 好好味!
學校有個 < 好學生計劃 > 由11月到 5 月 , 如功課, 評估,上堂表演好, 閱讀, 運動, 展藝各方面都可以蓋印, 儲夠印就可獲金, 銀, 銅章及証書, 此舉對學生 好有推動力, owen 都有很大的目標, 希望做到啦 !

maymay

Hello,

近排好忙,都無時間上BK !10-11 月學校測驗 考試高峰期,
各位靚媽都好辛苦, 有無興趣出來鬆一鬆 如有興趣的媽咪join 埋我地一齊玩呀 !

活動 : 親子BBQ
(有燒乳豬, 打GOLF, 放風箏 ...)
日期 : 12 月7 日
時間 : 約下午 1:00後 (可自由加入及離開, 無限時間)
地點 : 馬鞍山白石燒烤場 http://www.whiteheadclub.com/

confirm 出席媽咪 :

- may 2 A 1C
- Queenie 2 A 2C
- yellow - 2 A 1C
- save - 2 A 1C
- YY 2 A 1C

不用預先收費,但請早2日回覆我預人數BOOK 位, THANKS.
(因檔期問題, 得以上日子可以方便, 請見諒 ! )

活動 : 親子BBQ
(有燒乳豬, 打GOLF, 放風箏 ...)
日期 : 12 月7 日
時間 : 約下午 1:00後 (可自由加入及離開, 無限時間)
地點 : 馬鞍山白石燒烤場 http://www.whiteheadclub.com/

confirm 出席媽咪 :

- may 2 A 1C
- Queenie 2 A 2C
- yellow - 2 A 1C
- save - 2 A 1C
- YY 2 A 1C
- Adrain 2A 1C
- wawa mami 2A 1C (not BBQ)

Emily, Jennie - 下次再約呀 !

mamamui :

owen 同你囡一樣, 評估是專錯d 大意分, 佢連選擇題都睇錯, 明明答 C , 佢會睇錯D, E睇錯F, 佢講比我聽時我都唔信, 仲好擔心佢係咪散光加深, 後來問深D ,佢話平時夜瞓早起, 當評估時好累 ! 攪到好似我都要負返D 責任咁 . 本來諗住有補習班幫手, 見平時分及補習班做其他學校d卷都識, 諗住唔會咁差, 今次真有點失望

後來同D其他男同學媽咪傾開, 佢地D 仔都是好粗心大意, 有D 就唔識解題之類... 聽完就無咁氣餒 !
Jennie : 我之前都無諗過準校d 學生,成績會咁好, 因見有d 家長唔得閒睇功課, 又生左幾件唔理得咁多.., 原來唔係, 阿仔同班有個女同學, 日日都落公園玩, 溫書時靠自己, 都科科考得唔錯, 佢好定又好成熟, 係咪真係同性格有關 !  

原帖由 mamamui 於 08-12-5 15:11 發表
save - 大意分差不多唔見晒 ...... 嘩, 你囡好掂呀! 我囡幾乎全部係錯大意分, 好似昨日派英文 test, 重組句子果 part (即係全部字有得抄), 明明係 three erasers 寫左 two erasers, 阿 Tim 變左阿 Tin ......... 扣 ...

bk short short , 好多日都login 唔到, 只可睇, 不可留言 !
天氣泠! 各位真係要小心身體呀 !
我lee 排忙緊減肥,  我要有成績先會出來露面

Jennie : 婆婆d friend 好勁, 成日係welcome 問人攞,
睇下佢地有無多啦 ! 如有多就call 你.

maymay

owl :

祝願新的一年, Vicky 婆婆做人放開D ! 心情會開心D 啦 !

Owen 開學後,真係辛苦了我家 2 寶 (owen婆婆及爺爺),
所以今年同owen姑媽 拉大隊 廿幾人新年返大陸去浸溫泉 , 等 d 老人家輕鬆下 !

你又試下諗d方法令婆婆開心下啦 !

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-5 16:26 發表
我家婆婆係非一般 ge, 佢最唔鍾意貼揮春, 我成日都諗方法令佢做人開心 d.

Queenie :
琪琪已好叻女了 因我覺得上了小學, 要應付的野實在唔少, mami 又要好有耐性同毅力同佢地溫習, 好成績實在得來不易, 繼續努力 !

Jennie :

多謝你成日推介d 好野比我我地 ! 力克的故事我都有同owen睇, 學校更要大家留意之餘, 還要作文, 作一些鼓勵及支持的語話,  雖然owen 無咩點講, 但佢見到力克都有些感動 !
上星期抽中返學校教會, 佢又願意返,咪當比佢多d 認識下主耶穌及其他小朋友 !

mamamui :

你EQ 一向 keep 得咁好ga啦 !
我都要好好學習下, 比多d 耐性先得

owen 自己一個返住先, 我未考慮住, 以前都有跟朋友返過, 但keep 唔到.
Anyway
多謝支持 !

himbb :

阿仔近排點呀 ? 佢學校聽聞都比較谷,考試會唔會有壓力呀 ? (大人同小朋友)

原帖由 Jennie 於 09-1-21 22:06 發表

如果你同阿仔可以keep 住返教會咁就好啦, 我都會好開心.

祝大家新的一年, 事事順利 !
笑口常開 !
小朋友學業進步 ! 身體健康 !

阿仔明天先返學, 玩左好多日,尋日先做完
D 假期功課

Hello ,

真係好耐無上bk, 連睇都唔得閒 鬼咩, 公司又未裁我地, 仲整埋個ERP system 叫我地上, 上堂, 整理data 都忙死我, 日本好多老臣子頂唔順, 都退休了, 我都想提早退休...但無$$$
個個都開始plan summer 活動la, 真厲害 !
我諗多數比owen 學游水, 其餘時間有爺爺陪佢捉棋, 行街, 佢就好開心了 !
summer 搞活動 - 讚成 ! 我又搵班"智囊團" 幫手 plan 下呀 ! 上次Queenie&君ma 搞的保良局day camp, 其實真係唔錯, 又可walk in, d 細又玩得開心, 可以考慮成班再去, book 到overnight 咪住一晚, 唔得閒淨玩day camp 又得

owen 最近身體唔多好, 所以近排我都好操勞 ! 忙完d 工作及阿仔考試, 出來再玩就good good good....

原帖由 himbb 於 09-4-20 11:16 發表

summer 搞活動, 讚成!!!等d小朋友見下面, 太耐我驚佢地見面都唔認得啦.

呢期MayMay活動組長唔知係咪好忙呢.....好少留言....

‹ 上一主題|下一主題