用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 我係準2011 FS1家長。
樓主: c41ux
go

我係準2011 FS1家長。 [複製鏈接]

大家好:loveliness:
我女女已經好心急9月1日啦
哈哈....不過我仲未買書包比佢
佢非常喜歡有公仔書包, 但聽完星期六講最好是淨色(本人應同費時佢唔專心返學)
但又想佢開心喎...哈哈真難決擇囉

回覆 101# littlefaith 的文章

買左個DR.KONG, 唔錯架價錢都幾吸引, SPI雖然好, 真係太貴

明天正式上課啦
希望各位小朋友和家長都愉快
今日見到小女返學放學都好順利, 回家又講好想快d到明天, 因太開心. 哈哈真係好的第一天
不過我同太太和小女都要適應工作紙和folder的運用
其實folder是否一科一個, 咁一天咪要帶幾個囉?

呵呵..真係好多notice

我小女都是FS1_R
好奇怪....上左成星期課先知道..上課時間表是錯

原帖由 TansonMa 於 11-9-15 08:14 發表
hinhung, 部份老師們會兼教中學部,嘗試運作一星期,發現有問題咪要改時間表。過埋九月就會一切定下來。多忍耐一會吧!

哈哈...聖人都有錯啦, 唔緊要
昨晚我太太聽完家長講座覺得很好, 非常清楚每科的教學內容, 令到我地更加了解子女每天學習的流程

題外話, 將軍澳區有什麼幼稚園介紹, 忙完小女入學, 現在要幫仔仔找幼稚園囉! 最好基督教(之前小女不是在將軍澳區讀, 所以未太了解)
Thanks!

原帖由 YanKanMom 於 11-9-19 11:04 發表
可考慮寶琳站茵怡花園內的"基督教宣道會茵怡幼稚園". 此校課程不深, 但重全人發展, 校長重視孩子靈命發展, 老師有愛心, 小朋友亦讀得開心.

THANKS
地址是否這間: 新界將軍澳貿泰路八號茵怡花園
第七座平台一樓

不過好像沒全日班?

原帖由 YanKanMom 於 11-9-20 16:46 發表
是這一間, 它是沒有幼兒班(Nursery)及沒有全日班的. 它確是好學校如果家長不是著重學術操練的話.

呢間我都會申請, 不過睇到話要排通宵隊唔知是不是呢,
真道上面有間叫"樂道"唔知好唔好呢?(因有全日班)

講返真道書院先....近排發覺小女放學後會整理明天的folder, 跟住又會做功課, 呵呵...唔通咁快有成果..哈哈真係可喜啦

今日班主任打電話給我太太了解小女一d生活細節, 我太太同班主任傾完之後非常欣賞佢咁細心對小朋友

校長走左現時情況唔知去到點????
‹ 上一主題|下一主題