用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網
樓主: lovepiglove
go

40校網 [複製鏈接]

0030 發表於 18-2-2 10:01
回覆 lovepiglove 的帖子

甲部乙部填同一間你最中意的,我當年填:甲一聖多馬,甲二協和,甲三聖紀文,其 ...
基福新, 大校, 感覺都好多人爭... 基愛同是聖公會, 其實會不會差不多呢?我也在想排乙2,3的煩惱(乙1因為要111排了協和)...

貓頭雀 發表於 18-2-2 14:28
乙三,同意。
乙二,聖安德烈估計無位。 善導上年乙二入唔曬。
如果乙三係保低, 福榮街官小好還是基愛好呢?
謝謝~

0030 發表於 18-2-2 15:29
回覆 貓頭雀 的帖子

舊年同學仔,乙二聽取我意見放善導/聖紀文第二的幾個都入左~所以我系甘建議~聖安德 ...
我打算放善導第二, 但今年也擔心入不到呀.....今年真係講到好恐怖....=/

0030 發表於 18-2-2 15:54
回覆 ronaldlcm 的帖子

其實大抽獎無人講的甘恐怖~除非太進取~正常大多人都派到心儀學校~
我其實都係住得近優先..好多人話要知自己小朋友係咩取向, 再決定報咩學校...
講真, 讀左三年遊玩的幼稚園, 我真的不知道他的取向, 什麼學校適合他...
覺得佢平時好動, 亂咁郁冇時停, 但屋企又好懶..
唔鍾意受壓我叫佢寫生字(讀CAMBRIDGE要默書)都唔肯寫, 逼兩逼想喊. 求其睇下就算, 但又真係背啱晒..
平時都叫鍾意睇英文書仔..

所以同太太都真唔太識選何謂'適合'佢既學校, 都係本著搵間升中較好D既(我諗大部人都係吧), 所以首選了協和(同埋又近), 自行選了它, 現在見得番超少位, 但都要硬著頭皮乙一要填佢(因搏111)..
咁見善導又升中OK, D人話校風不錯, 我又住得近, 乙二就想選它...
乙三見人話一定要保底了, 所以想在福榮街和基愛之中選一...
如果呢兩個都唔中, 咁乙四或以後根本更加唔使指意中了....

求指點~~

‹ 上一主題|下一主題