用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

我係呢到copy返黎架, 好似未有人去過返黎報料喎

pls click
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

嘩...今日咩野事咁熱鬧, 我公司部腦死左呀, 不過應該叫好彩, 因為下星期五公司搬啦, 我仲未pack好晒d野, 電腦死左, 迫我pack野

其實點止silvia細丫, square都應該好細啫

我今日遲到呀, 最衰我老公啦, 明明得返半個鐘, 仲死要話搭80k趕得切, 我地係愉翠苑喎, 點會趕到啫, 今朝都好好笑, 衰女包扭眼訓, 今朝幫佢搽cream時, 喊到拆晒天, 係街到行好d, 返到學校, 蕭老師抱佢入去, 跟住又話要轉房, 可能阻住佢訓啦, 蕭老師返出黎, "樹"起手指公同我講, 文文d脾氣好勁呀   

square, 你唔覺抱好唔穩陣咩, 好驚攰過頭, 鬆左手, 就大鍋, 咦...你係上環返工, 點解都可以咁晏先湊曦曦返學既

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

kk baby, 無緣呀, 今日咁齊人, 我部機就死咗, 我係講放學呀, 我原本預左時間可以搭巴士, 點知mememomo之下....唉......

我估我同你差不多年紀啫, 放心啦
歡迎參觀『文。穎之家』

kk baby, 聽朝都唔會見到我, 文文去健康院呀, 頭先打左5合1, 返黎訓到依家, 涼又冇沖, 奶又未食

不過, 我近排唔係餐餐都泵到5安奶, 所以寫左手冊叫老師有必要時, 幫我補奶粉, 今日張老師真係幫佢補, 沖多3安比佢, 佢照清晒, 即係今日total飲左13安人奶, 加3安奶粉, 所以佢返黎唔餓, 照訓, 我諗住下星期開始, 放包冰奶係到spare, for佢地補既, 咁我自己泵得幾多得幾多, 唔好咁大壓力, 好辛苦架, 成日睇住個安數黎泵

我今日黎到, 老師剛走, 捉住佢, 唔使延展
歡迎參觀『文。穎之家』

今日做左lazy mama, 尋晚帶文文去打五合一, 衰女包返到屋企, 居然由7點幾訓到今朝7點幾, 涼都冇機會沖, 奶又無飲, 我其實好好訓, 跟住今朝去完健康院, 文文返黎又訓, hohoooo, 我當然又去訓啦

kkbaby, 其實唔係呢排特別忙, 可能係餵耐左, 自己警覺性低左, 少湯水, 同埋我成日等佢谷先泵, 所以可能少左supply, 尋日試煲呢個湯, 大家幫我研究下, 佢叫我用4碗水煲, 仲要煲2個鐘, 仲有幾多剩, 尋晚試過, 較到最細火都爭d煲乾, (pls click)

其實返北角可以好快, 搭火車去紅隊口, 轉隊巴, 我個時住大圍對面酒吧樓上, 返銅鑼灣, 半個鐘搞掂

square, 次次join呢d星期六活動, 我都係送左文文返去, 再去食早餐先架

我都未換新銀紙, 其實唔新都無咩所謂架啦, 至於利是封, 我用文文幅相做利是封呀, 當然唔係阿豬阿狗都派比佢地啦
歡迎參觀『文。穎之家』

呢款

王不留行瘦肉湯
--------------------------------------------------------------------------------

產 留 血 氣 不 足 , 虛 損 乏 力 的 婦 女 , 飲 王 不 留 行 瘦 肉 湯 , 可 改 善 食 慾 不  振 、 乳 汁 不 足 或 稀 少 情 況 。 因 為 湯 中 的 王 不 留 行 , 功 能 活 血 通 行 , 增 加 乳 汁 , 對 產 後 血 虛 氣 弱 最 有 幫 助 。

材 料 :
 水 4 碗
 豬 瘦 肉
( 要 出 水 ) 4 兩
 黃 蓍  6 錢
 王 不 留 行   3 錢  調 味 料 :
 鹽   半 茶 匙
 ( 撥 平 茶 匙 面 )  

瘦 肉 切 件 , 先 出 水 。  王 不 留 行 用 水 洗 淨  將 已 洗 淨 的 黃 蓍 、 王 不 留 行 和 瘦 肉 放 入 煲 內 , 加 入 4 碗 水 煲 滾 後 , 改 用 文 火 煲 兩 小 時 , 落 鹽 調 味 , 便 可 飲 用 。  
歡迎參觀『文。穎之家』

kk baby, 682勁快, 不過真係會無位囉,

我較到最細火架啦, 同埋係用煲公仔面size既煲囉

木瓜魚太煩啦, 同埋唔佑點解近排對魚湯無咩反應, 99星期日都有煲黎嘛

唉...我屋企無位放真空煲, 連奶煲都係搵個針版"浪"住放爐頭咋, 其實我試過通草黑豆漿, 唔知係咪用黑豆漿既原故, 煲完出黎好唔知點咁
歡迎參觀『文。穎之家』

silvia, 唔係呀, 咁都得    

kk baby, 人地話黑豆漿冇咁涼, 同埋個隻入邊仲有芝麻, 芝麻亦係增加奶既一種食物嘛, 但係煲完個樣就真係.....

今日好搞笑, 因為要幫老公搞d野, 今朝要送文文返學, 咁返去接佢個時, 顧住望下有咩書借, 又明明聽唔到張老師叫mic, 所以好專心咁睇書, 點知...耳邊傳黎個bb勁喊, 我都仲冇為意, 到我回一回魂, 望一望, 先知喊左都有成幾分鐘, 聲嘶力竭既就係文文, 我仲"矇"盛盛, 拿拿臨去抱返文文, 文文越黎越惡, 尤其是distriub佢既春秋大夢既時候, 點抱都冇用, 惟有由佢喊, 喊到揹上身, un兩un先收聲, 仲比hyma見識下佢有幾惡添, 我呢個mama真係唔掂, 自己女既喊聲都聽唔出
歡迎參觀『文。穎之家』

my1215sui, 就係冇叫我囉, 我又冇聽老師叫mic, 咪以為佢見我睇緊書, 未叫住囉, 點知...  
歡迎參觀『文。穎之家』

hyma 寫道:
[quote]
winwin815 寫道:
silvia, 唔係呀, 咁都得    

kk baby, 人地話黑豆漿冇咁涼, 同埋個隻入邊仲有芝麻, 芝麻亦係增加奶既一種食物嘛, 但係煲完個樣就真係.....

今日好搞笑, 因為要幫老公搞d野, 今朝要送文文返學, 咁返去接佢個時, 顧住望下有咩書借, 又明明聽唔到張老師叫mic, 所以好專心咁睇書, 點知...耳邊傳黎個bb勁喊, 我都仲冇為意, 到我回一回魂, 望一望, 先知喊左都有成幾分鐘, 聲嘶力竭既就係文文, 我仲"矇"盛盛, 拿拿臨去抱返文文, 文文越黎越惡, 尤其是distriub佢既春秋大夢既時候, 點抱都冇用, 惟有由佢喊, 喊到揹上身, un兩un先收聲, 仲比hyma見識下佢有幾惡添, 我呢個mama真係唔掂, 自己女既喊聲都聽唔出

真係好勁架, 合my對眼係咁喊            !![/quote]
歡迎參觀『文。穎之家』

square, 你曦曦好搞笑, 唔知佢會唔會偷左文文張被呢...

大家有冇收到通告呀, 呢次輪到中細組出事啦, 之前我話識個個後生mami個仔仔真係病左, 肚疴...希望大家d bb無事啦

原來係園入邊, 佢地既奶粉係自己一罐架? 我一路以為係share架添, 事緣我上星期寫手冊話我泵唔夠奶, 叫老師有必要幫我補奶粉, 咁個日老師就補左3安奶比文文飲, 後來我諗諗下, 其實屋企有冰奶, 做咩唔放定一包係學校for補奶用, in case個日真係泵少左, 咪用埋個包冰奶囉, 咁我又係手冊到寫會放多包冰奶, 點知放學老師問我, 係咪唔再補奶粉, 話因為開左罐奶粉係for文文既, aiya...晒左添, 不過, 可能好快都要補奶粉啦, 近排真係泵少左好多
歡迎參觀『文。穎之家』

hyma, 我講笑咋嘛, 我點會為囡囡而    呢, hohoo....
歡迎參觀『文。穎之家』

kk baby, 做咩唔叫我呀, 我成日攞住本書/雜誌架, 因為我搭親車實訓著, 但係又忍唔住手唔買雜誌, 咁就靠呢d時間望下囉, 你下次叫我嘛

square, 其實我知架, 我唔記得寫手冊通知老師, 同埋其實幾日架啦
歡迎參觀『文。穎之家』

好傷心呀, 我今朝出門口時, 倒瀉左一杯奶呀, 成5安架, 我已唔多架啦, 仲要倒晒成杯, 一滴都冇剩呀      
歡迎參觀『文。穎之家』

唉....其實都平伏心情, 因為唔係可以點, 惟有繼續努力啦...我另一個topic個mami仲慘, 佢99居然趁佢唔係屋企, 掉晒佢d冰奶呀, 有成40幾包架, 包包8安以上, 我諗我再生多個, 都餵人奶都泵唔到咁多呀...
歡迎參觀『文。穎之家』

maman, 奇怪既係佢99都係餵人奶餵大佢老公架, 唉...不過一家唔知一家事, 我聽到就好肉赤囉
歡迎參觀『文。穎之家』

唉...唔好話年紀比我地大既c9啦, 我今日同兩個舊同事食lunch, 一個6月生, 一個就婚都未結, 傾開另一個剛剛生既同事餵人奶既情況, 佢地都好surprise, 點解可以keep咁耐, 仲好質疑, 放係冰格咁耐得唔得, 隔夜奶喎....跟住我用一包包黎形容冰奶, 未結婚個個仲好奇怪, 咩唔係一支支架咩, 點解變左一包包, 我話有奶袋可以載架嘛, 佢又好質疑奶袋既衛生情況....    

唔知點解我一路都冇質疑過呢, even d奶媽話係toilet泵奶, 我都唔覺得有太大問題, 因為好多人都係咁架啦
歡迎參觀『文。穎之家』

嘩...曦曦爸好後生呀

我想問大家記唔記得星期六座談會到幾點, 我唔見左張通告
歡迎參觀『文。穎之家』

今日仍然努力咁pack野, 開始見到岸啦, 但係跟住又要玩unpack, 唉....

今朝見天氣回暖, 將文文面向外咁揹, 佢好似幾happy, 因為連搭巴士時, 停車佢都冇嘈, 不過我就冇得望住佢, 同佢笑, 唔係好慣
歡迎參觀『文。穎之家』

kkbaby, 話你知, 查實我成日搬, 之前住幾個地方, 都係住左一年就走, 差不多講緊7年搬左5次咁, 依家呢到算耐, 住左2年, 所以我d朋友係街撞親我, 第一句係問我住邊, 不過....我最怕執野, 我好懶, 唔執屋架, 多數臨搬, 我老公會發揮佢既小宇宙, 亦因為咁, 佢最憎搬屋
歡迎參觀『文。穎之家』
‹ 上一主題|下一主題