用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

kmwun
   我問左ALAL喇!果間餐廳係2樓,咁你是否到溜冰場搵我地呀!我地通常玩到12點去食LUNCH,果日我仔仔都會11:00學完早走,因為佢要去參觀國泰機槍,所以DADDY會同佢走先,留返我同個女慢慢玩 ,ALAL 都會同我地食LUNCH.我諗時間你自己就啦!我們10:30已係溜冰場等你GA喇!你可早到同我地傾住先

AGNESNG 及 各位
    你們有興趣JOIN埋一齊食LUNCH傾下計嗎?
日期:5/3(日)時間12:00,地點:西九龍中心二樓???餐廳.(ALAL介紹呢間餐廳可以比大人一度食野,細路仔可以係另一邊玩,)
快來報名~
1.kmwun
2.ALAL
3.JOEY (1大1小)

[quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

好呀,星期日一於出嚟,今晚問吓仔仔出唔出,話說幾點鐘呢?
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

kmwun
    我12號 同19號 都唔得(大家溜冰都會請假),因為我12號參加珠海兩日一夜,而19號 我又有本地一天遊,所以要25號先見到面呢 [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

對唔住 老人癡呆年輕化呀我,抵打 仔仔5號要去蕊展上堂,下個星期日12號再join你地食晏。

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

kmwun
是26/3 (日)[quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

應該係25定26星期日號?

思佳媽咪
你同仔仔都要好好休息下喇!保重身體!!

希望你仔仔快d龍精虎猛啦

講開學車,我都18歲已考牌,最攪笑個官叫我轉左我就轉左右,後來我係車上一到考緊一到掹say sorry,最後~~~結果~~都係可一次pass 我個牌都有10年多喇,不過我未真正有自己嘅車揸過 :cry: 所以stellacl你好幸福呀 而家我住得遠左又想有架車(反正我兩公婆都有牌).但養車真好貴,我d錢養兩個寶貝之外仲要額外訓練$$$ 所以講到車∼∼暫時無我份 而家得過*幸*字.真慘 唯有搭住d貴巴士先.

kmwun,
我都祝你一次pass,記住淡淡定定就ga得喇!

stellacl 寫道:
講開揸車, 唔好話係你, 我都好驚d大車係前後左右架, 一見到我都盡量保持距離...我20歲就有車牌了, 跟住自己有架車, 最鐘意揸車個種free的感覺, 不過最後一次揸已經係7年前既事, 大住肚揸...全程50km, 第一次感到揸車有壓力, 跟住就以後都無揸了...又一次覺得做母親真的不容易 ! 你都去學下啦, 好好玩架 !

kmwun,
我祝你考車成功, 一 take 過 !!!  唔好"魚"比阿仔睇呀 !

各位
    你們有興趣JOIN埋一齊食LUNCH傾下計嗎?
日期:26/3(日)   時間12:00,
地點:西九龍中心二樓???餐廳.(ALAL介紹呢間餐廳可以比大人一度食野,細路仔可以係另一邊玩,)

快來報名~
1.kmwun
2.ALAL
3.JOEY
4.AGNESNG

咦~~~~!你地好衰ga~~~~~~~~ 攪到我心郁郁想快d有部車tim 其實我都覺有車真方便我地仔仔出入,而家有時我出夜街都唔敢比佢太晏返屋企,除非∼∼∼第二日唔使返學可以出夜d,否則都想快d走比佢早d返屋企,因為每次回家都好需時,所以有車就唔同呢,半個鍾車程一定返到屋企,你地話幾好呢?
~~oh 發完夢lu 養ga 車咁貴,真唔捨得tim 各位車主話時話而家養車使唔使5 千呀 :

[quote]
思佳媽咪 寫道:
Dear friends,

怎麼成日講揸車?呢家嘢我可以認叻,我有15年揸車經驗,兼且是日日揸個隻,因要接送阿仔返學放學做治療,我辛苦D佢就可以舒服D,所以好有動力非揸好車不可。其實我覺得揸車唔難,最難是認路,尤其是我地女人無方向感,我雖然技術O.K.但識的路不多,只可以揸熟悉的路,生路往往要老公帶一次才敢自己揸。但我技術真唔錯,可以過兩招你地。
[/quote]

各位:
日期:26/3(日) 時間12:00,
地點:西九龍中心二樓???餐廳.(ALAL介紹呢間餐廳可以比大人一度食野,細路仔可以係另一邊玩,)

***請填寫出席人數,方便ALAL幫我們訂位~~ thx!!***
1.kmwun
2.ALAL
3.JOEY (2大2小)
4.AGNESNG
5.思佳媽咪

rachaelmum

下次再約過你食lunch下 4月 ok  

不需要羞家    因為我都係自己屋企又冇人有車, 考左都冇機會練習而浪費左d$$     等我今日中六合彩二獎 我即買      來日方長~~~我實有一日有自己嘅車嘅 我等..等...等....等....
rachaelmum 寫道:
joeymama,

26/2的聚會我join唔到因為囡囡27/2開始考試, 下次再約過啦!

原來您們咁多是有牌之人, 我咁騰雞認路又差肯定要考N次才合格, 加上自己屋企又冇人有車, 考左都冇機會練習盞浪費$$, 我自己想起也羞家   

stellacl
   咦~~~聽你敢講~養一架車都係3千到左右,咁加油費一次入滿 $450 可以行幾耐就用完.
      我買左六合彩喇    等我今晚上黎報喜先     
 仲有你26/3玩得開心d喇!!!!
[quote]

joey媽媽,
今晚一齊中六合彩, 齊齊買架 dream car !!! ...(我屋企果邊都係$1200咋), 燕梳+牌費+驗車 (平均一個月 $1000左右), 加油費一次入滿 $450  平有平揸, 貴有貴揸, 所以唔洗限, 你都可以試下enjoy下 !

OH ~~~我個養車美夢大計 碎左lu.今前六合彩無我份,只係中左兩個字,連一d安慰獎都唔比我,真慘
kmwun 寫道:
stellacl / joey媽媽

我都買左六合彩啦   

東涌出尖沙咀4日就會用完(是否來回計算),我每次仲一定要比30蚊過橋費,計落如來回的話每次都係150左右,都ok喎!因為我一家四口出一次街搭巴士車費來回都要120左右. 所以計起黎有自己車方便好多,但如果我一個月淨係計出4-5次車.咁條數又好似唔抵咁 因為我要比其他養車額外雜費,我而家d養車雜費都比晒青蔥啦 :cry: 養車∼我諗暫時都唔輪到我了
思佳媽咪 寫道:
[quote]咦~~~聽你敢講~養一架車都係3千到左右,咁加油費一次入滿 $450 可以行幾耐就用完.

你天天由東涌出尖沙咀4日就會用完。[/quote]

無計啦!~~我仔6歲早期畢業到而家仲未排到政府,所以而家係參加青蔥感統,你可click入去睇睇!!

我而仔仔同另外2位學童小組訓練,所以每堂收我$300,每星期一堂.遲d我都要上返個別

gigi2 寫道:
Dear Joeymama & other mummies of P.1:

Will most of you still spend money on  青蔥  when your children at P.1?  I understand that Heep Hong service (Government quota) will be stopped when the children have reached age 6. :-|

[quote]我而家d養車雜費都比晒青蔥啦

各位:
唔使羨慕~~唔使羨慕~~ 不如我地自己友組團攪個家庭日一日遊咯 我有呢個此意係復活節攪,你地ok唔ok先!!自己組團攪好好玩ga,媽咪又可傾下計,小朋友大家又可以玩,你地ok的話,我就攪ga喇! 一日遊好好玩a   
AGNESNG 寫道:
stellacl,

衰鬼o丫! 真係羨慕C人呀!

[quote]
AGNESNG

26號, 我正在同2隻馬騮入度假村玩2日1夜呀..., 下次再join你地丫 !
[/quote]

我12號唔夠人成團,所以無得去珠海兩天團玩lu! 無得減壓tim 真係衰呀

kmwun
你講得岩,真係喎,好彩去唔成咋,因為我每年年頭都會有個人來港幫我一家看自身,佢幾時黎我地係唔知ga,要隨緣果隻先問到佢,估不到我去唔成旅行真係幸運,因為佢突然12號到港,所以我可以好有緣見到佢問野,呢件事緊要過去旅行呀!    [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

有時我真係好呀Q架,去唔成可能避左d唔好o既事呢,最簡單可能避左d好「正」o既團友,唔好唔開心啦!

[

AGNESNG
   我無喊!不過覺得有d掃興姐,其實佢11號開成團,但我唔捨得份高人工,所以費時請假去而已,日後有機會再join過囉!諗住搵$$$緊要ma.

[quote]
AGNESNG 寫道:
唔好喊啦! 儲多d $$去個好d o既trip重好啦! 平o野無好o野呀![quote]

stellacl
  我諗住搵一日遊,係自己組夠人跟車去玩同埋食,不是攪度假營呀!等我過三日後再同大家傾

joey媽媽,
來日方長, 再報其他團一樣玩得甘開心 !!  係呢...你個度假營搞成點呀 ?

kmwun
  SORRY 呀!我老公今日先同我講9/4(日) 學完溜冰要走呀,因佢要趕住返工,如大家不介意不如改30/4(日)啦!因為16/4,23/4我地都唔使上堂   
另外,AGNESNG有否替我通知你地鐵襟章圖唔使買喇,因我家姐幫我買了 ,thanks

各位,
對不起,近來咁少上黎講講近況tim.你地唔會怪我呵   

cheungmanwai
  點呀??你是否食炸糊....呀或是真係有喜 如果係我~~~~呢?我相信我都會要埋去,唔需要咁悲嘅,順其自然吧

各位姊妹幫我向你地的乖仔乖女講:
    joey姨姨祝您們  [size=small]兒童節快樂!     

我個仔今日起身嘅第一份禮物就係返學校考試 一陣就放半日學,跟住.....(睇我心情才決定去邊?)另外,昨日同一位媽咪講緊學校d進度深淺問題,那位媽咪仔女讀緊果間是我當初選第一志願天主教小學,亦是我想考慮而家轉校果間,居然果位媽媽話我仔仔d課程有d係佢地3年班先教,無咁多功課,無咁多唔同形式問題,    我即刻比我老公睇,點解我地要咁辛苦個仔,人地小學進度無咁深之外,功課又唔多,只是返屋企聽下歌跟書溫習而已 佢地學校係用生本教學,我地就好正規果隻.但我睇我老公反應佢好堅持唔想轉.所以我都係得個諗字 要講有排講,都係時候呻完lu :wink:
‹ 上一主題|下一主題