用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦大學生活費
發新帖回覆
樓主: 3b
go

[英國] 倫敦大學生活費 [複製鏈接]

3b 發表於 23-9-4 16:47
住宿舍已包水電雜費, 會自己煮食, 每月預£600足夠嗎?上網申請Oyster及Rail  student card慳得一蚊得一 ...

睇佢點駛。主力自己煮,呢個數ok。如果多活動就未必夠。

yuyueng 發表於 23-9-4 20:42
唔計學費咪要成2 萬港幣一個月?住宿舍已經要1000 鎊一個月,我仔仲幾大使下,我原本打算比600 鎊佢一個月 ...

1000鎊一個月嘅宿舍費好平!

其實駛費真係豐儉由人。住倫敦係超高消費,如果唔自己煮,1000鎊一定唔夠。

頭兩個月會買唔少必需品,要俾多少少。但跟住每個月駛費,要睇佢點駛,我聽過有人500鎊,亦聽過一個月用超過1000鎊。

yuyueng 發表於 23-9-5 16:38
預50萬一年真系唔夠。

咁又未必,睇點駛啦。但倫敦比其他地方貴非常多,尤其是住。一般studio,400鎊per week 已經唔貴…肯住shared bathroom房,自己煮,唔好日日同friend 去china town,已經駛少好多。倫敦多姿多彩,尤其如果初次去外地讀書,想過近似hk 生活,食hk 嘢,真係多多都唔夠用。

yuyueng 發表於 23-9-5 21:48
淨學費都成36 萬港幣,第一年住學校宿舍,起學校附近唔使搭車,40 weeks又10 萬, 點慳都超過50 萬。 ...

學費咁貴!!我仔學費2萬幾鎊,平好多。

ANChan59 發表於 23-9-5 23:35
剛才搵Rightmove,CW最近租盤最平千五鎊一個月,跟住落嚟已經係接近千七鎊。

阿仔2022年去倫敦工作,返工 ...

係貴到傻,無辦法,水電煤都加得勁,我仔住近學校,zone 1,又貴又細,無辦法,近學校慳車錢同時間,都值嘅。好在我仔知屋企唔係有錢人,慳住駛。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊