用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 tracyfo 於 08-7-8 13:33 發表

yeeli, 我同仔仔去左睇功夫熊猫啦...真係好好睇...

大家都快d去睇啦

tracyfo

我都想同仔仔去睇呀,但阿仔話要等租碟喎
原來佢怕入戲院太大聲

原文章由 alkyng 於 08-7-8 23:32 發表
ALL:

今朝早留左響學校家教會, 同一班6年級家長一齊等佢地小朋友的升中派位結果, 雖然我唔係其中一份子, 但都感受到佢地個種緊張氣氛, 後來知道結果, 見到批家長大多數都係笑住離開, 都好"鄧"佢地開心, 我仲見到兩 ...

alkyng

你地學校升英中多唔多?今年升中咁理想真係鄧佢地開心

lily2003

睇到你話要"行"住阿女,真係搞笑 你唔洗太擔心
到上咗小學佢地就會自動緊張功課架啦,因為佢見人人都係
咁做,咁交功課.好快習慣.

[ 本文章最後由 yeeli 於 08-7-9 16:50 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 08-7-9 17:08 發表
Lily2003 :

小朋友個個都係咁啦....我屋企兩件...仲煩.. , 雖然都仲返緊半日(明天最後一日), 但其實佢一考完試就覺得自己已經放緊暑假:;pppp: . 星期五開始唔駛返學, 我就會安排佢每朝做下練習功課, 溫習 ...

all:

我呢幾日都好勞氣,阿仔又係心散,呢兩日放學一返到屋企
就要話玩電腦,我叫佢食咗野佢話唔餓,:;pppp:唔想食,我都忍咗佢一日,比佢玩咗先食野,結果都要我罵佢同收走隻老鼠,我同佢講呢個月除咗做網上功課
其他時間無得玩電腦,佢立刻大喊,(我心諗你係咪中咗網毒呢) 我同佢講媽咪唔想你玩電腦,想同你暑期開始後一齊玩打波,游水,溜冰,佢立刻收晒聲話(宜家去得唔得呀 )
激C我 重問我可唔可以比返隻老鼠佢.

原文章由 tabotabo 於 08-7-10 01:10 發表
yeeli,
係呀, 真係好好睇架 . . .
你試下tum你個仔去睇啦, daddy mummy陪佢坐駛乜驚呢 . . . 之前我就係用呢個藉口tum左我仔去戲院睇戲, 而家佢叫返我地同佢入戲院架 . . . 因為睇親戲可以一路睇戲, 一路食pop corn ...

tabotabo

唔知點解自從去睇完長江七仔後佢就唔想入戲院睇戲
我都好奇怪?? 我都會tum佢入戲院睇,
因為我都想睇

原文章由 hayamama 於 08-7-10 09:02 發表
tabotabo,
你真係一語道破 ~ 我跟你一樣;一廂情願覺得佢地仲係乖巧內向;其實佢地升咗小學已經開始活躍起來,只係我地睇慣咗佢地細個一路都係聽聽話話;仲未接受事實啫! 不過,我都同意應該自我反省,小朋友其實無錯嘅,問 ...

hayamama

你講得無錯,小朋友開始會長大,唔同以前既BB仔,開始有自己
既想法,我阿仔宜家都問多咗點解,所以我都要反省下,要揾個最
理想既方法同個仔相處,過幾年佢就朋友大過天,

原文章由 hayamama 於 08-7-10 09:40 發表
yeeli & tabotabo,
嘩...good morning呀. 好少可咁早見到你地兩個喎?

haya

早晨 今日請咗假咪上d嚟,一陣要陪個朋友買d藥材湯料
因為佢就要返美國啦 好耐先再見

原文章由 MIHO.WAH 於 08-7-25 13:34 發表

all

看來都好似好好玩 , 我囡囡暑假不久在19跑弄傷了手腕要打石膏..... 到 8月21日才再看X 光才知道介時是否須要KEEP 住石膏, 故我暫不安排. 我的家簡直是,差不多24小時泠氣...慘慘 ...

miho

你女女要打石膏都好嚴重, 希望你女女快d好返.

原文章由 alkyng 於 08-7-25 11:04 發表
tabotabo :

我唔係包團, 我地係自遊行呀, 因為祈福新村去長隆都只係十分鐘車程, 所以好方便, 咁我地就自己去唔跟團.

我自己就係經香港的下面公司幫我book房, 佢地都有賣車票的.

http://holiday.lifeabc.com/conte ...

alkyng

我地都係一家大細8月頭去長隆玩.

原文章由 hayamama 於 08-7-25 23:12 發表
Miho,
囡囡有無喊呀? 叫哥哥安慰吓佢啦! 保番2猪手湯佢飲,希望佢盡快康復!!
tabotabo,
呀仔學游泳學成點呀? 我個女今日可能中暑!下午游完水返嚟就不斷!頭先老公同佢去睇完醫生,食咗止嘔藥,希望佢 ...

haya

你女女都病咗呀,我阿仔前幾日去公園玩都出現面青口純白
同頭昏昏,好似中暑咁,好彩去完麥當當涼冷氣飲凍野就無事

原帖由 alkyng 於 08-9-25 23:28 發表
all:

hehe...我想話比大家知, 我肚入面個b, 醫生話有...九..成..係..仔.. , 希望醫生無睇錯啦...如果唔係我老公實失望ccccc , 不過醫生又話我今次胎盤低wor, 所以如果28週後唔升高, 咁就要有心理 ...

alkyng
bk好奇怪,我好難先入到嚟,但佢又登出我,想點呀佢,
好似有兩個95區咁,奇怪.
我剛剛pm比你就係講貧血問題,你事事要小心d
要多d休息呀....................呀
阿b仔要聽媽咪話

原帖由 alkyng 於 09-2-9 18:02 發表
MIHO.WAH / mandy lee

係呀...上學期比較密d, 2測1考, 下學期就兩考, 不過今次都無乜點同阿女溫, 因為囝囝食人奶, 所以我都經常響間房到, 有時間休息又會去小睡, 所以靠佢自己lu.

囝囝仲未改名呀, 因為我地都係比 ...

各位靚媽咪 MIHO  haya alkyng

我真係太太太,,,,,,,,耐無上嚟囉,
alkyng你生咗,祝bb肥肥白白,健健康康,聽聽話話, 我之所以咁耐無嚟,我宜家又返工又讀書
所以真係無時間,我剛剛先讀完咗個美容同英語課程,
宜家報讀僅個國際美容課程要考國際試架,所以真係好緊張
可能係要比錢都幾貴呀 ,肥咗佬訧可能要再考過
同埋d専業英語真係未見過架,真係要好勤力温書先得
我阿仔就無咩唔同,不過今年各科就真係深咗好多,
之前幾頁見haya講個既數學問題,我阿仔學校就係一年班
時己經成日咁樣考d學生所以仔仔一年班時數學就咁失咗分,不過今年既考試重深同鵰轉,

我講住咁多先,可能要遲小小先再上嚟呀,
‹ 上一主題|下一主題