用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 CARMA 於 07-11-15 10:39 硐表
:evil: tabotabo,
吾該曬!:loveliness:我知知哋你話邊個位賣書!個場好大架嗎?你嗰蕉教仔吾好睇電視方法又幾好喎 等我返屋企試下用先:) thanks!
你個仔仔好返d未?記得叫佢飲多d水沖温水涼休息多d!咁就好快好返喇! ...

CARMA
你唔洗擔心,等你好消息. 我仔仔既課外活動多數出面學
架,只係一,兩樣係學校學,不過學校既課外活動係平過出面
少少.

原文章由 hayamama 於 07-11-20 23:50 硐表
yeeli,
你返工返成點呀?仲想唔想continue?
我呢排都好黑仔,返工日日都比人插,仲要係自己有做多,無做錯,都不能幸免;仲連累埋我老細,比人話佢包庇我,真係好唔開心,雖然插我嗰個人係人見人憎,但就算大家替我不值,自己都真係好s ...

haya

你唔好唔開心啦,呢d人到到都有,為佢唔開心唔值得架
有時喊出嚟重會鬆d架,總之要加油唔好比佢搞壞心情,
我返工都好開心,不過日日都唔夠用咁
好彩我老公幫我手做家務同洗碗 咁就無咁累.
仔仔呢論考試,所以都幾忙,日日就係温温温,温書
我都想問下你地既保暖飯壺,係邊隻,我朋友話日本"像卬"
呢種牌子可以保溫好耐,你地聽過呢個牌子未 我就
未聽過.:loveliness:

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-21 19:52 硐表

HI yeeli

見到妳真開心 看來妳都好忙 , 妳老公又幾好 !

HAYA

妳都不用唔開心, 有些人就是喜歡罵人不理錯與對, 咪當他透明
重要是妳上司明白妳及同事之間好便OK,其他又真是不可以理太多. 回家 ...

MIHO

我見到你都好開心, 我一得閑少少就會共上嚟八下,
你仔仔返學開心嗎?

原文章由 hayamama 於 07-11-21 22:03 硐表
miho,
多謝你呀!聽你講完後我覺得你好攪笑  :特別係你介紹話一望就開心番晒嗰件'愛情結晶品'! 不過我晚晚OT到9點幾先走,返都屋企嗰件會郁嘅結晶品已經去咗周公伯伯到lu...
yeeli,
你就好啦,老公好,仔 ...

haya

我仔有時都會唔聽話架,佢成日都好貪玩,
有時都好勞氣
我eq好低咋,我老公eq就好高,我都會向我老公亂
發皮四,好彩佢唔出聲等我自己唔好意思 咁我為
有就收聲

原文章由 kiukiubb 於 07-11-23 17:17 硐表
hi yeeli

好耐冇見你上來呀 , 最近我都好忙 , 一放工返到屋仁check亞女d功課再同佢溫下書 , 點知個衰女包成日都唔好似懶懶閒咁   , 放左學返屋企仲要玩一輪先肯做功課 , 下星期四就開始考試真係 ...

kiukiu

hihi 我仔考完試,我就真開心, 我唔洗日日作戰
咁呀 "輕鬆晒" ,
我阿仔都係咁呀,要叫佢先至自己攞本書出嚟温
都唔識自動自覺

ALL:
下星期一開始轉冷喎,星期三重"14-18度"
大家小朋友要著多件衫.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-25 20:47 發表

YEEL

聽他說都好開心,近日不停練歌 是唱聖經歌因老師叫他星期五週會時唱, 不過話時話現在的聖經歌真好聽特別是快歌可比現時流行曲還好聽, 有國語, 英文, 講東話.
近日學校籌款買 5部電子白板(smart board)是多 ...

MIHO
你仔仔都讀得好開心 咁你就唔洗擔心囉
咁你學校都幾好喎.

原文章由 alkyng 於 07-11-28 16:43 發表
Lily2003 :

係呢到我個女及kikiubb個女都係讀將天的, 而我本人都好鍾意呢間學校, 學校本身都幾谷小朋友, 所以如果你係全職媽咪咁就會好d, 如果唔係你就會覺得唔夠時間用..., 過兩日我得閒d再和你詳談丫

all:

...

alkyng
點會唔記得你呀<<<<< 掛ccccc我咩
你囡囡有咁大反應呀,不過反應會好快退,我仔都有d
感冒,不過好彩唔係係考試期間,我地大家真係各有各

Lily2003
我都想請問你,你有得去馮晴觀課咁好,你觀到咩咁呀
分享下:loveliness: :loveliness:

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-11-28 22:18 編輯 ]

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-29 13:23 發表

DEAR yeeli

我目標清晰 仍是馮晴 :loveliness:
我仍然期待妳告訴我他的情況.

MIHO

如果你08年考插班,咁我就提提你,馮晴考試都幾深
但要佢小心睇題目同好多中文字要考,要對中文同數學既
文字題了解多點,咁就無咁容易扣分,同埋一句句子錯
少少都會扣好多分架,

原文章由 alkyng 於 07-11-29 23:24 發表
yeeli :

依家好辛苦呀...個頭痛到cccccc呀:( :( :(

聽日阿女要考科學同中文作文呀, 今日同佢溫書溫到死下死下.... 真係好勞氣呀 , 咁岩我老公今日又上左大陞公幹:evil: , 所以溫書0既野落晒響我 ...

alkyng

我都覺好辛苦,日温夜温,好彩我仔仔又唔會話好累
但我自己就覺得好累,今次考試我最擔心係英文
但又估唔到英文我仔考得幾好,
英文重考成8張紙
仔仔就係幾時運用have,has,既文章出咗事,
又寫錯大細偕,所以扣咗分
我一向唔擔心既中作就反而考得唔係咁好,我就係
成日叫佢唔好作到天花龍鳳,驚佢寫錯字,同唔夠
時間寫,點知 佢就係真係作得太簡單,所以
比扣咗好多分

原文章由 angelmumy 於 07-11-30 00:01 發表
因我大女今年升中,正為選中學而煩惱.得出的經驗就係: 小學還是選一條龍,有聯繫中學為好.因為成績好,不用擔心可以沖出將軍澳博下區外top的中學,成績普通都可讀聯繫中學(原來將軍澳都有好多間結龍或有聯繫中小學, 而且中學都係ok  ...

angelmumy

聽你咁講,我都有d驚第日升中好難入到好既中學,
你知中學唔好,係好容易學壞,tko想入英中我估都
無咩可能,得一間點爭呀

alkyng   MIHO
我其實都想過好唔好小二轉出去,因為我仔坐校車
都要咁早,咪同跨區一樣,所以我都有咁既諗法,
轉咗出去升中都機會大好多.
你地點睇呀???

原文章由 Lily2003 於 07-11-30 17:14 發表
dear all,

為咗多了解小一, 頭先一口氣睇晒你們48頁, 嘩, 當中得益良多, 我會係今個暑假前為小一功課做好準備。

大家講到升中學, 我有朋友在本區為小朋友做私人補習, 佢竟然同我講,為個囡將來好, 快d 揀出面的小 ...

Lily2003

你咁好野睇晒我地d留言, 老實講我當初都有想過跨區,但
真係會擔心太遠,個仔有咩事,要返學幫手都幾難,我老公又
係唔仔仔咁辛苦,所以唔敢博,但聽到好多過來人講,tko想
跨出去,就真係難上加難,
你老公係邊到睇咁好消息呀,觀塘既中學都好好架,tko可以
選觀塘, 係就好囉,我成日都想我仔仔入到我朋友個仔個
間瑪利諾架,佢個仔仔今年入大學囉,
真係睇到都流口水.

原文章由 alkyng 於 07-12-2 23:35 發表
tabotabo :

我同意你0既講法, 因我幫阿女選小學時, 同老公提過呢所英中, 我老公都話唔同信會咁難入, 佢仲話響佢當年選中學時, 這所學校出晒名.... .

yeeli:

我暫時都唔會考慮同阿女誇出區讀, 我都係抱住個希望: ...

alkyng

當然我都唔想跨區,小朋友會好辛苦,但一聽有d
過來人既媽咪,到升中就真係比較人少一半機會
咁就:cry: ,如果可以選觀塘區咁就唔洗諗咁多囉:loveliness:
你講得無錯 讀唔讀到都唔係我地話,我地只
係要幫佢地成長.現在努力咗先,到六年後教育
都唔知會點改法.:)

原文章由 MIHO.WAH 於 07-12-1 00:26 發表

DEAR YEELI

說真我真有想過跨區呀 ! 因考慮升中問題 但我又想出到官塘是多些但又是多人及差的學校也多, 那到時如何呢?
我都15/16 , 如妳多看官塘的小六選升中也會留意到, 一些家長仔女是BAND 1尾或 BA ...

MIHO

你都有咁諗 我地真係日思夜想都係為咗小朋友
你仔仔學校係咪今年可以睇到升中情況?
之前聽過黃永既校長同馮晴既校長講過,
我地TKO一定係少D機會出去,
黃永校長話,如果係沙田區既小學生係未來
幾年就一定入到英中因為學額同人數問題.
聽佢咁講,真係好想返阿媽到住,"我媽咪住沙田"
不過我做補習個朋友都話好多入咗英中既同學,如
果無家長幫手,或返補習班係好容易應付唔到.

原文章由 hayamama 於07-12-3 22:13 發表
MIHO,
你客氣啦,我唔敢幫學校認叻,我地呢到幾個間學校都唔差!:D 不過我都希望我地將軍澳區嘅小學都好似沙田區一樣,終有一天收成為有最多間BAND1學校的其中一區。其實近幾年將軍澳區有很多新屋苑落成,搬入來的多數是 ...

haya
你講得好好 ,其實我地最終目的都係希望小朋友
讀得開心,最重要都係校風好,唔好學到d壞野,
宜家聽你咁講,你女女都讀得好開心:loveliness:

原文章由 MIHO.WAH 於 07-12-18 13:26 發表

dear hayamama

常聽妳們說青年中心我都要留意下及去參觀下 ,
近日考試而仔仔就病到 頭痛及鼻塞... 昨天重不能入腦今天考英文及 R & W到時看他平時上課學到幾多及當時身體. ..哭, 我們學 ...

ALL:

HI!,你地重記唔記我呀 ,呢論好忙,我仔仔要同其他跆拳師兄出去表演,又要返學又多咗功課做,又要默書, 就嚟放假,我都覺得高興,可以透下氣囉
你地聖誕假去邊到玩??,原本我老公攞晒大假可以去旅行,但佢老細林時想佢唔放大假有野做 ,, 宜家旅行凍過水, :(  真係放唔到假就為有港澳自由行囉,好過無囉.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-12-18 13:26 發表

dear hayamama

常聽妳們說青年中心我都要留意下及去參觀下 ,
近日考試而仔仔就病到 頭痛及鼻塞... 昨天重不能入腦今天考英文及 R & W到時看他平時上課學到幾多及當時身體. ..哭, 我們學 ...

MIHO

咁你仔仔宜家好返未?,唔好擔心,佢努力咗就己經得好好架
身體健康最重要呀?

原文章由 MIHO.WAH 於 07-12-20 13:29 發表

YEELI & hayamama

我仔仔昨天都好得7788, hayama 妳都小心d 近日天氣真的不太好多飲溫水.

我仔仔從升小一至今都一直給我一個難題 , 就是要改一個簡單易寫的英文名 , 妳們可以提供一些給我嗎 ? 4-5 ...

MIHO,

點解話你仔仔有讀寫問題?學校老師有意見比你呀?
改英文名你可以入去睇下http://www.cycnet.com/englishcorner/background/malename.htm

原文章由 tabotabo 於 08-1-4 01:45 發表
hayamama,
吾該晒你, 亦好多謝Haya =) . . .我個仔今日真係要做完功課至肯返屋企,突然覺得阿仔成熟左 . . .hehe

alkyng,
幾時會有將軍澳區媽媽聚會? 好期待呀

...

ALL:

HI!無上嚟一陣, 你地搞見面活動,幾時有得見面呀?
我呢論真忙到C,放假我立刻肥咗,因為開大食會都幾次,
又食盆菜,又打邊爐,我舊同事結婚又要去飲,想唔肥都幾
難, 經過放假既一論吃喝玩樂之後,我發覺我開始作
病,前日頭痛,今日重就有D咳,

原文章由 kiukiubb 於 08-1-4 09:19 發表

yeeli

你已經開始返工呀 ? 亞仔d功課點呀 ? 好耐都冇同你take 啦 ,
take care !

KIUKIUB
多謝關心,:D 好耐無見, 我都係返半日,所以可以睇返佢D功課,
馮既功課係唔可以交少架,如果唔係就大件事囉,
好似係會記過失架 所以我都要幫仔仔一齊對功課
我仔重要我送飯,所以要整多D餸,都幾煩
係喎你係咪轉全職媽咪啦.

LILY2003
多謝你關心:loveliness: ,你小朋友K3呀,係會好緊張架,但都要放鬆下自
己,好多時輕鬆D同小朋友學習既效果重會好D架

原文章由 kiukiubb 於 08-1-4 10:41 發表
YEELI

哈哈 , 我會係3月頭開始做全職肥C9呀 , 好期待 ! 你今日放假呀 ? 我女今個月話要係學校訂飯食 , 因為佢話工人煮得好難食呀
     原來馮晴唔記得交功課會記過 , 我女學校就暫時唔會 , ...

kiukiu

我仔仔同佢d校車既高年級同學仔都話唔好食,
所以宜家個個都要帶飯,搞到我買咗兩個保溫飯壺
都成幾佰蚊呀 不過佢真係食多咗飯,所以無計.
馮無交功課會記過失,唔係記小過大過,記"過"就嚴重好多.
‹ 上一主題|下一主題