用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS MSS
樓主: Lsfjoey
go

SPCS VS MSS   [複製鏈接]

boboaf 發表於 21-4-5 13:37
我朋友小學又叩,中學又叩,都唔成功,本身仲要英文好。

3私一直每年都有不少學生入MSS,所以不明白為何 説MSS會是一間不着重成績收生的學校。

bettyay 發表於 21-4-5 14:16
我估係指唔係收成績最top一批,或者如樓上說,最top的都唔係揀MSS。但個人相信也有一定收生要求,英文要好 ...

即起碼B1 先有機會。

b3410 發表於 21-4-5 15:35
朋友話無名次,無平均分數參考。佢只知阿女成績唔算好,可能中間?不過也都唔知差成咁。
英文一向成績唔錯 ...

一直連自己是B1,2,3 都唔知,咁升中時點準備好?

mcl203 發表於 21-4-5 17:09
唔奇吖,靜雞雞出咗去果啲,好似,都唔太算補底,係真正有需要嘅同學~~~
...

咁講即係MSS就唔谷成績,但學生靠出去補習追成積?

cafeva 發表於 21-4-5 17:04
Hm... 好奇怪囉。成績表由A+到D-都有,老師一定同家長講小朋友情況,無可能唔知囉! ...

你是MSS 小學部用家?有無多些MSS 小學部升中資訊可以分享?升上中學部有什麼要求?是否全民皆補?

cafeva 發表於 21-4-5 17:48
我只係瑪記粉丝所以畧知一二我識幾個朋友讀緊無補習。有一两個補中文。
...

明白,因為見MSS 通常只見粉絲分享,真正用家分享好少,所以多問幾句,不好意思。

PTL_L 發表於 21-4-5 18:22
起香港,想問究竟邊間b1中學考dse係唔緊張呢?只不過係自己緊張自己谷定學校緊張學校谷呢?補習一啲都唔出 ...

因為有會員分享MSS 不催谷成積,自行又不愛取錄最Top 的學生,學生6年讀得輕鬆,成績又亮麗。奇怪在全港津校中只有MSS 做到,其他如MCS, St Mary, YWGS 等不會讀得輕鬆。好彩得你解釋才知道MSS 學生其實亦和其他學生一樣高中時要依靠補習去谷成績。

PTL_L 發表於 21-4-5 18:40
學校有冇鼓勵學生出國讀書,見諒,我真係唔清楚。但想講係,小朋友的小學,教學模式較傳統(傳統唔代表唔 ...

其實現時好多學校都鼓勵自主學習,不過要小朋友有自律才有成效,否則玩足四年,到高中才驚覺要考公開試就太遲。恭喜你小朋友入讀合適的學校,遲些有打算出國留學嗎?

charlene媽媽 發表於 21-4-5 19:53
ps 不過我真係好鐘意佢地的教學理念,那次講座好精彩,唔行貨。。係我聽過咁多間最精彩的一間,好buy
...

咁我出年要留意一下 如果有打算出國留校,是否選擇有IGCSE 的SPCS 會比較適合?

PTL_L 發表於 21-4-5 20:18
因為工作原因,都接觸到頗多不同類型既學校,「鼓勵自主」同真係「做到自主」係課程上會睇到差異既,自主學 ...

對,最重要是大人和小朋友都喜歡所揀的學校。不知道樓主和他的小朋友在選校有共識未!
‹ 上一主題|下一主題