用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

Stliu & all 

噚晚,再問阿囝如果唔搭校車,咁我三月份唔交車費,佢會無位喇.放學都唔可以搭校車,如果地鉄無位要企,佢都堅持要搭地鉄.哎!我真係唔想為咗E樣嘢同佢硬碰,朝朝換衫同佢搏鬥,但我又怕我讓步,佢就得寸進尺..,但又唸可能係小孩子的角度,都係返學啫,點解一定要搭校車?搭其他車都返到學.

今朝佢無再喊,因為佢知道會搭地鉄返學.其實由姐姐接送,都幾哂時間.無辦法!姐姐啱啱打電話比,我話問到阿囝點解唔搭校車,佢話“校車開得好快,佢驚跌低”.真係唔知e個係真的定係藉口.

stliu

由屋企到學校,只有九龍塘果地鉄側邊的小馬路,所以我都放心.總之有辣有唔辣.姐姐送的話,阿囝可以瞓多少少,可以7:45am出門口,45mins內可以到學校,係課室玩一陣先上堂,而校巴要7:30am上車.我都要姐姐返屋企買餸煮飯,佢11:20am再去接放學.唔知2個鐘買餸煮飯都ok?我叫佢lunch簡單d就算.

原帖由 stliu 於 09-2-25 13:18 發表
little_chit,

我仔之前都話唔鍾意搭校車, 佢話想好似XX(同學仔個名)咁, 行路返學.我話, 我地住得好遠, 唔可以行路返學呀! 佢又好想我地可以親自接送返放學, 咁我地要返工亦都做唔到, 唯有儘量搵機會接一兩次! 邊個 ...

Stliu, 雙子媽媽

今朝阿囝又唔肯換衫返學,雖然最後佢都去到校車站,但不停大喊,仲扭唔肯上校車,連校車老師都唔夠力“的”佢上車,阿囝係樓梯度跌到少少.我一時心軟就抱番佢落嚟,姐姐同佢搭地鉄返學,點知佢話唔返學要番屋企.哎!姐姐話佢返到學校都係度喊,由老師“的”咗入去.而家我都唸梗交下個月車費,起碼回程佢似乎ok.我比佢咁攪法,真係人都顛!
原帖由 stliu 於 09-2-25 15:32 發表

咁安全方面都好似okay, 係姐姐頻撲D. 真係要好好考慮. 因為一送就以後都送, 好難斷.
同埋, 怕唔怕令佢覺得一喊/ 發難大人就投降?

stliu

啱啱同老師傾過電話,知道阿囝喊咗一陣就無事,心情都好了少少.老師都有同佢傾過計,佢都係堅持由始到終的目標,係搭地鉄,唔想搭校車.我叫老師再”碎”吓佢,同佢洗腦.我仲托老師問吓校車老師睇吓上星期行車時有無咩特別嘢發生.希望下星期一佢會有d改善,如果唔係我都會試吓用硬功,迫佢上車.

原帖由 stliu 於 09-2-26 10:14 發表

呢排係咪天氣潮濕, D小朋友都情緒唔好?都話唔返學?! 朝早見佢地咁真係好傷腦筋, 連自己的情緒都會被影響! 點算呢? 但我都係覺得你應該俾佢搭校車(只係我小小愚見), 返學就可以間中送. 真係要同佢地鬥 ...

fatbabyfat,stliu & 雙子媽媽

多謝妳哋開解冋支持,真係唔好再唸咁多,唯有見招拆招.我同意fatbabyfat的見解,真係唔想放咁多長假,果d”後遺症”真係可大可小.

原帖由 雙子媽媽 於 09-2-26 12:30 發表
fatbabyfat,

係呀, 諗起d高力豆沙就開心

我個人梗係想snake啦, 因為我聽日要去埋jolly faith交錢. 但係除左眼瞓d, 真係鬼打都無咁精神, 扮唔到病, 入唔到戲呀.
...

fatbabyfat, stliu, rayvonne & 雙子媽媽

我都想出嚟傾吓計, 大吃一餐呌呌氣,有無位呀?預埋我ah.

原帖由 fatbabyfat 於 09-2-26 17:24 發表
rayvonne,

我4 點見完自己行下, 我係又一城等你啦.

雙子媽媽 :

如果你見完要返工, 咁我地係又一棧等你, 如果唔使返工, 你 call 我啦, 我估我 4:20 都 free 啦.

stliu,

你放工慢慢離啦, 我同 rayvonne 去攞位等 ...

雙子媽媽
Cc stliu, fatbabyfat, rayvonne

好明白妳的感受,阿囝咁樣,每朝就好似打完一場仗先返工,好累!
因為阿囝今日一樣唔肯起身,話“好眼瞓”,唔肯換校服,又大喊一輪,我哋軟硬兼施,結果都趕唔切校車,但希望趕得切尾站上車,我同c6便出門口話要趕返工,等姐姐幫佢著襪同鞋,姐姐同佢講要快d追番MommyDaddy.我哋係門口就扮等,等佢出到門口見到我哋,佢仲未喊完.我就同佢講“公公會係尾站等你架校巴,如果公公唔見到你,佢會企到天黑”,佢好似記得約咗公公(因為公公知道佢上星期咁扭計,所以話去校車站等佢校車經過見吓佢).結果,都算順利去到尾站,而公公果然守信,巳經到車站.佢一路行一路話“眼瞓”,佢噚晚十點已瞓著,點會唔夠瞓.

唔知e場扙要打幾耐?

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-2 10:43 發表
stliu,

妳大愛人都係愛囝號 , 囝痴一名. 比著我隻佬, 佢實係話唔使咁緊張, 同等埋我返去先處理:;pppp: .

Cyrus今朝都係唔願返學呀 . 佢肯起身, 食埋早餐, 但一同佢換校服就黎料. 其實星期六/日我地 ...

雙子媽媽

我都問過老師佢係學校有無扭計,老師話佢返到學校好開心,完全無嘢.淨係上星期四姐姐送佢到學校,佢喊住唔肯放開姐姐隻手,唔肯入學校,但老師話佢喊咗一陣就無事.

我今日都有同希哲講,如果咁樣不如同學校講轉下午班,唔係Miss Tam做班主任,無xxx,xxx同學仔一齊上堂,佢無出聲答我.

佢每日放學番到屋企都好開心,又會講咗教d咩,其實佢好鍾意返學.
我都希望我哋兩個小朋友快d“正常”番,趕走個心理病.穷竟有無藥食咗唔眼瞓??

fatbabyfat

多謝支持,我都加油的.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-2 15:29 發表

我地真係同病相憐羅 . 我個囝好小小, 佢肯起身, 唔使剷. 不果一換衫同出門口就黎料. 好彩未到要拉扯ge地部. 希望佢同希哲都快d'回復正常啦". 係呢, 家長日妳有無問過老師呀? 希哲返到學校有無扭 ...

希哲都有講oxcow的分別,cow有奶袋,ox無奶袋.佢講得好得意!
星期六,阿囝知我要去佢學校,就問我“老師係咪會教妳個”p”字呀?”

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-2 16:03 發表
All,

上星期派左個'O'字同O字圖畫, 其中一隻係ox, 我問Cyrus

我: Ox 同Cow 有咩分別姐. 佢無正面答我. 不果就話
仔: 妳見到無奶袋的牛牛千祈唔好叫佢a Cow, 因為佢係唔會啋你架.
我: 咁應該叫咩呢
仔: An ox 羅

...

Fatbabyfat

多謝妳個提議,如果佢再持續係咁,我想我都會試一試妳的方法.不過,我唸個鐘都唔會好長命,因為我個仔有點天生破壞王的本質,好快比佢整壞.

今日終於可以說休戰一天.佢起身無再講“我好眼瞓”同賴床.真係好感恩呀!
希望e場杖真係打完.佢噚晚都有講會搭校巴,不過話係尾站上車.好在今日佢無咁要求.Daddy今日要早返工,希哲都走出廰同佢“Bye Bye”,然後帶埋巴斯光年去擦牙,一切都似乎很順利.噚晚我特登帶咗段講”大陸d貧困學童“的文章(有相)返屋企同佢一齊睇,話比佢知有d小朋友返學要好辛苦行好耐先到學校,無校巴搭,無校服著,學校都好簡陋.總之,講到有咁慘得咁慘,等佢知道自己好幸福,唔應該xxxxxx.

雙子媽媽,聽到Cyrus今日都有進步,我都替妳高興喔!

原帖由 fatbabyfat 於 09-3-2 16:35 發表

見你講希哲十點到都瞓左, 應該唔會唔夠瞓, 會唔會係佢"炸嬌"同想坐mtr 的借口呢, 咁又可唔可以要希哲再早少少瞓呢, 等佢唔覺眼瞓.

之前我肥妹都係唔係好肯起身, 不過佢就真係早左d, 因為坐校車頭站,  ...

回了pm.  收到嗎?

原帖由 stliu 於 09-3-3 11:48 發表

pls check PM.

你呢個做法真係好好, 雖然佢地係細個, 但都會知道D.
我之前都有同我仔講, 話佢好幸福, 問知佢唔知, 佢都點頭, 我估佢唔係最清楚咩係幸福, 但我覺得呢一代的小朋友真係太幸福了...

...

簡直係難苦年歲月呀.btw, 巳覆pm.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-3 11:45 發表
littie_chit

噚晚我特登帶咗段講”大陸d貧困學童“的文章(有相)返屋企同佢一齊睇 - 妳都真係用心良苦呀 . 我都希望我ge黑暗日子已經完結啦. 其實我估如果佢地慢慢習慣返返學, 呢d苦日子應該就會過去架啦. :gdbye ...

雙子媽媽

仲有我E個同路人陪妳,希哲E兩日都有話"我唔返學",但比起上星期情形巳好好多,起碼無好"激"的行為. 我都同妳一樣仲未完全打完場扙.  

今日佢唔肯換衫返學, 攪到我要扮走,企係門口等佢攪掂出嚟,比D鄰居見到企係走廊唔知做咩,真係幾"核突",咁樣姐姐先捉到佢換衫,趕得切上校車.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-5 11:22 發表
stliu & fatbabyfat,

我唔覺得佢係懂事同孝順, 呢d只不過係佢唔想返學ge藉口, 等同成日開口埋口話掛住我一樣.  "人在江湖, 身不由己"呢個道理 - 係, 我都相信佢好快就明. 因為instead of 再氹佢, 我依家同佢講, 無 ...

雙子媽媽

每天趕返學前的時間真唔易過,送咗佢上校車就鬆一口氣.比d時間佢哋,有時小朋友慣咗每朝會講同一樣說話,做同一樣的事情.記得希哲讀兩歲班的時候,每次到學校門口都喊哂,喊足半年.不過,每次都係入校門果一刻喊,入到課室就唔喊.好慣性咁做,終於有一日開始停咗e果指定動作.

希哲今朝都喊住話自己唔舒服要睇e生,佢只係有d鼻塞,不是問題大到要告假.我咪話e生未開門,返完學先去睇.然後扯開話題,一路講番噚日去玩的開心事.咁就過咗骨,順利搭到校車.

好在Cryus都肯講比妳知佢係學校唔開心ge地方,妳就可以對症下藥,唔使估估吓.千其唔好比佢失去學習興趣,而家d小朋友好容易有“挫敗感“,希哲都一樣會有,我都怕佢會怕失敗而唔敢去回答老師問題.

係呀,平時同佢玩吓數字卡,等佢睇多d,小朋友記野好叻,唔駛担心,比多d機會佢.

加油!

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-9 11:02 發表
wasyinyin,

其實我都知佢唔多唔小係有d壓力gei. 因為佢今朝佢同我講, 個個同學都識個"7"字, 淨係佢唔識. 我話無問題, 返學係學野, 唔識老師會教你. 我仲鼓勵佢有咩覺得自己做唔到gei都唔緊要, 返黎同媽咪講. 媽咪會 ...

雙子媽媽

係呀,每晚臨瞓前我都會唸吓唔知阿囝聽日起身的狀態會點,仲慘過睇自己老闆的心情.我返而早咗起身,預多d時間叫佢起身.我老公成日話我同工人一早就要做“大戲”,唔係點引到佢起身.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-9 15:20 發表
little_chit

見到妳呢個同路人真係好. 其實我今朝真係唔開心架. 因為佢上星期六上playgroup同興趣班都上得唔好. 加上今朝又咁, 我真係覺得frustrate架. 真係好似妳咁講, 返學前個d時間真係好長, 佢上左車即刻鬆一口 ...

Stliu

可能果日我個囝比晉晉d玩具吸引住先會咁靜(平時佢把聲高八度),全程自己玩.明明話小朋友會好快同人熟,我真係要好好訓練吓希哲的社交能力.反而晉晉同Cyrus就好似兩兄弟,好投契.妳大愛人有無話妳知,晉晉送我哋落樓時,三個小朋友一齊手拉手,仲好開心.晉晉果然有小主人風範,送行都拖住小客人.

雙子媽媽

如果係我,我唸我都會好忟.有無問Cryus點解刻意咁做?我相信佢知道自己的行為唔啱.我想又係“attention seeking”的問題.唔好嬲啦!要冷靜d!有d專家話d小朋友為咗要大人注意,特登做d洩野,佢哋明知做洩野會比大人鬧都要做.今次咪佢”擺烏龍”,成日提住佢要用铅筆寫字.我個囝有時都會無端端好無禮貌同好大聲同我講野,唔單止嬲梗果刻,但我會要佢好聲d再講一次,我先應佢(有時work啦!)

d小朋友有時好鐘意講d挑釁性說話,如“我唔鐘意媽媽,妳走呀”,曾經我都好唔開心佢咁講,咪扮嬲囉.點知佢以為激到我,仲特登咁講嚟激我.之後佢再咁講,我就當佢唱歌,我就話“妳唔鐘意我,我都咁愛你”就狂錫佢 .咁佢知唔work,就少用e招.

All

希哲話運動會佢會跑步.沒有再詳細講,好在係度收料先知多d.

阿囝有時好認真答我問題,但答玩等如無答.
我:        今日係學校玩咗d咩?
囝:        玩野囉!
我:        咁玩咩“野”呀?
囝:        都話玩野囉!
我:        ???? 
囝:        玩野呀!妳唔明呀?(好認真咁講)
我:        係咪玩玩具呀? (都無佢咁好氣)
囝:        係呀.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-11 10:29 發表
stliu,

其實當時我都有一刻好想c爛佢本功課, 不果好彩忍得住. 但係我有將佢成個書包掉入垃圾桶 . 同妳一樣, 我都諗過由佢就咁交, 但又怕老師鬧佢令佢更抗拒返學. 後來我下左啖氣, 就用塗改液薄薄地咁塗左佢, ...

wasyinyin

哈哈,我都記得e個攪笑場面.

原帖由 wasyinyin 於 09-3-11 11:50 發表

係呀. 拖手時仲玩玩o下. 仲差d撞埋條柱

stliu

我想如果主力由老公教,我真係無眼睇.我老公好少話個囝,最叻就同個囝玩到癲哂,成日要我叫停.阿囝一對住佢就無離正經.我實在唔放心將個仔交比佢教.而家,希哲會話 ”我要玩爸爸” 唔係”我要同爸爸玩”.可能佢覺得爸爸係一個大玩具,比佢玩梗.

而家同阿囝講睡前故事,我都要嚴選,雖然選果d書都好有教育意義,但佢會將d反面教材的洩行為都會學埋.

原帖由 stliu 於 09-3-11 12:01 發表

我個大愛人真係冇話我知有D咁可愛的場面呀! 知道我送你地落去啦!  佢真係"惜字如金"呀, 金口唔常開啊! 哈哈!

老實講, 我覺得小男孩真係難教D, 都係講句, 我唔係男仔, 唔知佢地諗乜, 生理 / 心理構造 ...

雙子媽媽

e果星期算是有點曙光,希哲沒有再提唔返學和唔搭校車.有可能係果日我哋臨走時妳同希哲講果番説話,佢聽得入耳,所以有此改變.多謝哂妳.

Cryus咁快就踩兩個”look”,好犀利喎!我個仔都係X’mas先開始踩大單車(當然要輔助 “look”).我都有比佢戴頭盔,因為佢實在太“輪種”,有時楂楂吓扲轉頭向後望,比佢嚇死!

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-12 11:34 發表
All,

真係好謝妳地的support. 好似Arthur媽話齋, 我地呢d新手媽咪, 都真係要預備同小朋友一齊成長. 好慶幸係呢度識到大家, 起碼有人聽我呻吓, 又會比d意見我, 亙相扶持真係好緊要, 尤其比小鬼激到唔生唔死時, 起碼 ...

雙子媽媽

我都成日出E招,希哲都幾受.因為佢好怕"sit底".

我成日扮到好似同佢爭野,或者話如果佢唔要XX,我就送比其他小朋友... 等等,會唔會攪到佢更加唔識同人分享.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-12 16:16 發表

咁真係好啦 . 我只係隨口講吓架咋, 希望妳唔好介意. 因為我講完, 當晚諗返, 咁樣講(佢個位唔坐Cyrus/我會去坐)會唔會唔係咁好呢? 不果我記得之前有個朋友教我咁同亞囝講, 所以的當時無詳加考 ...
‹ 上一主題|下一主題