用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

Hi, all

阿仔今日都好me more㗎, 又頼床,不過已經好過噚日好多. 哎!同佢換衫佢無時停週身郁, 天氣開始冷仲煩,又驚佢冷親,唔知各位d小朋友會唔會咁??有無好方法?

佢知道上唔到校車,係件”瘀”事,今日有其他媽咪問佢點解噚日唔見佢上車,佢都唔答.噚晚婆婆打電話比我,我問佢講唔講得比婆婆知,佢居然話 ”係私穏,唔好講!”  佢居然會用e個字回應,我之前只係用本兒童性教育的故事書同佢講,內容提到有d部位係私穏,唔可以比人睇.估唔到佢張e個字咁用法.佢唔想提的都係私隠,真比佢笑c!

stliu, 妳個仔幾點起身?好叻..可以食埋早餐.阿仔係床度飲支奶就算.佢巳經6:45am要醒,但都好趕.

原帖由 stliu 於 08-11-27 08:40 發表
little_chit,

assessmenth點做, 我之前都係聽jumbo_mandy講返佢女女++的描述, 都分中, 英同埋常識, 好似有好幾張紙, 我估有D係老師當面讀俾同學, 佢地要答得0岩, 另外就可以係響紙上面連線等...

我仔朝早起身有時 ...

小盆栽

噚日,阿仔拎咗個小盆栽返嚟,不過,棵植物都幾弱.你哋個d係唔係,會唔會換泥呀?

可能屋企無種開植物,阿仔竟拎住植物的頂部好開心的show比我睇.嚇死我!我即刻叫佢放低.好在無”瓜”到.

希望有花出啦!

stliu, pollykayee, cocochiu & all

我都係唔識種嘢,比我掂襯都無好下場. 但要比阿仔學吓照顧植物,我要show比佢睇我都好喜歡植物,都幾為難自己. 今日叫咗姐姐買泥換盆,希望會有花出. 好主意喎!同棵嘢改名. 我叫Jaden唱歌比佢聽,佢先會出花和長大. 佢又信喎!

原帖由 pollykayee 於 08-11-28 10:52 發表
我就俾芷晴激死啦. 因為我放工返去睇張通告, 先知學校派咗棵植物, 但我搵咗好耐都唔見有呢棵嘢. 於是我問芷晴, 佢好冷淡咁話"我丢咗啦", 我就好緊張咁問佢點解丢咗, 原來佢話啲泥跌晒出嚟, 攪到個膠袋好DIRTY, 所以 ...

cocochiu, stliu

今日算好d,少少me more. 

佢好鐘意一起身就出廳,坐係梳化"lui"吓,玩吓神奇畫板,唔肯洗面刷牙換衫.噚日我收埋咗個畫,佢唔見冇揾.點知今朝比佢發現咗,又要攞嚟玩,為免出事,唯有立即攞番,佢喊咗一陣就收聲.

仲有,唔記得幾時開始,阿仔唱abc歌唔會成首唱哂,老師敎到邊個letter,佢就會係個度停,點都唔肯唱落去.我想佢哋係學校都係咁教.

原帖由 cocochiu 於 08-11-27 16:56 發表
little_chit, stliu,

講起早上me mor, macros都好me mor架,我同佢講"乜你起咗身都好似仲發緊夢咁架?
wee wee完唔知要洗手,洗咗手又唔知要刷牙,刷咗牙又唔会自動漱口,洗面又slow motion.  所以,通常只夠時 ...

stliu

會唔會晚上玩得高興得濟? 咁樣半夜都會發惡夢的.

我咪仲慘,噚晚阿仔半夜尿床,走嚟揾我哋,又要幫佢換衫同鋪床. 我工人瞓咗無叫醒佢,我哋兩公婆自己攪掂.好彩之後佢好快瞓得番. 總之要為佢哋安睡祈禱.

原帖由 stliu 於 08-11-28 14:55 發表
pollykayee,

哈哈, 芷晴又會咁"大膽"掉左棵盆栽?

All,

我睇張通告, 好似只需第日影返幅相帶返學校分享下就得, 盆栽應該唔使再帶返去. 果日我見倒棵葉, 我都覺得點解佢可以完好無缺咁攞返來, 因為我仔搭 ...

Hi, fatbabyfat

Stliu講得啱,男仔易d介夜片,阿仔介日片一星期,佢已經話要唔著片瞓,我見佢可以控制到,便不給他穿介片褲睡,其實阿仔都不是太多尿床,有時臨睡和半夜吃奶也沒有頼濕,但佢咁樣失驚無神頼尿,就真係好煩,尤其係冬天.

Stliu
我個仔都會發開口夢,不過無聽過關於學校,聽過佢講話"xx要玩",佢成日掛住玩..有一次瞓醒,我問佢發咩夢,佢話”發夢媽媽喊”

原帖由 fatbabyfat 於 08-12-1 14:42 發表

我肥妹都係未戒到夜片呀, 同埋佢而家個 size 好難搞, xl 少少窄, xxl 會漏尿, 你話死火唔死火, 同埋肥妹比愛女號縱到唔肯著片瞓但係又會賴尿, 好彩個晚就可以等佢瞓左著番, 唔好彩個晚就死, 實賴到成 ...

我個仔都成日塗到出哂界,又鐘意用黑色塗.

佢執筆時喜歡吊高隻手寫,提佢要放平隻手寫,佢又唔聽,依然故我.究竟點樣教呢?還是索性唔理讓老師斗正?

原帖由 angellychan 於 08-12-1 15:32 發表
係呀, 傑傑話老師話再油出界係唔會chop印仔嘅, 不過我都係幫佢擦兩吓之後由佢自己攪, 同買咗舊擦膠比佢

fatbabyfat

希望肥妹快D好番!係呀,最緊要唔好冷親,無咁凍先再介過啦!

原帖由 fatbabyfat 於 08-12-2 14:38 發表

所以我都加左兩張隔尿布嫁, 唔係下下張牀肉都濕埋重大件事. 話時話, 冬天尿牀其實最怕係凍親d 小朋友, 我估我肥妹今次發高燒, 都係因為愛女號就佢唔著片瞓, 瞓左又話著片搞醒佢, 所以先會凍親, 所以愛 ...

雙子媽媽

好在Cyrus引證Jaden的說話係真的. 其實果日佢話老師要佢帶頸巾返學,我都半信半疑, 加上bk無人講過.第二日我幫佢帶上頸,其實那天不太凍,所以自己都覺得怪怪哋.我唔記得老師有無keep住條頸巾過夜.今日佢都話要帶件厚衫返學.

Stliu & 雙子媽媽

阿仔做連線劃得比上次進步了不少,沒有吊起隻手,當然仍有些出界,我就叫佢選D劃得唔好的出嚟,擦咗再劃過,如果唔擦就無位繼續劃.佢真係選咗D出嚟比我擦,E招佢都好受落.之後,每人選出認為劃得靚的出嚟讚吓.  

睇到妳哋話唔好陪住做功課, 我好認同.我都要改吓!今日我同老公都坐係阿仔隔離睇住佢做,真係唔係咁好.自己睇住佢做其實都有D緊張,因為心裏好唔想佢劃出界.

但佢油顏色就真係無眼睇... 唔知幾先會油得靚.

仲有老師教"I"的時候,不單止教"ink",係教"a bottle of ink".  

stliu

希望妳抽羊水順利啦.

原帖由 雙子媽媽 於 08-12-5 18:14 發表
stliu,

係呀係呀..我返夜校個講師都話唔好養成陪做功課ge習慣. 我上次呢就叫佢自己做, 我去沖涼, 沖完涼出黎比我睇. 佢都肯, 不過d線連得唔靚, 出晒界. 但我都讚佢話好靚, 到星期一老師派返張紙返黎, 我又同佢講,  ...

Jaden話要劃幅我喜愛的食物返學. 你地孩子有無提到?
佢劃了些生果明天帶返學.

究竟係真唔係呀??

Hi amymitpro

唔怪得阿仔噚晚講咩Can you see? Can you See?
原來係新歌.  

原帖由 amymitpro 於 08-12-10 11:04 發表
Arthur昨日終於話要攞冷衫返學, 初時我比咗個冷帽佢, 佢話d同學攞好多野返去, 於是搵多件冷衫比佢. 真係"柯" "個" :;pppp:

另外, 佢又唱隻歌 (歌名叫Can you See喎) , 但真係難明, 唔太清潔, 請大家指教一吓, (不 ...

Hi Stliu

我想老師有教佢哋劃生果,因為阿仔劃橙的時候,係個圓形裏劃了個"x",好似個"ding"咁.當劃個apple時,佢話唔記得點劃.平時佢都識劃,可能老師教的apple樣,佢唔記得咗.

原帖由 stliu 於 08-12-10 09:02 發表
All,

我返來喇, 果日去抽羊水, 少少痛, 抽完就唔痛, 而家希望呢兩個禮拜都冇特別狀況. 同埋今日傍晚時間就會有快速測試報告. 果日醫生仲幫我照左好詳細的超聲波(好似結構性咁), 醫生話大致都冇問題, 胎兒始終還未算 ...

Hi amymitpro, jumbo_mandy

我個仔的version係

I have a little bed, just for me
Daddy cannot sleep
Mommy cannot sleep
Do you see?

原帖由 amymitpro 於 08-12-10 21:35 發表
jumbo_mandy,

係啦, 係啦
This is a little bed, just for me
(又唱I have a little bed, just for me.)
Brother is too big for it
Mother is too big for it
Daddy is too big for it.

另外, 仲有
聖誕老公公,  ...

stliu

太好啦! 等結果的過程真的不好受. 要多休息,Relax D.

雙子媽媽

佢哋劃嘢好難明, Jaden劃了一張很多線條交錯的晝,問我係咩. 總之一個"亂"來形容. 原來係蜘蛛網.

jumbo_mandy

我都覺得佢哋好funny,各自演繹.

All

Jaden唱/朗讀首"聖誕老人"歌比我聽.

聖誕老公公
肚子紅又紅
帶來送禮物送給兒童

原帖由 stliu 於 08-12-11 13:29 發表
amymitpro,

多謝你...

雙子媽媽,

佢地小朋友個個都係抽象派畫家來架. 哈哈!

Jumbo Mandy

++version 先啱.我返到屋企再聽阿仔唱,真的是"袍子".
不是"肚子". ++絶無欺場. 足版!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-12-11 14:30 發表

little_chit, amymitpro,

++ version 似乎又有少少唔同, 睇黎佢地真係會各自繹!

聖誕老公公
袍子紅又紅
帶來禮物
送給兒童

雙子媽媽

我想老師未必立時蓋印,收咗先,唔知會唔會派番比小朋友?

小朋友好快忘記唔開心的事. 唔好咁担心. Cyrus都好著緊老師的反應, 證明佢係一個乖學生.

原帖由 雙子媽媽 於 08-12-11 14:22 發表
我啱啱打左電話比Cyrus問老師有無睇佢張畫, 佢話有, 仲話"佢笑我呀" , 我再問老師有無講咩呀, 佢答老師話"做咩咁架" . 仲同我講老師無係佢副畫度印印仔. seems佢有d唔開心羅我再問老師有無比返 ...

amymitpro

唔駛客氣, 最緊要小朋友開心. 我無收到Janson的邀請咭.1/1日我哋會唔係香港,因為xmas holiday會帶希哲去台灣旅行,除咗去台北,我哋仲會去台中附近的清境睇放羊. 因為唔係跟團,所以要花時間去訂行程. 希望一切順利啦.

原帖由 amymitpro 於 08-12-20 09:22 發表
我想問吓大家係唔係都會參加Janson既1月1(九展)個生日會呀?

仲有, 囝囝尋日開party收到同學仔既禮物, 在此我要代表Arthur多謝  廷僖, 希哲, Jason.  

祝各小朋友, 聖誕節快樂, 身體健健康康. ...

fatbabyfat

我都知妳好心痛肥妹,睇見妳寫番放膿的情境,就想番起Jaden未夠兩歲時,都有類似經歷. Jaden係歲半時做了個小手術,但過了幾個月,個傷口有膿出現,c6同工人姐姐便帶佢去睇e生,結果e生話要介番開個傷口放膿, 佢話如果打痳醉針要打六支,佢話打完一支阿B都喊到拆天打唔到第二支,咁阿仔一支都無打,就比e生清哂d膿出嚟,係個傷口度攞到一條黑線出嚟.我c6話好在我唔在場,唔係我一定會喊埋一份 .c6同姐姐都捉得阿仔好辛苦,好似好殘忍咁.

之後幾次洗傷口我都有去.,佢唔肯瞓係張床度,知道要受酷形,我哋要好大力捉著佢. Jaden確實有段時間好怕見e生, 留有陰影.不過,這情形唔係維持太耐. 唔駛担心.

洗傷口需然痛,一路安慰吓肥妹.佢會好快好番無事的.   

stliu

我的台灣親子之旅都未完全PLAN好, 我都好想去babyboss,但因知道要阿仔自己同其他小朋友跟著一個guide去扮演個工作角色,妳知啦聽得明D國語先可以跟著去做,所以去唔去果度我都心大心細. 我哋會去Zoo 同一個兒童育樂中心,裏面有小童的機動遊戲同科學館, 我想小朋友會鍾意. 仲有,我哋定會去逛吓書店,希望揾到d又便又啱阿仔睇的書.

妳記住要relax D, 一家人好好享受個holiday.

睇咗妳哋PARTY D 相, 好開心呀!希望下次join到.

原帖由 fatbabyfat 於 08-12-22 17:42 發表
amymitpro,

我唔會話你長氣, 我都準備要肥妹戒口.

真係火, 我都怕肥妹明天唔肯入去醫生度, 因為明天又要去洗傷口, 真係諗起都怕, 又唔知肥妹會喊成點

...

fatbabyfat, stliu

聽到妳哋咁講, 同埋我確實有半天未定去邊, 我想都可以帶希哲去babyboss玩吓.我想佢一定喜歡扮消防員和警察. 哈哈...,可能我想佢扮多D.

fatbabyfat, 有d人話小孩子的神經線無咁發達,所以感痛的程度無大人咁大, 唔知真唔真?? 不過, 果時阿仔洗完傷口就唔喊,雖然仲成胞眼淚係對眼度,叫佢同e生講唔該, 佢都有講.  出咗e生房已無事. 我仲記得洗傷口時,我不停同阿仔講"媽咪知係有少少痛,唔梗要,好快洗完",等佢知道媽咪係感受到佢的痛. 佢唔係一個人痛梗.

加油呀!
原帖由 fatbabyfat 於 08-12-23 09:23 發表
stliu & little_chit

多謝兩位關心, 我都未知肥妹今日洗傷口會點, 我同愛女號都擔心佢今日唔肯入去醫生到, 不過見步行步啦.

值得令我安慰的係, 肥妹比我想像中堅強, 醫生尋開左兩種止痛藥比肥妹, 一樽輕d, 一樽係 ...

Hi all

我哋1/1巳由台灣返港,今次八日行程,除咗去台北仲去埋台中南投, 我哋去咗babyboss, 真係好好玩,Jaden玩咗消防員,建築師和救護員, 雖然每個職業都要聽short briefing,佢又唔識國語,但都乖乖坐定定聽. 這地方真的很值得去. (Stiu 無介紹錯)
而台北的zoo,我覺得只是一般啦,無大陸果個咁好玩.  

南投清境好美,個農場好大,D綿羊放出嚟通山走,阿仔由最初好驚D羊,到後來仲追著D羊捉著唔放. 好好玩. 個度D民宿好有特色,風景有點似北海度富良野. 我哋係果度住咗兩晚.
仲包車去咗附近的日月潭,車埕(懷舊火車站).

今次真的明符其實親子遊,每日都有孩子啱玩的活動.不過,此行真的很累,簡直體力透支. 唔好以為去旅行可以充電!
‹ 上一主題|下一主題