用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

見家長時,老師話阿仔比較靜,我都好surprise. 係學校簡直判若兩人呀! 因為平時佢太喜歡說話啦!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 11:21 發表
家長日個日, miss tam同我講話上星期五叫d小朋友出去扮小老師, 佢同我講話Cyrus好怕羞, 沙手拎頭唔肯出去. 我第一次聽有人用怕羞呢個未形容我個仔 . ...

你好卓軒爸爸, 上bk的好少有太陽組. 我個仔叫"希哲", 都係太陽組, 佢只係識講同校車的太陽組兩位同學仔的名,無提過其他名字.  等我問吓阿仔識唔識卓軒先.  

希望日後多d上嚟分享吓啦!

原帖由 cavey 於 08-10-29 10:55 發表
各位好!

我是K1F班卓軒(太陽組)的爸爸。很開心可以在這裏認識了各位K1F班的家長,分享孩子的課堂和學習情況,以後請多多指教!

我知道大家已決定於11月16日安排一次秋季活動,我們一家三囗也很想參加。不知道現在報名是否 ...

雖然個團好吸引,但我11月16日只係中午OK.   

真係好希望可以參加到秋季旅行呀!
原帖由 stliu 於 08-10-29 15:52 發表
All,

唔該晒fatbabyfat搵資料, 我將個行程post左響呢度:

大家可以去睇睇, 亦都會再發email給大家.
其實呢個團好吸引, 唯一係要俾訂先, 出發前10 ...

如果係就太好啦!

仲有Jaden都話帶"吉"盒,無特別提到個盒的形狀.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-30 09:14 發表
唔....... 既然係咁, 加上時間好似好緊迫咁(要出發前10日比晒$), 不如下次/Christmas時先啦. 妳地點睇?

K1F老師有MISS TAM & MISS MAN, 阿仔話MISS WONG彈琴的.

原帖由 siusiusu 於 08-11-5 16:41 發表
請問各位, K1F任教既老師, 除了以下, 仲有無?

Miss Tam
Miss Man
Miss Wong

仲有無其他, thanks~

我想不如約兩點鐘係hollywood hotel 的大草地度集合,然後一齊玩d集體活動或一齊唱吓學校d recitation. 之前的時間各家庭可以自由參加, 去食BUFFET就報名, 唔食就幾時到都無問題,因為個度都有playground,可以比小朋友玩吓先, 又可以帶D食物係草地野餐,或酒店的快餐店食. 想去廸欣湖的可照去.

點睇呢?  不如唸吓有咩GAME同d小朋友玩?

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-6 11:17 發表
stliu,

哦........原來係有, 因為我見妳e 比我張summary 好似無, 怕溜左.

究竟我地下星期個outing 點攪好呢? 係唔係先分2度地方玩
(1). Disney Hollywood Hotel 食lunch buffet or
(2) 廸欣湖
然後約2點鐘係Disn ...

我個仔收到都係E兩本. 知唔知幾時還呢?

原帖由 kanahose 於 08-11-7 19:13 發表
有無見到今日派兩本書呀,好似幾得意,我兩本叫"大樹下的野餐"及"猜一猜",你哩?

你個仔好叻呀, 我聽都未聽過Jaden唱過E兩首.

我又聽有家長話,老師同小朋友講話帶本關於動物的書返學校, 究竟係書定玩具? 有無人知呀?

原帖由 amymitpro 於 08-11-7 22:59 發表
係呀,呢兩本書都幾得意, 我同Arthur睇咗一次.

另外, Arthur話要拎個細細哋既動物玩具返學, 各位有無收到料呢?

仲有, 佢唱咗2隻歌仔/朗讀:
hands up , hands down
up and down , up and down
hands come fallin ...

終於有時間睇番d post.

我站D小朋友幾乎全部換哂季, 早上真係好涼,星期二我都掙扎咗好耐,結果都幫阿仔換咗季, 原來咁多人都換咗.

我會去大草地等, 或者早少少和阿仔係隔離的playground玩吓先.  好開心呀!   

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-12 11:55 發表
All,

頭先我啱啱同Miss Tam 講左電話, 因為Cyrus係屋企有嚴重尿頻, before我帶佢去睇醫生, 我想confirm 吓佢係學校有無咁ge 情況. 講開我 , 我順便問吓佢其實我地可唔可以換季, 佢答'未得呀'. 不果如果凍就著PE外套啦. ...

到時見!
原帖由 stliu 於 08-11-13 09:10 發表
雙子媽媽,

唔該晒你訂位呀! 好開心呀! 我都有同我仔講話禮拜日帶佢同同學仔玩, 唔知佢邊度諗返來, 佢自己話有20個咁多, 數一數, 又真係差唔多20個family!

little_chit,
酒店內都有遊戲室, 我朋友帶女女去過, 都話 ...

雙子媽媽

妳都好嘢,玩完仲去咁多地方.  我就話無得揀要去飲,所以返到屋企成個人散哂.雙手仲好痛,雙腳仲好累.  

All
哎!噚日阿仔係Disney Hotel去咗三次poo poo, 好在個toilet乾淨 (真係無揀錯地點),唔係就好煩.Jaden之前三日都無得去poo,結果一個下午去番哂,又真係分三次,比佢激死. 攪到來來回回抱著佢跑咗幾次, 雙手而家仲痛梗.  

我都唔知點解阿仔成日都唔鐘意參加d集體活動,好似噚日d小朋友圍圈唱歌,佢都要走開,明明d同學佢都見慣哂,都會咁?? 佢細細個都開始返playgroup,又讀N1,總之一堆人玩,佢就會有咁樣. 真係唔知點解佢會咁怪!

仲有,我真係好開心見到大家,需然唔係可以到每一位傾計,希望下次有機會再見面.  

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-17 17:17 發表
stliu,

係啦, 又話轉涼, 不果唔知會涼成點, 所以都係聽日先算啦.

自從返左學, Cyrus已經好小要瞓晏覺, 佢以前一定要瞓1-2個鐘架. 不果尋日我地出返市區時, 佢係巴士度叉左電, 所以都ok ge. 我地去完寶靈街, 跟住仲 ...

係ah? 我實在太忙去引Jaden參加遊戲, 沒有留意到. 換轉係Jaden喊,一定大聲到全部人都聽到. 哈哈!

原帖由 kanahose 於 08-11-17 23:59 發表
子謙都有扭計, 唔肯玩London bridge is falling down, 仲係到喊添, 唔知你地見唔見到啦!

芷晴媽媽

我問過學校,佢話可以係校褸裡著運動外套,但我話比灰色冷衫小朋友得唔得,佢又無話唔得 (無好正面話可以),不過我收到的信息係無問題. 但白色冷衫我就無問.

原帖由 pollykayee 於 08-11-18 13:37 發表
咁多位媽咪,

想問kv係可以著色灰色冷衫嗎...定一或係白色呀

Stliu

Jaden確實慣熱一D.

果日抱住阿仔去poo poo係hotel走廊途中,見到chip & dale,阿仔咪同佢哋打招呼,佢哋好熱情,又hug hug 阿仔,而帶住佢哋的姐姐話不如影幅先,但阿仔話"我要佢poo 呀." ....唸起都好笑.

原帖由 stliu 於 08-11-18 08:55 發表

原來你仔仔去左三次poo poo咁犀利? 真係運動幫助大腸踹動呀! 好在果度去廁所又方便, 又乾淨!
我仔都係架, 一大班人時, 自己成日都走左去, 獨家村咁. 或者佢要多D時間warm up, 唔緊要啦, 俾D時間佢地. ...

我e兩日先知原來十二月十四日將中有X'mas Party, 我太遲了, 個waiting list 都長喎, 希望第時gathering再見面啦!

原帖由 stliu 於 08-11-19 08:35 發表

哈哈, Jaden"目標"清晰喎!
我仔都係好慢熱的.

雙子媽媽,

我都打算買件比阿仔,等我聽日去裕華睇吓有無先.

我係ELLE度留咗件長袖開胸,不過要等到最快星期五先有貨,要成$229,好貴!不過, 件衫好厚身,都好暖.佢哋d灰背心,斷咗碼,無100同110.

Cocochiu

妳指係Toonsland的冷衫係咪淨灰色ga?

妳買果件背心係過頭笠定開胸?
原帖由 雙子媽媽 於 08-11-19 15:03 發表
各位想買灰色冷衫的家長, 我頭先lunch time極速走左落北角華豐百貨公司, 睇下以下資料啱唔啱用:

(1) 雪花牌, 中國製造, 比較軟身, 不果只可手洗, 千萬唔可以機洗. 會縮小小水.
價錢: 背心$92 (原價$115), 長袖開胸 ...

雙子媽媽

我都係裕華買咗雪花牌冷衫,d料都好好喎! 外套十背心都係19x. 好扺呀! 多謝報料呀!

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-20 10:49 發表
Hi All,

我覺得今朝無預期中咁凍, 可能我個度今朝無咩風. 所以亞囝都係著返短褲. 不果見到褓母車ee, 佢話15度以下可以著PE衫wor. 我答我知, 不果今朝好似唔係好凍, 所以無著law. 我幾鍾意呢個ee, 佢知我大頭蝦, 又 ...

雙子媽媽

裕華做梗85折, 我買個件長袖外套係開胸的.折實$114.8.
好扺!

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-21 09:49 發表
fatbabyfat & stliu,

我收唔到妳個pm呀. 不果我同事尋日都有呢張promtion, 所以我都走左去買. 不果嘩真係好誇張, 小朋友size的羊毛底衫好多度都無晒, 我最後買左last one, display 個件. 深啡左, 好佬, 其實我好唔 ...

太差啦!mark up 咗先減....

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-21 14:32 發表

我早2日係華豐買時, 佢話做緊8折, 不果折實左都要$12x. 2件加埋要2佰幾.

stliu

妳知唔知k1係點做assessment?

今日阿仔miss咗校車,好彩我哋係頭站,唯有搭一個站地鐵去個尾站上車,比阿仔激C. 唔肯換校服,要係廳度玩... 結果趕唔切. 好啦!今次比佢知道校巴唔會等人. 當佢見到個站無哂kv學生,佢都幾shock. 真係要比個敎訓佢.

原帖由 stliu 於 08-11-26 13:22 發表
雙子媽媽 ,

我絕對明你果種冇乜特別都唔想煩老師的心態, 因為我都係咁架, 我提議人地可能好容易, 輪到自己又可能會少少卻步.
不過, 你問過, 始終安心D, 起碼知道佢響學校冇野, 又pick up倒, 咁你可能又要化身couns ...
‹ 上一主題|下一主題