用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人已收到kv入學信
樓主: stepanie
go

有沒有人已收到kv入學信 [複製鏈接]

Re: 有沒有人已收到kv入學信

bigbighei,

agree with chingchingb.ma, 唔好唔開心啦

chingchingb.ma 寫道:
bigbighei,

唔好唔開心啦!小朋友o既野係好難預料,我個女 in SC 時都唔願出聲.(佢平時好active,又唔怕同陌生人講野,不知幾好口,就因為遇到某o的interviewer,所以........ah,註定.)

其實我都相信小朋友入邊間及行邊條路,已一早註定,但我地做父母當然想盡量配合,希望入到心儀學校,行條好路,我都係咁,所以有時會好唔開心及有壓力.

不過如果你抽返個身出來睇件事,就會開心o的,因好學校唔只一間,你朋友講得o岩,可能係亞仔悉自己簡學校呢,唔使你擔心.

希望你開心番啦!

[quote]
bigbighei 寫道:
哎! 宜家做父母真係困難, 你地都好呀,只係擔心收唔收都有希望,我個仔就全完冇希望啦, 佢果日唔知做乜 一入到課見到個interviewer就扭計,唔肯行過去,仲瞓咗係個地到,不停咸好似顛咗咁,所以佢乜都冇考過就走咗啦..... 當我同佢出咗個門口佢就正常番晒! 而我就好失望,真係好down      ! 佢之前in咗咁多間都唔係咁,只係有小小扭但從來都唔會咸架, 我真係估唔到會咁架!雖然其他人安慰我話可能係亞仔想自己簡學校呢,到而都成個星期我仲係好唔開心呀! 
[/quote]

chingchingb.ma,

係呀! 我個囡12號, 你個囡幾號生日? 你都好似住將軍澳?

chingchingb.ma,

你首選係邊間幼稚園, 我仲諗緊, 都有d煩

talkative,

我都要考慮好多嘢, 若兩間都收, 我會再問吓你地意見才去衝量, 因我老公鍾意kv, 聽聞讀這間幼稚園的小朋友自律性好高, 但我又驚佢辛苦, st cat是我早排好希望佢入到的學校, 活動教學, 可補我英文差的不足. 加上小囡係獨女, 又活躍, 相信st.cat會適合佢, 但以上兩間都不能有學卷制優惠, 之前想入時未有呢個方案. 就因為現在又有學卷制, 加上協恩/宣幼/創價的評價又唔差, 所以以上五間同時收的時候,  仲要諗埋將來能入到好小學, 我就真係煩死, 真係想知呢幾間幼稚園可入讀那些好小學, 你地點睇.

talkative 寫道:
[quote]
chingchingb.ma 寫道:
lulucns,

首選係SC & KV,睇下邊間收.

lulucns:如果兩間都收,你選邊間呢 [/quote]

bigbighei,

你話你個仔在kv面試唔好啫, sc應該冇乜問題呀, 唔好灰心, 呢d係天意, 咁你仲報咗邊幾間呀?

bigbighei,

睇之前的主題話有時小朋友表現麻麻都會收, 放心. 其實九龍塘迦南同約克都收咗我個女, 約完仲要今日去交留位費, 迦南就呢幾日要交留位費, 好似你咁, 已決定放棄york, 所以好想快d知道kv的結果, 可以慳埋迦南的留位費, 但睇黎都要比了.

嘩! 耀中呀, 學費貴唔貴呀, 不過唔緊要啦, 最緊要d仔女讀得好.

祝大家都入到心儀的學校!

talkative,

我諗sc收你個女機會都會大, 放心, 大家靜待結果啦,

大家收到信的話就通知大家, 睇吓會否做得成同學仔, 唔得咪做吓朋友囉!

[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/030.gif[/img][img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_505.gif[/img]

未有咁快啦! 唔好太緊張!

waiwing 寫道:
我都報左ST. CAT & KV, 而家仲未收到信, 你地收到信未呀?? 我好緊張呀~~

talkative,

想問吓點可以在自己打完的message下好似你咁有個圖及名字, 可否教吓我? Thanks.

lulucns

talkative,

Thanks!

[quote]
talkative 寫道:
[quote]
lulucns 寫道:
talkative,

想問

bigbighei,

哦! 原來你地已預備比小朋友將來讀國際學校, 咁你又點解會諗比佢完成普通幼稚園才轉國際學校? 不過現在那些國際學校好似冇以前咁好(聽人講), 但小朋友冇咁辛苦都好.

[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_11.gif[/img]

Felicia,

我諗耀中小學好唔好應該問一問bigbighei, 我都曾經諗過比你個女考耀中, 但我又不是富貴人家, 又驚佢跟會自卑同更容易學壞, 所以取消念頭, 但我若有此校的資料, 我會在此chatroom話你知, 我去同d朋友八吓.  

bigbighei,

我唔係話你富有, 講真, 負擔得小朋友讀耀中都要有番一定收入, 我暫時收入尚算可以, 但唔知公司幾時會生意唔好冇得分紅, 咁到時就頭痛, 所以我都講過我曾經都諗過比囡囡讀, 但諗諗吓又要比佢學其他嘢, 所以才放棄囉!
真係唔好意思, 令你誤會, 但相信你對耀中的資料會多過我才叫Felicia問你.

個圖你我去以下wed-site"http://www.hk-laufamily.com" 揀好圖案(其實用其他的圖都可以, 不用一定要去呢個網搵), save响自己電腦之後, 再入觀看賬號 --> 上傳我的大頭照 ----> 搵番在電腦內已儲存的file ---> 按傳送就得, 你試試
‹ 上一主題|下一主題