用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: Rachethew
go

校際音樂節 [複製鏈接]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 09:46 發表
剛唸起--提一提各位, 尢其是小朋友細粒果d
比賽用既三角琴, 譜架比較高, 其實小朋友都幾難睇到架(細粒d直頭唔夠高擺份譜上去tim呀), 我女7歲都話好高睇唔到
所以真係要練熟d呀 ...

想問腳未到地的小朋友,有沒有小凳子可以墊腳?

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 10:37 發表
我果場只有一個小朋友有帶chair去墊腳, 其他好多都係腳fing fing
如果隻歌唔駛踩pedal, 唔緊要啦!

thanks Ramomo , Charlotte_mom

原來要自己帶。因為囝囝老師叫佢要掂地彈(因為佢首曲2分鐘長,有很多部分都要彈得好快下,怕重心唔平衡),個身只好半坐,手腕自然彈得較辛苦,我以為大會會供應凳仔,自己帶又怕俾人笑?係屋企張凳仔黎

原文章由 NoName 於 08-2-25 02:11 發表

你都唔好誤會左我既語氣,我唔係勞氣!

由佢第一堂接觸呢隻歌,
我已經同佢講左,
呢隻歌係形容雀仔既、同埋係一隻幾輕鬆、開心既歌,
叫佢諗一下雀仔好開心咁係度唱歌,
同埋叫佢諗下,雀仔係樹上跳跳下,活活潑潑既模樣,
每一 ...

咁似我個囝,又係專唱反調,想一步登天。
性格真的很阻礙小朋友的發展,即使有多聰明也好。這個社會,只適合聽教聽話又有成就動機的人。

上星期比賽,d中學生又咳又勁流鼻涕,有家長都係會場到咳咳,但九乘 "病患" 無戴口罩。彈完個琴當然亦唔會消毒比下一個。好彩預先吃定防感冒藥無事 :;pppp:
‹ 上一主題|下一主題