用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦大學生活費
發新帖回覆
樓主: 3b
go

[英國] 倫敦大學生活費 [複製鏈接]

yuyueng 發表於 23-9-4 20:42
唔計學費咪要成2 萬港幣一個月?住宿舍已經要1000 鎊一個月,我仔仲幾大使下,我原本打算比600 鎊佢一個月 ...

如果自己無煮食,600 應該真係吾多夠,大約10元一餐,3餐都要30啦,就算早餐食meal deal都要3,4文啦,果邊買餸平過香港

ANChan59 發表於 23-9-5 22:00
400 鎊一個星期,仲貴過Canary Wharf。

依家1.5k 應該吾得,呢兩年租金加了很多

ANChan59 發表於 23-9-6 00:06
倫敦交通費係貴,水電煤跟個人習慣有關係。

電費真係要格吓價,同公司,吾同plan 都差好遠,(emoji)妹之前36p 一度,依家轉左16p 一度

rubycourt 發表於 23-9-8 20:02
請問水電煤用邊間公司平?thx

依家好像Tracker plan 平啲,不過佢價錢日日吾同

https://mysmartenergy.uk/Tracker/London#TrackerElect

rubycourt 發表於 23-9-9 17:29
你孩子用緊這間?咁如果日日唔同,咁如何得知佢價錢平?謝謝你

好像係用緊呢間。
呢層我就吾清楚,如果係用 Smart meter 佢地日日都可以攞到表數,如果普通表有可能用平均數。

我見佢七月份係 136kWh @ 15.21p/kWh ,咁應該係七月份平均價錢

未轉plan 時係 大約32p/kWh,6-7拾元一個月,依家大約3x 一個月

rubycourt 發表於 23-9-9 19:51
這2個價錢的比較有無開暖氣?thx

應該有,呢樹係三月先搬過去,佢用floor heating system, heat pump 吾會關閉,見佢unit per day 相差不太大。
但plan 之間 price / kWh 的價錢就相差1?p

水就吾知佢有無研究,可能佢用得吾多,所以無理。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊