用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 14 派位結果及叩門情況報料區
樓主: bonnycai
go

net 14 派位結果及叩門情況報料區   [複製鏈接]

回覆 baby_jkk 的帖子

北衛是好野黎。原因:1. 半日制;學生有時間睡覺同大便(孩子大便時,媽媽唔駛幫佢計時!)。
2. 功課少(以官津學校標準計)。
3. 考試淺 ,小一小二來說,每科衹溫一小時。

不好的地方:
星期六要返學!!!

回覆 pollyoi217 的帖子

六年前唔知,不過北循四十年前已經系區内熱門。

回覆 Tata188 的帖子

想知有無人乙二入到太古?

今年太古乙一都唔夠位,要抽。乙二肯定無機。上個月我系另一帖講太古而家要放乙一,乙二已經無機,很多人唔信。
或者舊年真系有人乙二得,不過又唔見今年派位人數比去年多好多(政府說全港派位人數比去年少六百,但我沒有14 區數據)。
兩年前,太古放乙二系必入,乙三系要抽。呢兩年佢升得好勁(以抽獎難度而言)。

回覆 happy+ 的帖子

衛理派位在14 網中算很好,不過同意你說是好學校。

回覆 baby_jkk 的帖子

無論校長,管理制度,課程,活動,北衛上下午校系完全一樣。以前上午校學生的成績會比下午校好些,主要系下午校有些SEN,但下午校水平其實也不差,每年也有人升中入全港名校,更試過有人入神校。
個人感覺,近兩年入學的上下午水平已差別不大,校内有些練習,下午校整體成績比上午校仲要好,當然,衹是少數例子,不能完全作準。

回覆 mavismama0520 的帖子

丹循自行25分穩陣,20分要抽。

回覆 bonnycai 的帖子

仲有,呢兩年多佐好多韓國籍小朋友報太古。

Sharon111 發表於 15-6-8 18:57
一定留16,唔好去14
我本來住14 的,就係因為覺得14 填左乙1 乙2只能填太古仲要搏,所以年尾搬左去16 網,雖 ...
但係好多人甘做的話,下年可能變佐16網難抽,14網易抽。

200904 發表於 15-6-10 16:18
請教顯禮中學及港大同學會書院中學以上的全部是band 1嗎?謝謝!
其實點計都唔會有一個絕對客觀的標準,我自己就會甘計:小學升Top Tier  中學升學率:
Top Tier 中學其實系家長自己定義,我自己計:
1. 全港名校:大部分在香港長大的市民都覺得系名校,通常指傳統名校;
2. 區内公認最Top 的學校:東區就系張祝珊同庇利羅士,其他區内band 1 中學唔計,因爲雖然系band 1, 但好明顯唔夠呢兩間top, 而且呢兩間全港都系有名;

用上述計法,以13-14年爲例,下述小學升top tier school 率爲:
衛理 = 17.8%
滬江 = 13.2%
canossa = 17.9%
北官英皇= 4.7%
北循 = 估計 14 %(學校網頁沒有提供總學生人數,現以4班每班25 人計)
丹循 = 11.1%

simonwan 發表於 15-6-10 22:20
其實點計都唔會有一個絕對客觀的標準,我自己就會甘計:小學升Top Tier  中學升學率:
Top Tier 中學其實系 ...
我甘計法,其中一個理由就系,如果keep 到阿仔系個百分比以内的名次,就好大機會升到 top tier 中學。以衛理爲例,衹要小五小六時 keep 到全級頭六分一名次,就好大機會升入 我自己定義的 top tier 中學。
當然,每個家長的 top tier 都可能唔同。所以,我建議家長以自己標準自行去計各校的升中率。

mcl203 發表於 15-6-10 23:02
其實你知唔知升中玩法....1. 自行(全港同Banding爭)....2. 甲部(全港同Banding抽)...3...乙部(本區同Bandin ...
我梗系知自行要計埋成績以外的表現,同抽獎時有幸運成分啦!所以我咪話好大機會,而無話一定得。但系幸運呢家野無得計,當你做預算時,唯有假設派位結果同學生整體表現成綫性正比(因爲無其他更好的假設),呢個計法系比你心中有個底,知道阿仔大概要去到什麽位置。如果有好名次而抽唔到好學校,我會話系無運。仲有,我講的名次是整體表現,包括學業成績加課外活動等。

hkpapa852 發表於 15-6-11 10:38
一句到尾: 自己度出嚟既嘢, 結果係點, 最緊要自己受得起, 唔好到時怨天尤人
...
又系你叫東區家長答網友問題,我做好心花時間計數、寫文,分享我ge 睇法,答佐人地問你,而你唔答ge問題。我一早講佐,各家長可以有自己標準、方法去計,我個計法系一個我認爲簡單而又有根據ge方法。你地提出ge 質疑,好多都有道理,不過不能量化或用簡單方法處理。選校時當然會考慮其他因素,計升中率衹是其中之一,我系答緊網友問題我點計,以供參考。其實用任何其他方法計都會有好多問題。我講完我的計法,有人批評我ge 計法唔緊要,大家集思廣益,討論討論。駛唔駛講到受唔受得起啊! 怨天尤人啊!剩系你D 料有價值?人地D 想法就一文不值?
一句到尾:以後你叫其他家長發表意見時,我留番啖氣暖肚。

mcl203 發表於 15-6-11 09:32
明白你既假設,無異議,每位父母都有自己想法~~~

又真係想知吓....又可以如何假設 課外活動成績達到某級 ...
無客觀標準。可以系甘:譬如話阿仔全級考第十,但係無特異功能(體育或音樂全港獎項);但佢個級有六個人成績普普通通,但有特異功能,甘咪當阿仔全級排十六囉!

hkpapa852 發表於 15-6-12 09:30
我個句說話並唔係針對你, 如你覺得被冒犯, 在此說聲: 對不起!

我沒有說你的想法不對, 之前個帖主要想只出 ...
明白了!不打不相識。

回覆 amyyiu888 的帖子

有無朋友系同校網又參加過呢一兩年的排位?如果佢之前比過心機做research的話,就請佢食餐飯,叫佢一次過share 灑D經驗比你啦!之后有機會再問幼稚園老師或校長,同區每間小學的評價,他們不可能不知。

molelee  yes agree, everyone preference is different. should go open day and see it for yourself  發表於 15-6-25 10:43
‹ 上一主題|下一主題