用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 公文式幼兒時段
樓主: yanyan0629
go

公文式幼兒時段 [複製鏈接]

公文式幼兒時段

請問有無人參加過呢?ok嗎?
2003年2月12日出世的施呈小朋友, 英文名叫Jasmine :wave:

Re: 公文式幼兒時段

JennyBaBa,
多謝你的回應.唔好意思!請問是否一星期做二佰條數?
另外,請問你以下的意思是否week 2要再做2-7, week 3要再做3-8呢?
e.g week 1, 1-7; week 2, 2-8, week 3, 3-9, etc.
如果係,咁又真係幾'Dum波鐘'喎!但老師會唔會因應分數去選擇是否要重做呢?
其實我不是數學教育工作者,我都不知重覆做咁多次是好是壞?不過我記得以前我讀書時老師嗰套就係數學要做多d先好.但重復做同一份功課又真係好悶吓!唔知我個囡是否可以接受呢?
其實我反而對佢地的中文科很感興趣,唔知有無人參加過呢?因為我始終都覺得中文用國語去授課會較好.

2003年2月12日出世的施呈小朋友, 英文名叫Jasmine :wave:

Re: 公文式幼兒時段

hello everybody,
不好意思!雖然topic是我開的.但因太忙,很少check.剛簡略看完你們的message.有少許問題想請教.
我上星期已聽過公文式的講解會.不過他們超時太多,我趕著回家照顧女兒,所以有很多問題也未曾提問.
公文式中文會否太偏重讀和寫呢?有沒有機會給他們練會話呢?
之前看到你們說要做拼音抄寫?是否要抄很多次呢?又好像數學一樣要重覆做?
每天的功課是否真的可以在15分鐘內完成?
他們有足夠的經驗和能力處理三歲的小朋友上課時的秩序嗎?
因為聽說三歲是新嘗試呢,之前收生年齡是四歲.
他們是用年齡分班還是level呢?
‹ 上一主題|下一主題