用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 ◤「公平縮班」製造「不公平教育」◢
go

◤「公平縮班」製造「不公平教育」◢ [複製鏈接]

回覆 1# judy 的文章

Dear Judy and Stccmc

The issue for the government officials has never been the students or the parents. It is the teachers, the teachers who all of a sudden become redundant when the schools are closed down. It is how to deal with 張文光.

temporarily hog.wash, forever uncleedward

原帖由 judy 於 10-11-23 14:55 發表

唓,係人都知啦,使鬼你講。

不過,你提起呢個張xx,我火都嚟埋!

咁你話可唔可以嚟個殺校政策「微調 」,即係唔殺校,連教師都唔殺。收生不足學校自動撥入小班教學試驗計劃。冇學生嘅學校嘅老師照出糧,到其它學校担任助理,或乾脆讓其在教員室數手指。橫掂而家縮班整整吓政府不能殺校殺師重分分鐘俾多咗錢。
At least our education system could become more egalitarian, if it is our aim.

temporarily hog.wash, forever uncleedward

原帖由 judy 於 10-11-23 16:26 發表

呢樣嘢,之前都有人提過。但孫公呢個老c忽,佢唔担止想做教師的局長,佢仲係佢地嘅父母。父母者,又點會只照顧其身體而不顧及其心理呢?

照出糧數手指,冇錯,照顧了其生活,但沒有照顧其生趣。孫公點會收貨呢? ...

唉,等我懶醒,以為「照出糧數手指」已經仁至義盡添。

原帖由 stccmc 於 10-11-23 19:18 發表
爲甚麽唯獨是教協咁勁呢?是否家長學生太沈默呢? ...

不幸地,根據老掉牙的Maslow's hierarchy of needs,基層家長較重視民生問題,中產家長又有直資這救生網,只剩下教師這群crying babies.

原帖由 judy 於 10-11-24 09:37 發表

我們只知,有的學校收唔到學生(一級20人也收不到)。既然如此,為何不關閉它呢?這不是更客觀之標準嗎? ...

Dear Judy

話說回來,中小學教師是眾多專業(大家都如是說)中唯一的在入職的第一天起就可以擺起款高高在上,有佢講,冇學生講的專業。久而久之,他們一般已喪失在商業世界謀生的能力。其它專業如醫生、律師、會計師,頭幾年總要俾上司"卒"殘,一星期七日做殘。做Houseman的一年,有邊個醫學生唔感到身心俱疲?我在倫敦的日子,同事不少是Oxbridge畢業生,他們頭兩年tea round 斟荼遞水,影印,幫上司拎pilot case,撰寫信件俾上司改剩只有上下款冇改動,一如其它人,皆平常不過之事。而教師一般都無需要經此磨練。他們咁脆弱,多加照顧也是無可奈何之事。如果唔喺又多幾單跳樓,你話點算?

另根據教育界中人透露,不少band 3學校是辦學團體,如明愛,當年人口膨脹時應政府請求,捱義氣開辦的。如今若打完齋唔要和尚,又確有點難辦。

反正現政府有錢。有錢一切好辦。孫公是一定能頂得住,兼且全身而退的。

原帖由 dolala 於 10-11-29 15:20 發表
質「素」都寫錯,仲好意思話人地辦學質素差。而且主張殺校的人根本沒有回應我的疑問,只顧罵政府同教協

嘩!咁都叉,揾人同你辯都幾難。

‹ 上一主題|下一主題