用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下..... ...
go

有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下..... [複製鏈接]

版主

Re: 有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下.....

我都係住馬安山, 囡囡出年讀小一啦, 我想 報屋企附近的小學, 好似 馬安山主風, 或者 禧年.......   除左這兩間, 就唔知邊間小學好啦........

聽講 馬安山的中學, 沒有一間好的, 唔知係咪呢???

goodmummy 寫道:
我住馬鞍山,各位沙田友有無心儀小學....

版主

我都係住馬安山, 囡囡出年讀小一啦, 我想 報屋企附近的小學, 好似 馬安山主風, 或者 禧年.......   除左這兩間, 就唔知邊間小學好啦........

聽講 馬安山的中學, 沒有一間好的, 唔知係咪呢???

我住馬鞍山,各位沙田友有無心儀小學....

版主

程程媽,

你有邊間心水小學啊

版主

我都知好多人會選啦......  因為有個舊同事個女9月讀小一, 佢個女第一 選 馬安山主風, 入唔到, 最後入左 禧年.....  我估馬安山主風 都有好多人識.........   

程程媽 寫道:
貓大姐>>

弊!弊!

我暑假,聽很多人會說選你附近的馬主風,你好多對手呀!

無乜!一是梁上,二是保良局!

版主

因為唔係好熟, 只係在屋企留下見到面問o下, 好似第4,5志願

我表嫂在富寶住, 兩個細路在 禧年返學, 佢話上午班會轉全日, 下午班會搬走, 或者縮班   

她的朋友的兒子在 "循道衛理小學" 讀, 今年升中一, 派唔到原校, 因為佢有一科分數不合升原校的分數 (不是不合格), 佢地話讀書氣氛比較緊張

版主

我表嫂話 功課唔太多, 不過 3年級 就多左 d, 可能要計分關係, 我見佢地參加左好多學校的課外活動, 好似好多野學禁

貓大姐唔該曬你既幫忙,其實禧年小學好唔好呢比d意見

版主

我冇得 參觀小學呢??

其實我個女在官塘讀幼稚園, 學校好多時都會帶學生家長去小學參觀, 但係我想參觀馬安山小學, 可唔可以自己走入去睇呢

版主

大家去睇下, 希望對你地有d幫助
http://prod1.e1.com.hk/education2/instruction.html

alauct 寫道:
I also hear about this, any more information?

引文:

issacmama 寫道:
我聽我朋友講梁鉅鏐上午明年有個教統局搞的資優生情意計劃,好似話全港得三間學校有份,你地有無聽過呀?

版主

在網上找到一些學校的網頁, 大家可以參考一下:-

禧年小學上午校

朱正賢小學上午校

朱正賢小學下午校

保良局雨川小學

胡素貞

馬安山靈糧小學

馬安山主風

路德會梁鉅鏐

版主

你地選邊間啊........   我選馬安山主風

版主

多謝 fp 寶貴的分享

我選主風最大原因係, 我住在這學校格離, 屋企出門口行返學校 3分鐘可以啦.....  我地有 20分 (首名 + 宗教 + 適齡), 我地希望入到啦....  但係禁多人想入, 都唔知點算   :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

其實, 馬安山主風, 馬安山循道衛理, 禧年.....  邊間 唔係太多功課, 可以快樂地讀書呢

fp 寫道:
[quote]
貓大姐 寫道:
你地選邊間啊........   我選馬安山主風

貓大姐.

My son is in primary school P.1 this year, Let's me share with my experience to you.
On the 1st round, I have selected same school as you, my son only have point 10, seems the chance not so big as mostly Ma On Shan Mum also selected
above shcool since this is very famous on MOS.
on the 1st result, my son unable to go 馬安山主風,
then on the 2nd lucky draw, I also selected 1st choice is 馬安山主風, Unfortunately, my son was got the 8th choice school  which I unexpected. therefore, I have tried go the 3rd round 'knock door'馬安山主風, but still have no chance for interview, as only presented the form and certificate to 馬安山主風, also need to take 30 - 60 minutes, I gess mostly have over 100 pupils apply this school on 3rd round, So 馬安山主風 will select the smarast on music,physical and good report on K.G.school.
now, my son have shift to another school in Shatin
KKL am, seems my son was very enjoy and this school not better and have a good result on secondary school which have over 50% into Band one school.
Good luck and hope you have a good result, since this is very depend on you have a lucky or not if choose 馬安山主風.

fp   [/quote]

版主

Thank You fp

版主

今日開始要交表啦, 我都係決定選果間       

希望第一輪就成功啦
‹ 上一主題|下一主題