用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點? ...
樓主: erictungcc
go

粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?   [複製鏈接]

akys 發表於 15-6-22 13:10
睇下幾多年後會發生!西環一個Order落嚟,黨鞭搖旗,大家做嘢。大時代小地方,無得say no.
...
可能出現佔領電視城
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bbkingdombb 發表於 15-6-23 02:04
一些重點.....  
中文測試由港大教育學院教授謝錫金....謝錫金向now指出,中國山東及江南、江浙一帶學生的 ...
我見有d支持普教中既家長都話普通話易學,初學就可以自動波唔駛理,我認同架,所以易學我咪覺得唔駛用咁多時間學
Learning to Read, Reading to Learn.

Olympian 發表於 15-6-23 13:20
我睇汪培廷,佢話全班得佢個仔,沒有在升小前學會注音。好似係話另外補習學的。

...
我都有睇,唔記得佢話差不多得佢個仔冇學定真係得佢個仔冇學,但最後都冇補習學,不過佢大女有學,所以個女識注音,個仔唔識

awah112 發表於 15-6-23 13:39
佢子女好似不太喜歡中文書。

唔係,佢仔女睇中文書多過英文書,只係讀者多數討論佢寫英文故事書0個本著作

simonwan 發表於 15-6-24 02:51
點至中文老師!由八十年代起,教育學院系考試失敗ge 中學畢業生走去讀,他們就系你孩子的老師呀!!!:tooc ...
其它範疇都係, 設計做得好點會教設計, 會計做得好點會教會計, 睇人工都知, 係得運動員勁先會做教練, 因為職業生涯短

bubuG 發表於 15-6-24 08:08
我大部分中五要repeat的同學最後做咗老師,撞😈。😕
但我地一樣要尊師重道既, 我地唔可以假設全部老師都係混日子, 有好多老師畢業後有教育熱誠既, 但之後畀家長打沉對大家都唔好, 再講, 讀唔到書都好多野可以做, 唔係去晒教書, 而家有d唔駛學歷唔駛體力, 只要聽聽話話既工

bubuG 發表於 15-6-24 08:20
唔駛學歷唔駛體力, 只要聽聽話話既工-->令我想起在議會內等埋發叔的議員,聽話但冇腦。

...

你話架咋
對議員我得一個睇法, 你的智商如何, 你選的議員也必如何

btw, 佢地都有學歷架喎, 好似係

‹ 上一主題|下一主題