用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

c6C9home 發表於 17-7-24 10:53
咁乙2填咩好.  仲要係中西區, TSK 同RC都係得8個6個位.  點解咁小B1位架! ...

如係男仔,弊!有直屬校,可用直屬位,但吾想去直屬,博外区校就真係要博囉!六合彩,吾易中除非好彩或成績優異,仲要師兄師姐考好ps1. 難!

B2入B1, 又要唸吓讀吾讀得掂

chrischeung 發表於 17-7-25 11:37
回覆 2jkidsfather 的帖子

乙二林鄭母校系米聖方濟各?點計都好過鄧啦,點解要叩門呢 ...
選學校都要睇睇管理層係邊個,盲目睇名好易中招。不过EK家长似乎又鐘意隨波逐流

chimmytong 發表於 17-7-26 16:07
但中西區女仔就派得好好, 上年考81都入真光, 男生B2想入間英中都難。
考81入真光?直屬位吧!開心一刻,頭痛六年!太短视,受罪!

吾好理边间,但凡有直屬位,级考名次太後,贪求B1英中直上,吾揾间合適,第一個学期成績见红(吾係一科咁简单),乜信心都無哂,眼见个个名次係自己前面,愈追愈墜後,搅到要轉校,又走吾到,边间要成績欠佳的学生?吾好贪求就手,後果自负!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-26 18:35
唔係好明點解你講嘅嘢成日都咁負面
因認識太多個案,当然有好个別的例外

聞說聖鄧今年自行有有6xx人交表, 自行收40, 相信很多B1生會因個別原因選這校, 例如吾想讀單性別學校...............等等. B2想靠自行入, 難難難!  B1都末必入到.
‹ 上一主題|下一主題