用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇人可以教我點做?
樓主: irisban
go

有冇人可以教我點做? [複製鏈接]

回覆:irisban 的帖子

我個仔20個月評為自閉,唔聽指令、我行我素架。最初上個別一對一幼兒訓練好d. 你都要周圍申請報讀架,好多地方include 私人都要等架。

醫生suggest 排咩位?I 定s?

我個仔都考到三間n 班架,我本來諗住讀其中一間嘅,但係我好老實同校長講囝囝問題,佢都好老實答囝囝入左嚟幫唔到佢d 乜,因為d老師一對11好難照顧佢;加上我地一早排到協康私人s位,我最後都放棄左呢間n 班。

引用:冇講,因為我睇私家,佢話會寫信比我排政府

原帖由 irisban 於 13-08-12 發表
冇講,因為我睇私家,佢話會寫信比我排政府,我想問係咪一定要讀I/S位?讀普通幼稚園得唔得?咁你個小朋友 ...
私家醫生幫你排CAC 做評估定s / e 位先?你其實都有d 迷茫,right?

職業治療一星期一次已足夠,另外帶個囡去遊楽場玩、見多d小朋友都幫到佢架。

引用:我係私家醫生評估,不過佢要下次睇先refer

原帖由 irisban 於 13-08-13 發表
我係私家醫生評估,不過佢要下次睇先refer比政府,我估見政府先幚我排,所以依家係私家度做住訓練先,我見D ...
媽媽你仲係好亂。

其實你個私家醫生係做左專業自閉症評估定普通私家醫生?你俾左錢,佢應該會俾report 俾你架。仲有,通常小朋友咁細個係做左幼兒訓練,聽得明指令、情緒穩定後先做職業治療。因為職業治療都貴架。

‹ 上一主題|下一主題